REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) per savaitę Seimui pateiks sąrašą politikų, kurie turi, atkūrė nuosavybę ar kitaip įsigijo žemės sklypų. Apie tai Seimo narius antradienį (01.27) informavo STT direktorius Valentinas Junokas. Bet šis sąrašas greitai paviešintas nebus.

REKLAMA
REKLAMA

"Per savaitę tokie sąrašai Seimui bus pateikti", - sakė jis. Tačiau juose nebus akcentuojama, kurie politikai įsigijo žemės pažeisdami įstatymus.

REKLAMA

Pasak V. Junoko, tokius sąrašus paskelbti yra problemiška, nes STT kol kas neturi specialistų išvadų dėl galimų politikų piktnaudžiavimų įsigyjant sklypų.

"Todėl vargu ar galėsime ir nenorėtume konstatuoti, kad tai bus sąrašai tų Seimo ar Vyriausybės narių, kurie pažeisdami įstatymus ar kitaip piktnaudžiaudami įsigijo žemės", - teigė V. Junokas.

Pasak jo, vienas sąrašas, kuriame minimi žemės įsigiję dabartinio Seimo nariai, jau beveik sudarytas. Kitame, kuris dar sudarinėjamas, bus pastarųjų šešių Vyriausybių nariai ir 1996-2000 metų kadencijos Seimo nariai.

REKLAMA
REKLAMA

Bet šie sąrašai nebus viešinami. Šitaip antradienį nutarė Seimas, atmetęs opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos atstovų siūlymą paraginti Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) kuo greičiau atskleisti įtariamų žemgrobių - esamų ir buvusių parlamentarų bei vyriausybių narių - pavardes.

"Kai bus baigtas tyrimas ir bus žinomi ne galimi, bet tikri nusižengimai, tuomet bus ir galima kalbėti apie sąrašo paviešinimą", - sakė valdančiosios Socialdemokratinės frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

Tačiau opozicinės Liberalų ir centro frakcijos atstovas Gintaras Steponavičius pareiškė, kad Seimas "neišlaikė viešumo egzamino".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau STT vadovą Valentiną Junoką kuo greičiau paviešinti įtariamų žemgrobių pavardes ir "nuimti įtarimų skraistę" nuo Seimo ragino ir parlamento vadovas Artūras Paulauskas.

V. Junokas po susitikimo su A. Paulausku teigė, kad pavardės bus paviešintos tik baigus tyrimą, tačiau pirmadienį pareiškė, jog STT tai gali padaryti ir Seimui priėmus politinį sprendimą.

Antradienį Seime kalbėjęs STT vadovas parlamentarams teigė galįs per savaitę pateikti pavardes, tačiau tik asmenų, kurie yra įsigiję sklypus.

Asmenų, įgijusių sklypus pažeidžiant įstatymus, pavardės, pasak jo, galės būti atskleistos tik pabaigus tyrimą.

REKLAMA

Pernai vasarą Seimas priėmė nutarimą, kuriuo įpareigojo STT patikrinti, ar teisėtai atkurtos nuosavybės teisės į žemę, miškus ir vandens telkinius valstybės politikams, ėjusiems aukšto rango pareigas nuo 1996 metų. Nutarimas priimtas kilus skandalui dėl žemėtvarkos valdininkų piktnaudžiavimo dalijant sklypus.

STT nustatė, jog 1996-2000 ir 2000-2004 metų kadencijų parlamentarai bei 6-12-osios vyriausybių nariai bei jų artimieji susigrąžino nuosavybės teises į 1928 žemės sklypų. Įtarimai kyla dėl 104 sklypų, kuriuos įsigijo vyriausybių nariai ir dėl 369 sklypų, kuriuos įsigijo parlamentarai.

"Ši istorija man primena Agathos Christi (Agatos Kristi) detektyvą, kuriame kalbama, jog vienas tarp kambaryje susirinkusiųjų yra žudikas", - sakė Liberalų ir centro frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų