REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas pateikė Seimui svarstyti Teismų įstatymo pataisą, kuri, kaip teigiama, išplės teisininkų galimybes siekti teisėjų karjeros.

REKLAMA
REKLAMA

Projektu siekiama sudaryti galimybę prezidentui parinkti kandidatūras į laisvas apylinkės bei apygardos teismų, taip pat administracinio bei Vyriausiojo administracinio teismo pirmininko, jo pavaduotojo, skyriaus pirmininko vietas iš visų asmenų, įrašytų į teisėjų karjeros siekiančių asmenų registrą.

REKLAMA

Atitinkamą dekretą R. Paksas pasirašė pirmadienį (01.26).

Šiuo metu galiojantis įstatymas numato, kad pretendentai į minėtas pareigybes atrenkami tik iš į atitinkamą teismą paskirtų teisėjų.

Kaip sakoma įstatymo aiškinamajame rašte, ši įstatymo nuostata yra netobula, nes teisėjų Atrankos komisijai užkertama galimybė atrinkti kandidatūrą iš visų asmenų, įrašytų į teisėjų karjeros siekiančių asmenų registrą, o teisėjams apribojamos galimybės siekti karjeros.

REKLAMA
REKLAMA

Aiškinamajame rašte atkreipiamas dėmesys į tai, jog 27 iš 54 apylinkės teismų dirba po 3 ar 4 teisėjus (skaičiuojant kartu su teismo pirmininku), todėl, vadovaujantis Pretendentų į teisėjus bei teisėjų karjeros siekiančių asmenų vertinimo kriterijais, ne visada yra galimybė iš 2 ar 3 teisėjų atrinkti tinkamą pretendentą, kuris turėtų organizacinių gebėjimų vadovauti teismui ar teismo skyriui ir savarankiškai, atsakingai spręsti teismų veiklos klausimus.

Be to, kaip teigiama aiškinamajame rašte, pasitaiko atvejų, jog teisme neatsiranda norinčių užimti teismo pirmininko pareigas. Todėl, neatsiradus pretendento atitinkamame teisme, tinkamas teismui ar jo skyriui vadovauti asmuo pirmiausiai turi būti skiriamas to teismo teisėju ir tik paskui - teismo ar jo skyriaus pirmininku ar pirmininko pavaduotoju.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų