REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Brazilijos policija, jau ir anksčiau kaltinta žmogaus teisių pažeidinėjimais, Rio de Žaneire nuo lapkričio vykdydama operaciją prieš narkotikais prekiaujančias gaujas, nušovė 34 žmones.

REKLAMA
REKLAMA

Policijos atstovas spaudai tvirtina, kad nušautieji buvo įtariami nusikaltimais ir krito per susišaudymus, tačiau žmogaus teisių gynėjai mano, kad dalis jų buvo tiesiog nužudyti.

REKLAMA

Po kelių savaičių prasidės garsusis Rio karnavalas, todėl miesto valdžiai rūpi, kaip išvengti tokių neramumų, kokie buvo pernai. Tuomet teko mieste dislokuoti gvardiečių pajėgas, kad renginys būtų apsaugotas nuo nusikaltėlių smurto.

Rio de Žaneiro saugumo tarnybos duomenimis, operacijos metu susirėmimuose su policija buvo nukauti 34 narkotikų prekeiviai, sužeisti 7 policininkai, suimta 412 nusikaltėlių.

Narkotikų mafijos gaujos kontroliuoja skurdžiuosius Rio rajonus, kurių mieste daug. Pavojus gresia ir atvykėliams, kuriems Rio de Žaneiras yra turizmo Meka, bet taip pat tapo pavojingiausiu miestu pasaulyje. Favelomis vadinami miesto lūšnynai virto karo zonomis.

REKLAMA
REKLAMA

Policija kaunasi su banditais, bet žmogaus teisių gynėjai piktinasi dėl šiurkščios policijos taktikos. Teigiama, kad pernai Rio policija nužudė daugiau kaip tūkstantį žmonių. "Amnesty International" ir kitos žmogų ginančios organizacijos tvirtina, kad policija dažnai tiesiog surengia egzekucijas, žūva ir nekalti žmonės.

Federalinė vyriausybė siūlo daryti teisėsaugos reformą, pagrįstą tarptautiniais standartais. Kol kas policininkai veikia nebaudžiami, jų pažeidimų niekas netiria.

Beje, brazilų filmas "City of God" ("Dievo miestas") apie gaujų karus Rio de Žaneiro favelose antradienį buvo nominuotas keturiems "Oskarams".

“Reuters”-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų