REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas teikia Seimui svarstyti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) įstatymo pataisą, kuri leistų atšaukti deleguotą narį iš LRT tarybos. Atitinkamą dekretą prezidentas pasirašė penktadienį (01.23).

REKLAMA
REKLAMA

Aiškinamajame projekto rašte teigiama, kad šiuo įstatymo projektu būtų užpildytos teisinio reguliavimo spragos formuojant LRT tarybą, kad LRT objektyviai ir nešališkai įgyvendintų visuomeninio transliuotojo misiją.

REKLAMA

"Projektu siūloma neleisti daryti įtakos LRT ir išsaugoti jos objektyvumą, nešališkumą bei toleranciją kitai nuomonei, todėl numatyti LRT tarybos narių kontrolės pagrindai, kai LRT tarybos narį skiriančiai institucijai suteikiama teisė atšaukti tarybos narį iš užimamų pareigų, jei jis netinkamai atstovauja visuomenės interesams, yra vienašališkas, netolerantiškas ar nepakantus kitokiai nuomonei, t. y. nesilaiko LRT vykdomos misijos", - rašoma Prezidentūros parengto įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal dabartinį Nacionalinio ir radijo televizijos įstatymą prezidentas tik gali deleguoti savo narį į LRT tarybą, bet negali jo atšaukti.

2000 metais tuometinio prezidento Valdo Adamkaus teikimu į LRT tarybą buvo deleguoti Atviros Lietuvos fondo direktorė Diana Vilytė, Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto Lietuvių literatūros katedros docentas Marcelijus Martinaitis, dienraščio "Lietuvos rytas" vyriausiojo redaktoriaus pirmasis pavaduotojas Rimvydas Valatka bei Tautinių mažumų ir išeivijos departamento prie Vyriausybės generalinio direktoriaus pavaduotojas Stanislavas Vidtmannas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad iš LRT tarybos prezidentas pirmiausia norėtų atšaukti žurnalistą R.Valatką, kuris aštriai kritikuoja R. Paksą.

LRT taryba yra aukščiausioji nacionalinio transliuotojo valdymo institucija, atstovaujanti visuomenės interesams. Ji sudaroma 6 metams iš 12 asmenų - visuomenės, mokslo ir kultūros veikėjų. Pirmajai tarybos kadencijai 4 tarybos narius 6 metams skiria prezidentas; 4 narius 4 metams skiria Seimas, iš jų 2 nariai skiriami iš opozicinių frakcijų pasiūlytų kandidatų; 4 narius kaip savo atstovus (po vieną) 2 metams skiria Lietuvos mokslo taryba, Lietuvos švietimo taryba, Lietuvos meno kūrėjų asociacija, Lietuvos vyskupų konferencija.

Prezidentūros skandalo fone tarp R. Pakso ir LRT tarybos tvyro įtampa, kurią sustiprino Naujametį vakarą netransliuotas per LTV 1-ąją programą R.Pakso sveikinimas.

Prezidentas jau kelis kartus reikalavo, kad dėl to pasiaiškintų LRT taryba.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų