REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Startavo vienas svarbiausių visą Lietuvą apimančio judėjimo „Aš – žalias“ etapų – Žaliasis turas per Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA

Po šalį aplinkosaugos idėjas skleisiantį žaliąjį karavaną išlydėjo Vilniaus katedros aikštėje susirinkę Aplinkos ministerijos atstovai, ekologinėms idėjoms pritariantys visuomenėje žinomi asmenys, vilniečiai ir miesto svečiai.

REKLAMA

„Aš – žalias“ vėliavą vežantis kortežas aplankys visas 60 šalies savivaldybių ir tūkstančius žmonių supažindins su atliekų rūšiavimo svarba. Lietuvoje bevertėmis šiukšlėmis tebelaikomos popieriaus, stiklo ir plastiko atliekos gali būti perdirbtos ir taip užkirstas kelias antrinių žaliavų švaistymui.

„Atliekų rūšiavimas – ne vieno žmogaus ar miesto problema. Tik vieningai rūpindamiesi mus supančia aplinka galime pasiekti reikšmingų rezultatų. Išlydime karavaną linkėdami žaliąja idėja užkrėsti visus Lietuvos gyventojus“, – sakė aplinkos viceministras Ramūnas Kalvaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Po Lietuvos miestus ir miestelius keliaujantis žaliasis karavanas kviečia šalies gyventojus asmeniškai įsipareigoti tausoti gamtos išteklius. Visi norintieji gali pasirašyti žaliąją deklaraciją – pasižadėjimą rūšiuoti atliekas ir būti žaliais. Nuo gegužės pradžios aplinkosaugos idėjas propaguojančią deklaraciją jau pasirašė daugiau kaip dešimt tūkstančių žmonių.

„Atliekų rūšiavime nėra nereikšmingo ar per mažo indėlio. Viskas prasideda nuo vieno butelio, nuo pluošto laikraščių, įmestų į tam skirtą konteinerį. Labai svarbus kiekvieno žmogaus pasiryžimas  ir asmeninis įsipareigojimas rūpintis mus supančia aplinka ir saugoti sparčiai senkančius planetos išteklius“, – sakė R. Kalvaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA



Konteineriai

Kelionėje po Lietuvą Žaliąjį karavaną lydi projekto „Aš – žalias“ simbolis – Žaliasis konteineriukas. Šis personažas kartu su savo pagalbininkais papasakos, kodėl ir kaip reikia rūšiuoti atliekas, pakvies gyventojus pasirašyti žaliąją deklaraciją, atsakyti į viktorinos klausimus apie atliekų rūšiavimą ir laimėti prizus: marškinėlius, ženkliukus, stalo žaidimus, lipdukus, balionus ir t.t.  

Žaliąjį karavaną sudaro vienais ekologiškiausių laikomi elektra ir benzinu varomi „Toyota Prius“.

REKLAMA



Automobiliai

Apie projektą  

„Aš – žalias“ – tai visuomenės švietimo ir informavimo apie antrinių žaliavų rūšiavimą projektas. Antrinės žaliavos – plastikinės, stiklinės ir popierinės atliekos – Lietuvoje tebelaikomos bevertėmis šiukšlėmis. Didžioji dalis komunalinių atliekų – apie 85 proc. – palaidojama sąvartynuose, likusi dalis atiduodama perdirbti. Projektu „Aš – žalias“ siekiama pažadinti kiekvieno žmogaus asmeninę atsakomybę rūšiuoti atliekas. Iniciatyvą palaiko ir asmeniškai rūšiuoti atliekas įsipareigoja krepšininkas „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas, aktoriai Audrius Bružas ir Edita Užaitė.

Išsamesnė informacija apie projektą „Aš – žalias“ ateikiama interneto svetainėje www.as-zalias.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų