REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisija preliminariai nusprendė, kad programinės įrangos milžinė "Microsoft" pažeidė Europos Sąjungos (ES) teisės aktus dėl konkurencijos ir piktnaudžiavo dominuojančia padėtimi asmeninių kompiuterių rinkoje, rašo verslo dienraštis "Financial Times".

REKLAMA
REKLAMA

Pasak su byla susipažinusių asmenų, už konkurencijos politiką atsakingi Briuselio pareigūnai nusprendė, jog po trejus su puse metų trukusio tyrimo "Microsoft" reikėtų nubausti. Šis sprendimas rodo, kad Briuseliui ir "Microsoft" lieka vis mažiau galimybių susitarti.

REKLAMA

Dabar preliminarų sprendimą svarstys kiti Europos Komisijos padaliniai, o tai gali užtrukti ne vieną mėnesį. Prieš tai, kol šiuo klausimu balsuos 20 komisarų, su valstybėmis narėmis bus pasikonsultuota ir dėl paties sprendimo, ir dėl baudos dydžio. Tiesa, šios konsultacijos nebus teisiškai įpareigojančios.

Europos Komisija paprastai patvirtina už konkurencijos politiką atsakingų pareigūnų sprendimus. "Microsoft" atvejis yra laikomas viena svarbiausių ES antimonopolinių bylų. Taip yra ne tik dėl pačios bendrovės, bet ir dėl bylos įtakos informacinių technologijų politikai bei santykiams su Jungtinėmis Valstijomis.

REKLAMA
REKLAMA

2002 metais "Microsoft" išsprendė konkurencinius nesutarimus su JAV teisingumo departamentu.

Europos Komisija ragina "Microsoft" sumokėti baudą, atsieti savo daugialypės terpės programą "Media Player" nuo operacinės sistemos "Windows" ir keistis informacija su konkurentais.

Briuselis klausimo svarstymą ketina užbaigti iki gegužės 1 dienos, kai į ES įstos dešimt naujų narių. Tuo tarpu "Microsoft" bet kokį jai nepalankų sprendimą tikriausiai apskųs Liuksemburge įsikūrusiam Pirmosios instancijos teismui.Remiantis pernai rugpjūtį pareikštais oficialiais kaltinimais, tariamas "Microsoft" sprendimas susieti "Media Player" su "Windows" "atbaido naujoves visų technologijų, kuriomis gali domėtis "Microsoft" ir kurios ateityje gali būti susietos su "Windows", požiūriu".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu "Microsoft" aiškina, kad "Media Player" yra neatskiriama "Windows" dalis, ir taip patenkinamas vartotojų poreikis, kad operacinė sistema atliktų daugiau funkcijų. Bendrovė bando daryti įtaką valstybėms narėms ir vis dar tikisi pasiekti susitarimą su Europos Komisija.

"Microsoft" leido suprasti, kad gali suteikti konkurentams daugiau informacijos, kuri užtikrintų didesnį jų sistemų tarnybinėms stotims suderinamumą. Tačiau bendrovė tvirtina, jog konkurentų norimas "visiškas suderinamumas" su "Windows" prilygsta "Microsoft" sprendimų klonavimui.

REKLAMA

Pasak "Microsoft" konkurentų, techniniu požiūriu "Media Player" yra įmanoma atsieti nuo "Windows". Vis dėlto kai kurie Europos Komisijos pasiūlyti "sprendimai", tarp jų įsipareigojimas siūlyti konkurentų programas, neturi teisinio precedento.Europos Komisiją padrąsino JAV teisingumo departamento nuogąstavimai dėl anksčiau jo paties pasiekto susitarimo su "Microsoft". Toks amerikiečių požiūris gali sumažinti transatlantinių nesutarimų tikimybę, ypač dėl keitimosi informacija tarnybinių stočių rinkoje. Vis dėlto susitarimą su "Microsoft" prižiūrinti JAV teisėja Kolin Kolar Koteli (Colleen Kollar-Kotelly) praėjusią savaitę sakė, kad susitarimas "veikia". "Nerimaujame tik dėl vienos nuostatos", - pridūrė teisėja.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų