REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasario 14 d. Lietuvos nacionalinis dramos teatras žiūrovams pristato šiuolaikišką, žmogišką ir tragišką pirmojo ir vienintelio Lietuvos karaliaus Mindaugo istoriją - spektaklį "Giesmė apie Vorutos vilkolakį Mindaugą".

REKLAMA
REKLAMA

Šią draminę kompoziciją pagal Vinco Krėvės, Justino Marcinkevičiaus ir Martino Zyverto kūrinius sukūrė ir režisuoja Vytautas Grigolis, patyręs istorinių dramų kūrėjas, pagarsėjęs istorinių veikalų pastatymais po atviru dangumi.

REKLAMA

Mindaugui - iškiliausiai, prieštaringiausiai ir tragiškiausiai Lietuvos istorijos asmenybei - yra skirta nemaža Lietuvos istorikų bei menininkų dėmesio; Justino Marcinkevičiaus drama "Mindaugas", pastatyta 1969 m., tapo ryškiu tautinės savimonės atbudimo ir skatinimo ženklu.

Praėjus daugiau nei trisdešimčiai metų, į Lietuvos nacionalinio dramos teatro sceną, pasak meno vadovo Egmonto Jansono, "ateina kitoks Mindaugas - "kietesnis" ir ambicingesnis, anaiptol ne idealus savosios - žiaurios, klastos ir egoistinių interesų, valstybinių ir šeimyninių santykių voratinkliais apipintas - epochos sodininkas, vaisius ir auka vienu metu".

REKLAMA
REKLAMA

"Giesmės apie Vorutos vilkolakį Mindaugą" kūrėjai siekia nukelti būsimo spektaklio herojų nuo romantikos ir idealizmo pjedestalo, pažvelgti į anaiptol ne romantišką Lietuvos valstybės kūrimo istoriją objektyviau ir aktualiau.

"Mindaugo istorija yra tas pats ėjimas į Europą. Priėmęs krikštą, iš tikrųjų Mindaugas išvedė Lietuvą į Europą. O su jo mirtimi grįžome atgal, prasidėjo stagnacija. Neįmanoma kalbėti apie Mindaugą be šių dienų asociacijų - kalbėdami apie įvairius kunigaikščius, pavyzdžių randam tarp dabarties politikų”, - sako spektaklio režisierius Vytautas Grigolis. “Mūsų požiūris į tėvynę, į skambius žodžius "Lietuva" nuo Marcinkevičiaus "Mindaugo" rašymo laikų kardinaliai pasikeitė. Tuo metu jau scenoje ištartas žodis "Lietuva" žiūrovų širdis priversdavo suvirpėti. Šiandien žodžiu "Lietuva" nieko nesujaudinsi. Kaip reikia kalbėti, kad žodis "Lietuva" pasiektų žiūrovų širdis?" - klausia V. Grigolis.

Režisieriui Vytautui Grigoliui talkina scenografė ir kostiumų dailininkė Virginija Idzelytė bei kompozitorius Antanas Kučinskas. Kunigaikščio Mindaugo paveikslą kurs Evaldas Jaras, karaliaus Mindaugo - Vytautas Rumšas, drauge su jais vaidins geriausi LNDT aktoriai - Adrija Čepaitė, Rimantas Bagdzevičius, Džiugas Siaurusaitis, Ramutis Rimeikis, Algirdas Gradauskas, Jurga Kalvaitytė, Saulius Balandis, Remigijus Bučius, Algirdas Dainavičius, Vaidotas Matinaitis, Monika Bičiūnaitė, Jūratė Vilūnaitė, Šarūnas Puidokas ir kiti, vaidins ir kviestiniai aktoriai - Sigitas Račkys, Jonas Braškys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų