REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas socialdemokratas Česlovas Juršėnas prognozuoja, kad apkaltos procedūra prezidentui Rolandui Paksui parlamente gali būti surengta ne anksčiau kaip po dviejų mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA

"Pats apkaltos procesas galės vykti Seime kovo pabaigoje, o gal net ir balandį", - pirmadienį (01.19) spaudos konferencijoje Seime sakė Č. Juršėnas.

REKLAMA

Apkaltos proceso Seime pradžia, pasak Č. Juršėno, priklausys nuo to, per kiek laiko Konstitucinis Teismas pateiks parlamentui išvadą, ar prezidentas savo veiksmais šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

"Konstitucinis Teismas, mano skaičiavimais, turės posėdžiauti ne mažiau kaip vieną mėnesį, o gal ir pusantro", - sakė jis.

Apkaltos iniciatoriai teigia, kad R. Paksas šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė duotą priesaiką pagal šešis punktus.

REKLAMA
REKLAMA

Patvirtinus kaltinimų prezidentui pagrįstumą ir rimtumą, Seimas turės balsuoti dėl jo nušalinimo. Tam reikia ne mažiau kaip 85 balsų. Šiuo metu Seime iš viso yra 137 nariai, dar keturios vietos yra laisvos.

Be to, Seimo valdyba šiandien sutarė dar kartą pratęsti rudens sesiją iki vasario 19 arba 20 dienos. Pasak Č. Juršėno, tai padaryta dėl dviejų priežasčių - kaltinimus prezidentui nagrinėjančios komisijos darbo ir narystei Europos Sąjungoje (ES) reikalingų pataisų priėmimo.

Seimas gruodį jau kartą pratęsė rudens sesiją iki sausio 29 dienos, tačiau, Č. Juršėno teigimu, nėra aišku, ar iki tol savo išvadas Seimui pateiks apkaltos komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Kai kas mano, kad komisija spės pateikti savo darbo rezultatą iki 29 dienos, o kiti mano, jog geriausiu atveju tai įvyks tik iki vasario 13 dienos", - sakė jis.

Seimas yra pavedęs komisijai pateikti savo išvadas ne vėliau kaip iki vasario 13 dienos.

Sesijos pratęsimas taip pat susijęs ir su Konstitucijos pataisų, kurios reglamentuos Lietuvos ir Europos Sąjungos teisės aktų santykį bei valdžios institucijų kompetencijų pasidalijimą, priėmimu.

Kadangi Teisės ir teisėtvarkos komitetas šias pataisas ketina svarstyti sausio 26 dieną, jos Seime galės būti svarstomos ne anksčiau kaip po dešimties dienų.

REKLAMA

Jeigu Seimas po svarstymo pritars pataisoms, pirmasis balsavimas dėl jų taip pat gali būti surengtas ne anksčiau kaip po dešimties dienų.

Tai reiškia, kad Seimas dėl Konstitucijos pataisų pirmą kartą galės balsuoti ne anksčiau kaip vasario viduryje.

Kadangi dėl Konstitucijos pataisų priėmimo Seimas turi balsuoti du kartus su ne mažesne kaip trijų mėnesių pertrauka, pataisų nebus spėta priimti iki šalies visateisės narystės Europos Sąjungoje pradžios - gegužės 1-osios.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų