REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinio Teismo nutarimą ginčijantis Prezidentas Rolandas Paksas nekeičia nuostatos, kad Lietuvos pilietybė verslininkui Jurijui Borisovui išimties tvarka buvo suteikta ne laužant įstatymus, o sekant ankstesnių prezidentų jau suformuota praktika.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų gruodžio 30 dieną paskelbtu nutarimu Konstitucinis Teismas konstatavo, kad pagal Pilietybės įstatymą asmenims, kurie turėjo Lietuvos Respublikos pilietybę ir jos neteko, Lietuvos Respublikos pilietybė išimties tvarka apskritai negali būti teikiama. Kaip žinoma, anksčiau turėtos Lietuvos pilietybės J. Borisovas neteko verslo sumetimais tapdamas Rusijos piliečiu.

REKLAMA

Pirmadienio spaudos konferencijoje R. Paksas žurnalistams pasiūlė keletą aritmetinių palyginimų, pagal kuriuos jo 2003 metų balandžio 11 dienos dekretu Rusijos piliečiui J. Borisovui padaryta išimtis buvo net 49-oji analogų sąraše.

"Prezidentas Algirdas Brazauskas 1993-1998 metais savo dekretais suteikė Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka 27 asmenims, kurie jau turėtos pilietybės buvo netekę, o Prezidentas Valdas Adamkus tokiu pat būdu suteikė pilietybę 21 asmeniui", - remdamasis statistine savo pirmtakų dekretų analize kalbėjo Prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Ta pačia proga R. Paksas pabrėžė nesutinkąs su Konstitucinio Teismo nutarimo sakiniu, kad "(...) sprendimą suteikti J. Borisovui Lietuvos Respublikos pilietybę lėmė ne kokie nors J. Borisovo nuopelnai Lietuvos valstybei, bet itin svari finansinė ir kitokia J. Borisovo parama R. Paksui 2002 m. Respublikos Prezidento rinkimuose".

"Ponas A. Brazauskas suteikė savo kadencijos laikotarpiu išimties tvarka pilietybę 160 asmenų, kurių prašymuose nenurodyti nuopelnai Lietuvoje, ir daugiau kaip 100 asmenų, kurie nepateikė rekomendacijų. Prezidentas V. Adamkus suteikė pilietybę išimties tvarka 40 asmenų, kurių nuopelnai iš viso neparodyti, o 18 asmenų - kurie nepateikė rekomendacijų", - vardijo R. Paksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pažėręs skaičių, Prezidentas pasiūlė žurnalistams juos palyginti ir tada patiems pasirinkti, kieno pusėje yra tiesa, o kieno - ne. Tačiau R. Paksas išvengė atsakymo į klausimą, ar kuris nors iš kadenciją buvusių Prezidentų yra suteikęs Lietuvos pilietybę išimties tvarka asmeniui, parėmusiam jo rinkimų kampaniją.

Kaip jau skelbta, šių metų sausio 9 dieną Migracijos departamentas paskelbė nusprendęs neišduoti Rusijos Federacijos piliečiui J. Borisovui leidimo nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje, panaikinti jo gyvenamosios vietos deklaravimo Vilniuje duomenis ir išsiųsti J. Borisovą į Rusijos Federaciją.

Tačiau J. Borisovas praėjusią savaitę kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydamas panaikinti tokį Migracijos departamento sprendimą kaip pažeidžiantį jo teises bei tarptautinių konvencijų reikalavimus.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų