REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per kelias artimiausias savaites Vyriausybė ir Lietuvos bankas ketina priimti nutarimus dėl mūsų valstybės dalyvavimo euro zonos Antrajame valiutos kurso mechanizme, kuris būtinas pasirengti euro įvedimui.

REKLAMA
REKLAMA

Šią žinią penktadienį (01.16) spaudos konferencijoje pranešė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas. Jis patvirtino jau ne sykį išdėstytą nuomonę, kad eurą vietoj lito realiausia įsivesti 2006 metų pabaigoje ar 2007-ųjų pradžioje.

REKLAMA

"Jau esame ne kartą sakę, kad Lietuva pasirengusi ir dalyvaus Antrajame valiutos kurso mechanizme, tačiau dabar reikia priimti formalų sprendimą. Jį artimiausiomis savaitėmis priims Vyriausybė ir Lietuvos banko valdyba", - teigė R. Šarkinas.

"Laiko lieka tikrai nedaug. Šioje srityje neketiname lenktyniauti su kokiomis nors kitomis šalimis. Mums svarbu gerai tam pasiruošti ir laiku viską padaryti", - sakė R. Šarkinas.

Pasak jo, eurui įvesti būtino pereinamojo laikotarpio metu Lietuva norėtų išlaikyti dabartinę fiksuoto lito kurso sistemą, ir tokią galimybę numato Europos centrinis bankas. Pernai gruodį Europos centrinio banko valdančioji taryba pripažino, jog šalys, turinčios tvaria laikomą euru paremtą valiutų valdybą, neprivalės du kartus keisti savo valiutos režimą, tai yra leisti valiutos kursui svyruoti įsitraukus į Antrąjį valiutos kurso mechanizmą tik tam, kad vėliau ją susietų su euru. Todėl tokios šalys galės dalyvauti Antrajame valiutų kurso mechanizme išlaikydamos valiutų valdybą.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakydamas į klausimą, jis teigė, kad Lietuvos gyventojams nėra ko jaudintis dėl būsimo santaupų litais keitimo į eurus, nes nėra jokios priežasties pereinamuoju laikotarpiu atsisakyti dabartinio fiksuoto lito ir euro susiejimo. "Mūsų laukia derybos dėl to, bet, manau, kad pavyks susitarti dėl fiksuoto lito kurso sistemos išlaikymo iki euro įvedimo, - teigė R. Šarkinas. - Nematau, kur šiuo atveju galėtų žmonės nukentėti.

Visos jų turimos santaupos bus pakeistos atėjus reikiamam laikui - aišku, ne per vieną dieną. Bus pakankamai laiko, kad visi ramiai galėtų pasikeisti turimus litus į eurus".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Šarkinas nepatvirtino prielaidų, kad dėl euro įvedimo gali stipriai pakilti paslaugų ir prekių kainos. Jis minėjo Vokietijos pavyzdį, kur vienos prekės pabrango, bet kitos - atpigo. Vyriausiojo bankininko teigimu, nė vienoje šalyje, kur buvo įvestas euras, metinė infliacija neviršijo 2 procentų.

Minimalus valstybės dalyvavimo Antrajame valiutos kurso mechanizme terminas - dveji metai. Pasak R. Šarkino, Lietuva į tą sistemą įsitrauks po gegužės pirmosios, kai taps Europos Sąjungos nare.

Šalies vyriausiasis bankininkas pabrėžė, kad iki euro įvedimo Lietuvoje būtina išspręsti daug techninių klausimų, tarp jų - organizuoti Lietuvoje euro monetų su nacionaliniu vaizdu vienoje jų pusėje gamybą, pasirengti įvesti į apyvartą eurų banknotus, prisijungti prie Europos Sąjungoje realiuoju laiku veikiančios atsiskaitymo tarp bankų sistemos ir kita.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų