REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors ir labai pagarbiai atsiliepdamas apie prezidentą Rolandą Paksą ginančius advokatus, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas sako nemanąs, kad gausi jų komanda turės lemiamos reikšmės apkaltos kontraargumentų kokybei.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį (01.29) kalbėdamas "Žinių radijo" laidoje, Seimo vadovas tokią savo poziciją pailiustravo pavyzdžiu iš asmeninės prokuroro patirties, kai jam teko palaikyti kaltinimą teisiant žurnalisto Vito Lingio žudikus.

REKLAMA

"Boriso Dekanidzės byloje aš buvau vienas kaltintojas, o prieš mane - gal kokie devyni ar aštuoni advokatai. Ne visada skaičius lemia kokybę ir rezultatą. Manau, kitos savybės, ir pagaliau - pačios tiriamosios aplinkybės daugiau nulemia", - sakė A. Paulauskas.

20 metų dirbęs prokuroru ir advokato duonos truputį ragavęs A. Paulauskas pripažino, kad šiuo metu sunkiai sugalvotų, ką patarti prezidentui R. Paksui, jei taptų jo advokatu. Tačiau iš profesinės pusės A. Paulauskas pabrėžė esant daug būdų, kaip teisiškai kvalifikuotai ginti atstovaujamąjį surandant proceso trūkumus ir iškeliant žmogus privalumus.

REKLAMA
REKLAMA

"Žinių radijo" paklaustas, ar pateisina prezidentą ginančius advokatus, A. Paulauskas nedvejodamas atsakė teigiamai: "Be abejo, tai jų pareiga". Anot A. Paulausko, jeigu advokatai pasieks apkaltos žlugimo, tai bus jų darbo rezultatas.

Tačiau apkaltos mechanizmą "užvedęs" Seimo vadovas kartu pabrėžia nemanąs, kad taip atsitiks.

"Ar pavyks, ar nepavyks apkalta, tai priklausys nuo Seimo narių, kurie balsuoja. Seimo nariai, be abejo, įsiklausys į advokatų argumentus. Bet jie turi teisę balsuoti savarankiškai ir pagal savo sąžinę", - teigė A. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš politikos trauktis neketinantis A. Paulauskas tikino rasiąs galimybių ir ateityje bendrauti su R. Paksu, kuriam "kaip žmogui" nejaučiąs "jokio priešiškumo".

"Tačiau tiems veiksmams, kuriuos aš vertinu neigiamai, aš tikrai negaliu pritarti. Ir mano požiūris, daugiau teisinio vertinimo požiūris, kad tie veiksmai yra negeri, ir už juos žmogus turėtų atsakyti", - teigė A. Paulauskas.

Jei išsipildytų "aiškiaregių" pranašystės ir R. Paksas taptų "dukart prezidentu", A. Paulauskas su naujuoju valstybės vadovu bendrautų pagal viešojo etiketo principus.

REKLAMA

"Manau, bet kam būtų sunku pamiršti tai, kas dabar vyksta. Bet yra tarnybos, elgesio taisyklės, yra kultūros dalykai, kurie, matyt, leis bendrauti, kalbėti ir dirbti", - svarstė A. Paulauskas.

Seimo pirmininkas pripažįsta, kad įsiplieskiant Prezidentūros skandalui jam nepavyko suvaldyti situacijos ir informacija nutekėjo, visuomenė buvo be reikalo įvelta į diskusijas, kurios neturėjo vykti viešai. Tačiau, A. Paulausko teigimu, pirminiam sprendimui praėjusių metų spalį informuoti Seimo frakcijų vadovus apie Valstybės saugumo departamento surinktą informaciją alternatyvų nebuvo.

REKLAMA

A. Paulauskas nesileido į svarstymus apie tai, ar kokios nors jėgos pagal dabar madingą sąmokslo teoriją jo paties nenaudoja kaip vienintelio tinkamo tarano prieš Prezidentūrą.

"Gyvenime visi reiškiniai su kažkuo susiję, galima ieškoti visokių paralelių. Tačiau viena, ką aš galiu pasakyti - mano reakciją ir veiksmus prognozuoti buvo ne taip sunku. Kai susipažinau su medžiaga ir man papildomai pateikė dabar žinomų pokalbių fragmentus - tarp Algirdo Drakšo ir Jurijaus Borisovo, tarp J. Borisovo ir Anos Zatonskajos, - reakcija mano buvo labai aiški. Aš piktinausi ir sakiau, kad reikia kažką daryti", - kalbėjo A. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, A. Paulauskas prisipažino, kad per skandalo mėnesius jo kantrybė klausantis kaltinimų sąmokslo rengimu jau išseko.

"Dabar Aloyzas Sakalas kreipėsi, o aš jau prieš geras dvi savaites kreipiausi į Generalinę prokuratūrą, kad ir tyrimo organai atsakytų, koks sąmokslas, kas jį čia organizavo", - akcentavo A. Paulauskas.

Savo ruožtu Seimo vadovas pareiškė kolegišką užuojautą Generalinei prokuratūrai, kuri dabar užversta politikų prašymais imtis tyrimo.

"Iš tiesų dabar prokuratūra yra apkrauta. Jeigu aš prisiminčiau savo darbo laikotarpį, tai 1990-1991 metais, kada Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo nariai rašė vienas prieš kitą įvairiausius pareiškimus ir mes juos tyrėme, tai mes buvome panašioje situacijoje. Generalinį prokurorą dabar suprantu labai gerai, nes niekam nėra malonu tirti tuos pareiškimus", - teigė A. Paulauskas.

Seimo vadovas pripažino ir tai, kad iš prokurorų didelių darbo sąnaudų reikalaujantys tyrimai "teisinės loginės pabaigos neturės" ir jų rezultatas, išklausius abi puses, nebus vertas pastangų.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų