REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos bankas patvirtino sumažinsiąs komercinių bankų privalomųjų atsargų normą centriniame banke, dėl to rinkoje atsirastų keli šimtai papildomų milijonų litų.

REKLAMA
REKLAMA

"Ta norma kol dar yra didesnė nei Europos Sąjungos šalyse. Manėme, kad tai galėsime padaryti praėjusių metų pabaigoje. Bet nebuvo jokio reikalo - šalies komercinių banko paskolos pernai išaugo daugiau kaip 50 procentų, tai labai didelis augimas", - penktadienį (01.16) spaudos konferencijoje Vilniuje sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas.

REKLAMA

Pasak jo, šiemet, jeigu sulėtės paskolų augimo tempai arba bankuose sumažės išteklių, privalomųjų atsargų norma bus sumažinta iš karto ar per kelis kartus iki euro zonos lygio.

Europos centrinis bankas yra nustatęs 2 proc. privalomųjų atsargų normą. Ją Lietuva turi pasiekti iki euro įvedimo.

2000 m. rudenį komercinių bankų privalomųjų atsargų norma centriniame banke buvo sumažinta nuo 10 iki 8 procentų, 2002 m. kovo mėnesį - iki 6 proc.

R. Šarkinas užsiminė, kad bus svarstoma galimybė komerciniams bankams mokėti palūkanas už jų privalomąsias atsargas centriniame banke. Europos centrinis bankas moka rinkai artimas palūkanas už jame laikomas kitų bankų privalomąsias atsargas.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų