REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepriklausomybės Akto signatarų bei mokslininkų rentos, pirmojo ir antrojo laipsnio valstybinių pensijų negalės gauti ūkininkai ar individualių įmonių savininkai - iki šiol ūkininkai ir individualių įmonių savininkai galėjo pretenduoti į šias rentas ir pensijas.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį (01.07) Vyriausybė pritarė Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų statuso įstatymo, Valstybinių pensijų įstatymo, Mokslininkų valstybinių pensijų laikinojo įstatymo ir Teisėjų valstybinių pensijų įstatymo pataisoms ir teiks jas Seimui.

REKLAMA

Projekte siūloma Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų rentas, pirmojo ir antrojo laipsnių valstybines, mokslininkų valstybines ir teisėjų valstybines pensijas skirti ir mokėti priklausomai ne nuo to, ar asmuo turi draudžiamųjų pajamų, bet priklausomai nuo to, kad asmuo yra vienas iš asmenų, išvardytų Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatyme.

Šiuo metu minėtos rentos ir pensijos neskiriamos, o paskirtosios nemokamos asmenims, turintiems draudžiamųjų pajamų.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo 2 straipsnio 1 dalies 1-7 punktuose išvardyti asmenys, kurie privalomai draudžiami (draudžiasi) pensijų draudimu: asmenys, dirbantys pagal darbo sutartį, narystės arba tarnybos pagrindu, politikai, teisėjai, valstybės tarnautojai; nedirbantys valstybės tarnautojų ir profesinės karo tarnybos karių sutuoktiniai, kurie draudžiami pensijų draudimu tuo laikotarpiu, kai jie gyvena užsienyje kartu su valstybės tarnautoju ar su profesinės karo tarnybos kariu, dirbančiu ar atliekančiu karo tarnybą užsienyje; individualių (personalinių) įmonių savininkai, individualių įmonių nuomininkai, tikrųjų ūkinių bendrijų nariai, komanditinių ūkinių bendrijų tikrieji nariai, asmenys, kurie verčiasi individualia veikla, išskyrus individualią veiklą, kuria verčiamasi turint verslo liudijimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ginkluoto pasipriešinimo (rezistencijos) dalyviams - kariams savanoriams, turintiems teisę gauti pirmojo laipsnio valstybines pensijas, bei antrojo laipsnio valstybinių pensijų gavėjoms - motinoms, pagimdžiusioms ir išauginusioms bei gerai išauklėjusioms 10 ir daugiau vaikų, taip pat valstybinių našlių ir našlaičių pensijų gavėjams galiojančios pensijų mokėjimo tvarkos siūloma nekeisti - jos bus mokamos nepriklausomai nuo to, ar jie užsiima darbine veikla, ar ne.

Nedirbantiems rentų ir pensijų gavėjams minėtų išmokų mokėjimo tvarka taip pat nesikeistų.

REKLAMA

Taip pat siūloma pirmojo ir antrojo laipsnių valstybines pensijas skirti tik Lietuvos Respublikos piliečiams, nuolat gyvenantiems Lietuvoje, tai atitiktų mokslininkų bei nukentėjusiųjų asmenų valstybinių pensijų skyrimo ir mokėjimo teisinio reguliavimo nuostatas. Jau paskirtos pensijos asmenims, nuolat gyvenantiems užsienyje, būtų mokamos ir toliau.

Pagal projektą mokslininkų valstybinės pensijos nebūtų skiriamos ir mokamos mokslininkams, gaunantiems profesoriaus emerito išmoką.

Tikimasi, kad priėmus įstatymą bus išvengta minėtų rentų bei valstybinių pensijų neteisėtų išmokų, o pirmojo ir antrojo laipsnių valstybines pensijas skiriant tik nuolat Lietuvoje gyvenantiems Lietuvos piliečiams, bus tikslingiau panaudojamos valstybės biudžeto lėšos, skirtos šioms valstybinėms pensijoms mokėti.

REKLAMA

Be to, projekto rengėjų teigimu, būtų išvengta asmenų nelygybės, nes visiems valstybinių pensijų gavėjams būtų taikoma vienoda pensinio pobūdžio išmokų, mokamų iš valstybės biudžeto, mokėjimo tvarka, t.y. kartu su valstybine socialinio draudimo senatvės ar invalidumo pensija visais atvejais jie gautų tik vieną papildomą pensinio pobūdžio išmoką.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų