REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusija ketina statyti pirmąją šalyje atominę elektrinę už Rusijos suteiktą kreditą, tačiau vilčių, kad Kremlius jį suteiks, yra nedaug, skelbia portalas „Naviny.by“.

REKLAMA
REKLAMA

Tai, kad Minskas visą AE statybos finansavimą sieja su Rusijos kreditais, patvirtino Rusijos vicepremjeras, finansų ministras Aleksejus Kudrinas. Pasak jo, Minskas prašo suteikti 9 milijardų JAV dol. kreditą atominei jėgainei statyti.

REKLAMA

Pasak apžvalgininkų, neseniai A. Kudrino išsakytas perspėjimas, kad Baltarusija iki šių metų pabaigos gali tapti nemoki, gali reikšti, jog Maskva kuo toliau, tuo labiau praranda norą skolinti pinigų Minskui. Pasak Rusijos finansų ministro, kad galėtų pradėti baltarusių AE statybos finansavimą, Maskva nori įsitikinti, jog jėgainė iš tiesų bus pastatyta, kad bus rinka joje gaminamai elektrai realizuoti ir kad jos pardavimo tarifai leis grąžinti išduotus kreditus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak portalo, ekspertai labai abejoja dėl ekonominės tokios jėgainės statybos Baltarusijoje prasmės. Be to, kol kas neišspręstas svarbiausias klausimas – Baltarusija ir Rusija dar nepasirašė sutarties dėl šios AE statybos. Rusijos koncerno „Rosatom“ vadovo pavaduotojo Aleksandro Lokšino teigimu, atominės elektrinės statyba truks apie 6 metus, o jos parengiamųjų darbų pradžia priklauso nuo patvirtinto statybos grafiko ir finansavimo sąlygų.

Beje, įdomu, kad A. Lokšinas įsitikinęs, kad baltarusiai turėtų statyti ne 2,o 3 reaktorius (Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje, už 53 km nuo Vilniaus. - Balsas.lt pastaba) . Pasak kai kurių šaltinių, trečiąjį jėgainės bloką, kuris būtų grynai „rusiškas“, t.y., jame pagaminta energija priklausytų Rusijos energetinei sistemai, Maskva pasiūlė statyti praėjusių metų pabaigoje. Ši idėja buvo išsamiau svarstoma per „Rosatom“ vadovo Sergejaus Kirijenkos vizitą į Minską sausio mėnesį.

Paskelbę apie tokį sumanymą Baltarusijos atstovai tikėjosi, kad rusams priklausantis vienas baltarusiškos AE reaktorius, esantis pasienyje su Europos Sąjunga, „supaprastins jų strateginius planus didinti elektros energijos pardavimą ES vartotojams“. Tačiau apie tai kol kas kalbėti neverta, nes Minskas ir Maskva dar nesusitarė net dėl pirminio jėgainės statybos projekto, teigia „Naviny.by“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų