REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aštuonių Vidurio ir Rytų Europos šalių, kurios gegužės mėnesį įstos į Europos Sąjungą (ES), ekonomikos augimo tempai 2003 m. trečiąjį ketvirtį pralenkė ES vidurkį. Tarp būsimųjų ES narių didžiausias ekonomikos augimas buvo užfiksuotas Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

ES statistikos agentūros "Eurostat" negalutiniais duomenimis, vidutinis aštuonių Vidurio ir Rytų Europos šalių bendrojo vidaus produkto (BVP) prieaugis trečiąjį praėjusių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2002 m., buvo 3,7 proc. Tai yra beveik 10 kartų didesnis prieaugis už ES narių, kur BVP ūgtelėjo tik 0,4 proc.

REKLAMA

Duomenys taip pat atskleidžia, kad ekonomikos augimas aštuoniose Vidurio ir Rytų Europos šalyse paspartėjo antrąjį praėjusių metų ketvirtį - BVP, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu 2002 m., padidėjo 3,2 proc. Šiuose duomenyse į sezoniškumo faktorių nėra atsižvelgta.

Aštuonios Vidurio ir Rytų Europos šalys yra šios: Lietuva, Latvija, Estija, Vengrija, Lenkija, Slovakija ir Slovėnija.

ES prognozuoja, kad šiais metais įstosiančiųjų šalių BVP padidės 3,1 proc. Tuo tarpu Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas numatė 3,8 proc. augimą.

REKLAMA
REKLAMA

2003 m. bendras ES šalių BVP ūgtelėjo 0,8 proc.

Trečiąjį praėjusių metų ketvirtį tarp šios grupės būsimųjų ES narių ir tarp trijų Baltijos šalių didžiausias ekonomikos augimas buvo užfiksuotas Lietuvoje - 8,8 proc. Antrąjį ketvirtį Lietuvoje ekonomika taip pat paaugo ženkliausiai - 6,7 proc.

Latvijos BVP trečiąjį 2003 ketvirtį didėjo 7,3 proc., o antrąjį - 6,2 proc. Estijos ekonomika trečiąjį ketvirtį ūgtelėjo 4,6 proc., o per tris antrojo ketvirčio mėnesius - 3,5 proc.

Slovakijos ir Lenkijos BVP trečiąjį 2003 m. ketvirtį padidėjo atitinkamai 4,2 ir 3,9 proc., o antrąjį ketvirtį abiejose šalyse - po 3,8 proc. Čekijos ekonomika trečiąjį ketvirtį ūgtelėjo 3,4 proc., antrąjį - 2,4 proc. Vengrijos BVP trečiąjį praėjusių metų ketvirtį išaugo 2,9 proc., o antrąjį - 2,4 proc.

Slovėnijos ekonomikos augimas buvo mažiausias: per tris trečiojo 2004 m. ketvirčio mėnesius jos BVP padidėjo 2,4 proc., o antrąjį ketvirtį - 2,1 proc.

dpa-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų