REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siūlymą pradėti apkaltą prezidentui svarstanti Seimo specialioji tyrimo komisija trečiadienį (01.07) pradės nagrinėti konkrečius kaltinimus Rolandui Paksui, pirmiausia - dėl pilietybės suteikimo dosniausiam prezidento rinkimų kampanijos rėmėjui Jurijui Borisovui.

REKLAMA
REKLAMA

Tai BNS patvirtino komisijos pirmininko pavaduotojas Julius Sabatauskas.

Praėjusią savaitę Konstitucinis Teismas konstatavo, kad išimties tvarka suteikdamas pilietybę 1,2 mln. litų rinkimų kampanijai paaukojusios bendrovės "Avia Baltika" vadovui J. Borisovui, prezidentas vadovavosi ne valstybės, o savo asmeniniais interesais ir sulaužė duotą priesaiką.

REKLAMA

Priesaikos sulaužymas yra vienas iš trijų pagrindų surengti apkaltą prezidentui.

Pilietybės suteikimas J. Borisovui yra vienas iš siūlymo pradėti R. Paksui apkaltą motyvų. Šiuo atveju prezidentas kaltinamas nesugebėjęs suderinti viešųjų ir privačių interesų ir tuo šiurkščiai pažeidus Konstituciją bei sulaužius priesaiką.

Komisijai paprašius, Konstitucinis Teismas jai pateikė J. Borisovo pilietybės suteikimo bylos medžiagą, kuri sudaro 1138 puslapius teksto.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurių komisijos narių nuomone, Konstitucinis Teismas išsamiai išnagrinėjo pilietybės suteikimo aplinkybes ir papildomo tyrimo nereikės atlikti.

"Visi liudytojus, kuriuos reikėtų apklausti, jau apklausė Konstitucinis Teismas", - BNS sakė J. Sabatauskas.

Iš viso apkaltos iniciatoriai kaltina R. Paksą šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką pagal 11 punktų.

Parlamentinei tyrimo komisijai nustačius, jog kaltinimai prezidentui dėl Konstitucijos ir priesaikos pažeidimo yra pagrįsti, Seimas turės balsuoti dėl jo nušalinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentui nušalinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų. Iš viso Seime dabar yra 137 parlamentarai, dar keturios vietos yra laisvos.

R. Paksas prezidento pareigas eina nuo praėjusių metų vasario. Prezidentūros skandalas, paviešinus VSD surinktą medžiagą, kilo spalio pabaigoje.

Gruodžio pradžioje VSD medžiagą nagrinėjusi kita parlamentinė komisija konstatavo, kad prezidentas dėl savo ryšių "buvo ir yra pažeidžiamas" ir tai kelia grėsmes Lietuvos nacionaliniam saugumui.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų