REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaltinimus prezidentui Rolandui Paksui nagrinėjanti Seimo specialioji tyrimo komisija pirmadienį pradės liudytojų apklausą, tačiau kviečiamų asmenų pavardės kol kas neskelbiamos.

REKLAMA
REKLAMA

Komisija pirmadienį ketina surengti du posėdžius - rytinį ir popietinį. Jos paskelbtoje darbotvarkėje numatyti du klausimai - dėl liudytojų sąrašo ir jų apklausos.

REKLAMA

Liudytojus galėjo pasiūlyti tiek prezidento apkaltos iniciatoriai, tiek pats prezidentas per savo advokatus.

Liudytojai bus apklausiami pagal baudžiamojo proceso taisykles - jie bus įspėti dėl atsakomybės už atsisakymą ar vengimą duoti parodymus, taip pat už žinomai melagingus parodymus.

Gali būti, jog apkaltos komisijai turės liudyti ir asmenys, kuriuos jau apklausė lapkričio mėnesį posėdžiavusi Seimo laikinoji tyrimo komisija dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui.

REKLAMA
REKLAMA

Ši komisija padarė išvadą, kuriai pritarė ir Seimas, jog prezidentas dėl savo ryšių "buvo ir yra pažeidžiamas" ir tai sudaro grėsmes Lietuvos nacionaliniam saugumui. Remiantis šiomis išvadomis, Seime prezidentui pasiūlyta surengti apkaltą.

R.Paksas kaltinamas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ir sulaužęs priesaiką iš viso pagal šešis punktus.

Šią savaitę specialioji tyrimo komisija baigė svarstyti vieną iš kaltinimų - dėl viešųjų ir privačių interesų konflikto suteikiant išimties tvarka pilietybę dosniausiam prezidento rėmėjui Jurijui Borisovui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gruodžio pabaigoje Konstitucinis Teismas konstatavo, jog suteikdamas pilietybę prezidentas vadovavosi ne valstybės, bet asmeniniais interesais ir sulaužė duotą priesaiką.

Specialioji tyrimo komisija vienbalsiai nusprendė, jog KT nustatytų faktinių aplinkybių užtenka padaryti išvadą dėl prezidento kaltės, tačiau ji bus suformuluota vėliau.

Prezidentas taip pat kaltinamas savo veiksmais sudaręs grėsmes nacionaliniam saugumui, neužtikrinęs valstybės paslapties apsaugos, daręs neteisėtą įtaką privačių ūkio subjektų veiklai, sutrikdęs valdžios institucijų darnų funkcionavimą ir diskreditavęs valdžių autoritetą, sudaręs prielaidas savo patarėjams piktnaudžiauti įgaliojimais.

REKLAMA

Specialioji tyrimo komisija savo išvadas dėl kaltinimų Seimui turi pateikti iki vasario 13 dienos.

Patvirtinus kaltinimų pagrįstumą ir rimtumą Seimas turės balsuoti dėl prezidento nušalinimo nuo pareigų. Tam reikia ne mažiau kaip 85 balsų.

Siūlymą inicijuoti apkaltą prezidentui pasirašė 86 parlamentarai. Iš viso Seime dabar yra 137 parlamentarai, dar keturios vietos yra laisvos.

R.Paksas prezidento pareigas eina nuo praėjusių metų vasario. Prezidentūros skandalas, paviešinus Valstybės saugumo departamento surinktą medžiagą, kilo spalio pabaigoje.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų