REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV neturi pozicijos dėl Lietuvoje vykstančios Prezidentūros krizės. Tai pirmadienį (01.26) po susitikimo su užsienio reikalų ministru Antanu Valioniu teigė JAV ambasadorius Lietuvoje Stephenas Mullas (Styvenas Malas). "JAV neturi pozicijos, ką prezidentas R. Paksas turėtų daryti, tai priklauso nuo jo. Ir Lietuvos žmonės turi tai nuspręsti", - sakė S. Mullas.

REKLAMA
REKLAMA

"Lietuva turi neseną tragiškos istorijos patirtį, kai kitos šalys nuspręsdavo Lietuvos likimą. JAV nenori to daryti - tai vidinis, demokratinis procesas ir JAV gerbs bet kokį to demokratinio proceso rezultatą", - tikino JAV ambasadorius.

REKLAMA

Iš oficialaus vizito JAV grįžęs užsienio reikalų ministras A. Valionis pirmadienį teigė Vašingtone girdėjęs neoficialių kalbų, kad Vakarų demokratinės valstybės laukia prezidento R. Pakso atstatydinimo.

S. Mullas sakė, kad jei Lietuvos ministras ir girdėjo tokių pareiškimų, "tai neturi įtakos oficialiai JAV pozicijai".

Taip pat jis teigė, kad Lietuvos demokratija yra labai "gyvybinga bei triukšminga".

Po susitikimo su JAV ambasadoriumi A. Valionis, paprašytas pakomentuoti savo teiginius, sakė, kad, be girdimos oficialios nuomonės, yra ir neoficiali.

REKLAMA
REKLAMA

"Oficiali Vašingtono nuomonė yra tokia, kad nugalėti turėtų demokratija, demokratinis procesas ir Lietuva išeis iš jo sustiprėjusi - tą mes turbūt visi girdime ir žinome. Tą patį mums sako ir visi kitų valstybių oficialūs asmenys oficialiais kanalais. Tačiau neoficialiais kanalais mes gauname daug nerimą keliančios informacijos ir, mano nuomone, mano pilietinė pareiga yra su ja supažindinti ir Seimo pirmininką, ir Vyriausybės vadovą", - tvirtino A. Valionis.

Anot A. Valionio, "Konstitucinio Teismo sprendimas teigia, kad prezidentas pažeidė pagrindinį įstatymą ir priesaiką. Ir kiekvienam normalios valstybės normaliam piliečiui suprantama, kad tai yra rimtas pažeidimas, po kurio turi sekti pasekmės".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad prezidentas sąmoningai pažeidė Konstituciją ir Pilietybės įstatymą, suteikdamas pilietybę J. Borisovui kaip atlygį už rinkimų kampanijai suteiktą paramą.

Prezidentas R. Paksas spaudos konferencijoje pirmadienį pareiškė nuostabą, kodėl viena valstybė kišasi į kitos valstybės reikalus ir teigė A. Valionio paprašysiantis paaiškinti, kodėl paviešinama neoficiali nuomonė, ir prašys įvardyti neoficialius šaltinius.

A. Valionis teigė esantis "pasiruošęs nueiti pas prezidentą ir informuoti jį apie tai, ką girdėjo", tačiau žurnalistams neįvardijo neoficialių šaltinių, iš kurių girdėjo susirūpinimo padėtimi Lietuvoje signalų.

REKLAMA

Prezidento apkaltos komisija iki vasario 13 dienos turi Seimui pateikti išvadą, ar kaltinimai prezidentui pažeidus Konstituciją ir priesaiką yra pagrįsti ir rimti. Savo išvadą dėl kaltinimų šiurkščiai pažeidus Konstituciją turėtų pateikti ir Konstitucinis Teismas.

Prognozuojama, kad balsavimas dėl prezidento nušalinimo gali būti surengtas balandžio mėnesį. Prezidentui nušalinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų. Šiuo metu Seime yra 137 nariai.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų