REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas pareiškė nedalyvausiantis kaltinimus jam nagrinėjančios Seimo komisijos posėdyje, kuri pirmadienį ketino išklausyti jį ir apkaltos iniciatorius.

REKLAMA
REKLAMA

Apie R. Pakso sprendimą BNS informavo prezidento atstovė spaudai Jūratė Overlingienė.

Apkaltą prezidentui pasiūlė inicijuoti 86 įvairioms frakcijoms priklausantys parlamentarai, kurie kaltina R. Paksą šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką pagal 6 punktus.

REKLAMA

Konstitucinis Teismas praėjusią savaitę konstatavo, kad prezidentas, išimties tvarka suteikdamas Lietuvos pilietybę dosniausiam savo rinkimų kampanijos finansuotojui Jurijui Borisovui, pažeidė Konstituciją ir Pilietybės įstatymą.

Pilietybės suteikimo J. Borisovui aplinkybės yra vienas iš apkaltos epizodų.

BNS žiniomis, J. Borisovas yra įtrauktas į preliminarų liudytojų, kuriuos ketina apklausti kaltinimus prezidentui nagrinėjanti komisija, sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę Valstybės saugumo departamentas (VSD) pasiūlė po Konstitucinio Teismo sprendimo pilietybės netekusį J. Borisovą paskelbti nepageidaujamu asmeniu Lietuvoje.

J. Borisovas, kurio atžvilgiu dabar Lietuvoje atliekami du ikiteisminiai tyrimai, turi Rusijos pilietybę.

Komisija yra numačiusi apklausti daugiau kaip 40 asmenų, tarp jų - Renatą Smailytę, kuri buvo tarpininkė tarp kai kurių asmenų ir valstybės pareigūnų, ir buvusį prezidento verslo partnerį bendrovės "Restako" vadovą Algirdą Drakšą.

Apkaltos komisija iki šių metų vasario 13 dienos turi pateikti Seimui išvadą, ar kaltinimai prezidentui yra pagrįsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentinei tyrimo komisijai nustačius, kad kaltinimai prezidentui dėl Konstitucijos ir priesaikos pažeidimo yra pagrįsti, Seimas turės balsuoti dėl jo nušalinimo.

Prezidentui nušalinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų. Iš viso Seime dabar yra 137 parlamentarai, dar keturios vietos yra laisvos.

Kaltinimus prezidentui nagrinėjančią komisiją sudaro dvylika narių - šeši parlamentarai ir šeši teisininkai. Jai vadovauja Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko patarėjas Pranciškus Žalkauskas.

R. Paksas prezidento pareigas eina nuo praėjusių metų vasario. Prezidentūros skandalas, paviešinus VSD surinktą medžiagą, kilo spalio pabaigoje.

Gruodžio pradžioje VSD medžiagą nagrinėjusi kita parlamentinė komisija konstatavo, kad prezidentas dėl savo ryšių "buvo ir yra pažeidžiamas" ir tai kelia grėsmes Lietuvos nacionaliniam saugumui.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų