REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytoj, per Pasaulinę dieną be tabako, siūloma cigarečių atsisakyti bent vienai dienai. Aišku, geriausia būtų visai mesti rūkyti. Daugelis rūkalių tai bandė daryti. „Lietuvos žinios“ pasidomėjo, kuriems žinomiems žmonėms pavyko atsikratyti žalingo įpročio, o kurie vėl traukia dūmelį.

REKLAMA
REKLAMA

Kartkartėmis sužinome, kad koks nors daugeliui pažįstamas žmogus meta rūkyti. Viešai papasakoja apie tai, kodėl ir kaip atsisakė cigarečių, pasidalija patirtimi. Teisingai daro, nes tikėtina, jog geras pavyzdys patrauks kitus. Vis dėlto smalsu: ar garsiai ir tvirtai pasakius, kad rūkalai - jau praeitis, užtenka užsispyrimo negrįžti prie įpročio traukti dūmą? Apie tai kalbamės su aktoriumi Mariumi Jampolskiu, televizijos laidų vedėja ir filmų garsintoja Daiva Tamošiūnaite-Budre, TV3 laidos „Kriminaliniai tyrimai“ vedėju Gediminu Jauniumi, buvusia šokių ir dainų dešimtukų vedėja Laura Imbrasiene ir verslininku Gintu Bliuvu.

REKLAMA

Netyčia vėl pradėjo

Aktorius M.Jampolskis, paklaustas, kaip sekasi gyventi be tabako, iš pradžių tylėjo. Paskui pradėjo juoktis. „Aaa... Nenoriu meluoti - vėl rūkau, - išsitarė populiarus aktorius ir televizijos laidų vedėjas. - Mečiau praėjusių metų spalį. Taigi penkis mėnesius netraukiau dūmo. Bet štai maždaug prieš mėnesį vėl pradėjau. Netyčia.“

M.Jampolskiui nutiko panašiai, kaip būna dažnam žmogui, kuriam rūkymas tapęs įpročiu. Iš pradžių dėl kompanijos užtraukė vieną cigaretę. Paskui vėl parūkė. Tada dar kartą. Ir tradicija „padūmyti“ tęsiasi. Penkių mėnesių pertraukos kaip nebuvę. Tiesa, dabar jis rūko mažiau negu anksčiau - maždaug po pusę pakelio cigarečių per dieną. O būdavo, kad sutraukdavo iki dviejų. Aktoriaus rūkymo stažas - apie 10 metų. Per tą laiką - nuo rudens iki pavasario - kol nerūkė, nesikankino, cigarečių dūmas nei erzino, nei kėlė norą pačiam užsitraukti. Tiesiog vieną dieną įprotis paėmė viršų. Prieš tai rūkymo atsisakyti bandė vieną kartą, naudodamas specialų pleistrą, bet jokio poveikio nepajuto, tad dūmą ir toliau traukė. Pastarąjį kartą, kai pavyko ilgėliau išbūti be tabako, postūmis atsisakyti cigarečių buvo perskaityta Alleno Carro knyga „Lengvas būdas mesti rūkyti“.

REKLAMA
REKLAMA

Aktoriui, kaip ir kitiems pripratusiems prie nikotino, labiausiai norisi rūkyti iš ryto po pusryčių, kai geria kavą. „Veikia ir socialinis reiškinys, nors jis ir yra iliuzinis“, - sakė M.Jampolskis. Ir šypsodamasis paaiškino, kad kai visi eina parūkyti, ir jis eina. „Manau, kad veikia ne tiek nikotininė abstinencija, kiek psichologija - požiūris į rūkymą. Mes įsivaizduojame, kad nerūkyti yra sunku“, - teigė aktorius.

Vis dėlto M.Jampolskis patikino vėl bandysiąs atsisakyti cigarečių. Pasvarstė, kad gegužės 31-ąją minima Pasaulinė diena be tabako būtų proga bandyti tai daryti. „Pažįstu kelis žmones, kuriems pavyko mesti rūkyti“, - sakė aktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujųjų slenkstis

„Rūkyti mečiau Naujųjų metų naktį, - pasakojo Daiva Tamošiūnaitė-Budrė. - Psichologiškai tam rengiausi kokį pusmetį. Norėjosi atsisakyti to įpročio.“ Jos vyras Dainius neberūko kokius trejus metus. Vieną kartą žmonos, kuri dažnai cigaretę užsitraukdavo automobilyje, jis paklausė: „Mesi pagaliau rūkyti ar ne?“ Daivai ištrūko pažadas: „Nuo Naujųjų metų.“ Vėliau sutuoktinis retsykiais tai primindavo. Moteris ramiai patvirtindavo: bus taip, kaip pasakė. Galiausiai priartėjo Naujųjų metų šventė. Prieš laikrodžiui mušant dvylika kartų, Daiva surūkė paskutinę cigaretę. Ir viskas.

REKLAMA

Visai nesunku

Taigi ji neberūko penkis mėnesius. Ar norėjosi užtraukti dūmą, ar buvo sunku, gal net košmarai sapnuodavosi? „Ne, - tvirtai pasakė Daiva. - Jokių košmarų.“ Nikotininės abstinencijos nebuvo, moters organizmas tabako nepasigedo. Jokios pagundos prisidegti cigaretę.

Tiesa, iš pradžių Daiva stipriai jausdavo, kaip nuo žmonių, įėjusių į patalpą, sklinda tabako kvapas. Sakė, kad jis buvo nekoks. Po kurio laiko rūkalų dvelksmas pasidarė net malonus. Tačiau pačiai užtraukti cigaretės nesinori. O jeigu važiuoja automobiliu su rūkaliumi, retkarčiais šiam leidžia parūkyti. Gali su draugėmis nueiti į rūkomąjį ir pabūti, kol jos sutraukia po cigaretę.

REKLAMA

Nuolat rūkyti Daiva pradėjo maždaug nuo 26 metų, kai jau buvo subrendusi moteris. Tad traukė apie 17 metų. Ji nebuvo iš tų, kurie kasdien dūmais paleidžia po pakelį cigarečių; užtekdavo pusės. Tačiau rūkė kasdien. Vieną kartą, maždaug prieš 10 metų, moteris bandė apsieiti be rūkalų. „Išvažiavau atostogauti ir nusprendžiau mesti rūkyti. Tai truko kokią savaitę.

Atostogos buvo sugadintos - tarsi maistas be prieskonių. Tikriausiai buvo netinkamas laikas atsisakyti cigarečių, - prisiminė pašnekovė. - Manau, kad norintysis mesti rūkyti turi tai padaryti savo smegeninėje. Pirmiausia pasąmonėje reikia atsisakyti šio įpročio.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikriausiai toks nusiteikimas padėjo Daivai Naujųjų metų naktį rūkalams pasakyti „ne“. Jai nereikėjo kokios nors specialios literatūros ar kitų priemonių. Ir nebuvo jokių problemų. „Net sunku paaiškinti, kaip tai įvyko, - sakė ji. - Svarbus dalykas - psichologinis pasiruošimas, žinojimas, kad tikrai taip bus - neberūkysi. Ir kad nuo tada gyvenimas bus kitoks.“



Reikia tik patikėti

Daiva pasakojo, kad pastaraisiais metais rūkyti metė nemažas būrys bičiulių. Ji pastebėjo, kad po to, kai kavinėse buvo uždrausta rūkyti, vis daugiau žmonių atsisako šio įpročio. Ir ne po vieną, o kartu su bendradarbiais ar bičiuliais. Moteris įsitikinusi, kad svarbiausia yra patikėti, jog nori mesti rūkyti.

REKLAMA

Daiva sakė priaugusi svorio, ypač pirmąjį mėnesį, kai nustojo traukti dūmą, bet numesti ras kitų būdų, nenuodydama organizmo nikotinu. Yra daug gerų dalykų: dabar skambesnis balsas, nuo moters nebedvelkia rūkalais, nebebūna kosulio, kaip anksčiau po ilgai užsitęsusių vakarėlių, per kuriuos būdavo rūkoma.

Anot Daivos, tai, kad atsisakė rūkalų, galima vadinti didžiausiu žygdarbiu, mat ji savo gyvenimą pailgino bent keleriais metais. Tai galėtų būti rimtas motyvas tiems, kurie norėtų gyventi be tabako, bet niekaip tam nepasiryžta.

REKLAMA

Saikingai

Televizijos laidų vedėjas Gediminas Jaunius ne kartą buvo metęs rūkyti, paskui vėl grįždavo prie šio įpročio. Šią žiemą jis buvo padaręs maždaug dviejų mėnesių pertrauką. Dabar vėl patraukia dūmo, bet tą daro saikingai. „Su rūkymu kovoju savotiškai, - pasakojo Gediminas. - Stengiuosi nerūkyti vakarais, iš ryto pirmą cigaretę paimti kuo vėliau. Patraukiu dūmą per vakarėlius. Parūkau darbo dieną, kai būna streso. Tačiau tikrai nedaug. Ir tikiuosi visai atsikratyti šio įpročio.“ Pastaruoju metu jam užtenka maždaug penkių ar septynių cigarečių per dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gedimino kaip rūkaliaus stažas - apie 10 metų. Būdavo tokių laikotarpių, kai sutraukdavo iki trijų pakelių cigarečių. Kodėl daro pertraukas arba rūko nedaug? „Viskas klostėsi natūraliai. Buvau apsirgęs, tada rūkyti nesinorėjo. Pamaniau: jei be cigarečių apsieinu dvi savaites, gal visai jų nereikia?“ - prisiminė Gediminas. Jis pagalvoja ir apie sveikatą, o dar pradėjo sportuoti. Tad televizijos laidų vedėjui norisi gyventi sveikai. Ar pažįsta žmonių, kurie sėkmingai metė rūkyti? „Taip, mano brolis, kai perskaitė knygą“, - sakė Gediminas.

REKLAMA

„Mažindamas rūkymą ar visai atsisakydamas, su savimi ne kovoju, o susitariu, - aiškino pašnekovas. - Ieškau nerūkymo pranašumų. Kokių nors specialių pleistrų ar kitų priemonių nebandžiau. Tai tiesiog yra mano asmeninis apsisprendimas, ir tiek.“ Gediminas nenori prisiekinėti, kad niekada neberūkys. Tiesiog jam sekasi kontroliuoti šį dalyką. Televizijos laidų vedėjas pabrėžė, kad kitiems rekomenduoja tiesiog nepradėti rūkyti.

Be cigarečių, kavos, vyno

Dažnai per televiziją matyta Laura Imbrasienė neberūko dvejus metus. Iki tol dūmą traukė apie 10 metų. Atsikratyti šio įpročio jai patarė gydytoja. „Matyt, man reikėjo postūmio iš šalies“, - dabar supranta Laura. Tačiau jai neprireikė specialių pleistrų, geros literatūros ar dar ko nors. Tiesiog nustojo rūkyti, ir tiek. Laura atsisakė ne tik rūkalų, ji nebegeria kavos ir vyno. Tad nebeliko tokių dalykų, kurie gundo užtraukti dūmą.

REKLAMA

Lauros apsisprendimas buvo tvirtas. Tiesa, iš pradžių kai kada sapnuodavo save rūkančią. „Kai pabusdavau, pasakydavau: fui“, - juokėsi Laura. Nuo tada ji labai gerai užuodžia, kurie žmonės rūko, tas kvapas jai nemalonus. O kas malonu? Pagerėjo sveikata. Ko gali norėti, kai savijauta puiki? Tik ne cigaretės dūmo. Todėl moteris įsitikinusi, kad niekada gyvenime neberūkys.

„Kodėl kitiems nepavyksta mesti rūkyti? Matyt, nepakankamai stipriai nori, trūksta motyvacijos“, - mano Laura. Ji siūlo bandyti įpročio atsikratyti rytoj - Pasaulinę dieną be tabako.

REKLAMA
REKLAMA

Knygos poveikis

Pernai „Modus grupės“ valdybos pirmininkas Gintas Bliuvas dalyvavo konkurse „Nerūkantis europietis 2008“. Burtais laimėjęs konkursą, keliavo į Olandijos sostinę Amsterdamą. Praėjo beveik metai. Smalsu, ar per tą laiką jam nebuvo pagundos sutraukti bent vieną kitą cigaretę.

„Man labai gerai sekasi, nerūkau iki šiol“, - patikino Gintas. Vyras papasakojo, kad rūkyti pradėjo būdamas studentas, palaikydamas kitiems kompaniją. Nepastebimai įprato. Nuo tada Gintas cigaretėmis mėgavosi beveik ketvirtį amžiaus. Per dieną surūkydavo vidutiniškai po pakelį cigarečių.

Vieną dieną - tai buvo beveik prieš dvejus metus - į jo rankas pakliuvo A.Carro knyga „Lengvas būdas mesti rūkyti“. Perskaitė ir suprato: nerūkys. Ar buvo sunku be cigarečių apsieiti pirmąsias dienas, mėnesius? „Nieko nejaučiau, - kalbėjo Gintas. - Rūkalų atsisakiau labai lengvai ir greitai. Net neįsivaizdavau, kad taip bus. Taip atsitiko dėl perskaitytos knygos. Skaičiau ją vien todėl, kad įsitikinčiau, jog knyga nedaro poveikio, ir visa tai yra nesąmonė.“

Dabar jis labai patenkintas, kad ją perskaitė. Kai pats nustojo rūkyti, knygą rekomendavo būriui pažįstamų žmonių. Rezultatas vėl buvo geras. „Bent 10 žmonių atsisakė cigarečių“, - džiaugėsi pašnekovas.

REKLAMA

Erzina nuorūkos

Gintą palaikė ir artimieji, ir šeima, ypač žmona. Vėliau ji papasakojo, kad žalingo įpročio atsisakęs sutuoktinis nustojo naktimis kosėti. Daugiau kokių nors nepatogumų ar sveikatos problemų dėl rūkymo Gintas neturėjęs.

Ką sėkmingai dūmijimo atsisakęs vyriškis patartų tiems, kurie vėl grįžta prie šio įpročio? „Visiems kalbu ne apie tai, koks blogas dalykas yra rūkyti, o kaip gera nerūkyti, - aiškino pašnekovas. - Kodėl man pačiam dabar gera? Anksčiau būdavo, kad vakare likdavo viena cigaretė. Tada nervindavausi: ką daryti, juk norėsis dar parūkyti? Dabar ramu. Be to, kišenėse nebebūna tabako trupinių, nebeturiu cigaretėmis pradegintų kaklaraiščių. Nėra smarvės.“

Vyriškio neerzina, kai šalia atsiduria dūmą traukiantis žmogus. „Tiesiog nėra malonu“, - paaiškino Gintas. Tačiau jį piktina, kai rūkaliai šiukšlina - visur primėto nuorūkų.

Nerūkęs - it nevalgęs

Gydytojas psichiatras Aurelijus Veryga tvirtino, kad pagal Lietuvoje darytus tyrimus maždaug 70 proc. rūkalių bent kartą bandė mesti rūkyti. Tačiau didelei daliai nepavyksta to padaryti. Kodėl? Kaip teigė medikas, nikotinas pripažintas narkotine medžiaga ir sukelia priklausomybę. Net ir žinodamas apie žalą, žmogus negali nustoti vartoti. Kai meta rūkyti, prasideda abstinencija. Žmogus gali pasidaryti dirglus, nervingas, depresiškas, jam sunku susikaupti. Kai kuriems sutrinka miegas. Gali padidėti apetitas, žmogus pradeda daugiau valgyti ir priauga svorio. „Pats potraukis rūkyti - taip pat abstinencijos simptomas, - aiškino A.Veryga. - Tie, kurie niekada nerūkė, negali suprasti ir stebisi, iš kur tas noras traukti dūmą.“

REKLAMA

Gydytojas lygino - jei esi išalkęs, nori valgyti. Organizmas siunčia vis stipresnius signalus. Žmogus vis dažniau galvoja apie maistą. Pripratus prie nikotino, jaučiamas jo stygius. Vis dėlto, atsisakius rūkalų, po kurio laiko blogi pojūčiai dingsta. Reikia tik kantrybės. „Metant rūkyti organizmas išgyvena tam tikrą stresą. Mat nebegauna medžiagos, prie kurios pripratęs. Tačiau dauguma abstinencinių simptomų išnyksta po mėnesio, - sakė medikas. - Kai kurie, pavyzdžiui, apetito padidėjimas, gali tęstis iki dešimties savaičių. Tačiau didžioji dalis simptomų visiškai išnyksta per tris mėnesius.“

Lengva ir sunku

Svarbūs ir socialiniai dalykai. A.Verygai pacientai pasakojo: „Kaip galiu nerūkyti, jei visi kolegos eina traukti dūmo. Tuo metu mes aptariame reikalus.“ Anot gydytojo, metęs rūkyti bendradarbis jaučia diskomfortą. Jam nejauku. Nesmagu būti rūkytojų aplinkoje.

Kadangi LŽ pašnekovai teigė, kad cigarečių atsisakė lengvai, mediko klausiu: negi tie, kurių rūkymo stažas 10 ir daugiau metų, nejaučia abstinencijos? „Iš dalies priklauso ir nuo psichologinio nusiteikimo. Esminis dalykas - rūkaliaus fizinė priklausomybė nuo nikotino vystosi labai skirtingai. Vieni patiria ne kažin kiek diskomforto. Kiti, kurių priklausomybė labai stipri, jaučiasi labai negerai. Tokiems žmonėms reikia medicinos pagalbos, - aiškino A.Veryga. - Tad rūkaliai, turintys tą patį metų stažą, sutraukiantys tiek pat cigarečių per dieną, yra labai skirtingi. Vienas neskuba užtraukti dūmo, ieško malonios vietos parūkyti, renkasi, kokios cigaretės jam patinka. Kitas negali ištverti poros valandų skrydžio lėktuvu, nes pradeda jausti nikotino stygių. Todėl ir pagalba metantiesiems rūkyti būna skirtinga. Vienas būdas nebūna efektyvus visiems.“

REKLAMA

Skanesnė kiaušinienė

Rūkančiam žmogui silpsta skonio receptoriai. Kai jis atsisako nikotino, viskas atsinaujina. „Papasakosiu juokingą pavyzdį. Metęs rūkyti vyras teigė: „Kokią skanią kiaušinienę iškepė žmona.“ Ir klausė sutuoktinės, kaip jai taip pavyko, - kalbėjo medikas. - Tiesiog atsinaujina receptoriai, žmogus pradeda vėl gerai jausti skonį, užuosti kvapą. Todėl ir apetitas stimuliuojamas. Po kurio laiko noras valgyti vėl sumažėja.

Dalis moterų, ypač jaunesnio amžiaus, rūko tam, kad numestų svorio, - stebėjosi A.Veryga. - Tai apskritai yra tragedija, nes svoris mažinamas sveikatos sąskaita. Tas pats, kaip pasakyti: atsistoji prie radioaktyvaus šaltinio, kad susirgtum onkologine liga ir tada nukristų svoris. Juk nėra net diskusijų, kad rūkymas sukelia vėžį. 95 proc. plaučių vėžio nulemia rūkymas.“

Pataria planuoti

Ką medikas patartų tiems, kurie norėtų atsisakyti rūkalų, bet vis neprisiruošia to padaryti? „Mažai kam pavyksta mesti rūkyti tiesiog ekspromtu. Daugelis rūkalių planuoja tai padaryti... kada nors. Pirmiausia reikėtų pasirinkti datą, - sakė A.Veryga. - Planavimas turi būti labai konkretus. Metant rūkyti, tam reikia šiek tiek pasiruošti. Pats rūkymas yra planuojamas: perkamos cigaretės, žiebtuvėlis, ieškoma vietos, kur galima būtų parūkyti... Todėl, atsisakant rūkalų, irgi patarčiau laikytis tam tikro plano. Reikėtų apgalvoti: kaip elgsiuosi, atėjęs į darbą, kai bus siūloma kartu parūkyti, ką darysiu vakare, kai buvau įpratęs gerdamas kavą prisidegti cigaretę... Jei vis vien neišeina mesti rūkyti, reikia nesutrikti, o nueiti pas gydytoją ir paprašyti pagalbos.“

REKLAMA

Trumpai

•    Pasaulinė sveikatos apsaugos organizacija 1987 metais paskelbė gegužės 31-ąją Pasauline diena be tabako. Šią dieną visi rūkaliai raginami bent vieną dieną nerūkyti. Visuomenė skatinama susipažinti su rūkymo žala ir pasauline tabako epidemija.

•    Seniai nustatyta, kad rūkymas sukelia plaučių vėžio, širdies, kraujagyslių ligas. Išsiaiškinta, kad kenkia ne tik tiesioginis, aktyvus, bet ir pasyvus rūkymas (kvėpavimas šalia rūkančių asmenų, prirūkytose patalpose). Įrodyta, kad nuolat būnant prirūkytoje aplinkoje plaučiuose kenksmingų medžiagų nusėda daugiau nei pačiam rūkant, ir rizika susirgti plaučių vėžiu padidėja apie 42 procentus. Labiausiai nukenčia vaikai, šalia kurių rūko tėvai. Pasyvus rūkymas gali sukelti kvėpavimo ligas, vidurinės ausies uždegimą ir net mirtį.

•    Nuo rūkymo pasaulyje kasdien miršta per 10 tūkst. žmonių. Vidutiniškai dėl rūkymo prarandama po 5-8 gyvenimo metus. Vyrai dažniau negu moterys griebiasi cigaretės supykę, sunerimę, liūdni ar pavargę.

Pagal „Virtualų kalendorių“

Rasa Pakalkienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų