REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujuoju Rusijos oro desantinių pajėgų vadu paskirtas generolas-leitenantas Vladimiras Šamanovas yra kaltas dėl grubių žmogaus teisių pažeidimų Čečėnijoje. Rusijai kariaujant prieš Čečėnijos sukilėlius, V. Šamanovas buvo žinomas kaip pats žiauriausias rusų generolas, teigia „Human Rights Watch“.

REKLAMA
REKLAMA

2005 metais Žmogaus teisių teismas apkaltino V. Šamanovą dėl artilerijos atakos prieš Katyr-Jurto kaimo civilius. Išpuolis buvo įvykdytas 2000 metais. Karininkas buvo kaltinamas dėl žmogaus teisių pažeidimų ir civilių žūčių.

REKLAMA

„Human Rights Watch“ teigia, kad V. Šamanovas turėtų būti teisimas, o ne skiriamas į aukštesnes pareigas. Rusijos prokurorai po Europos Žmogaus teisių teismo kaltinimų pradėjo savo tyrimą, tačiau praėjusį gruodį buvo nuspręsta, kad Katyr-Jurto kaime Rusijos kariai jokių nusikaltimų neįvykdė.

Antrajame Čečėnijos kare 58-ajai armijai vadovavęs V. Šamanovas buvo apdovanotas Rusijos didvyrio vardu. Savo giliausią pagarbą 52 metų karininkui yra išreiškęs ir Rusijos premjeras Vladimiras Putinas.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos oro desantines pajėgas V. Šamanovas per praėjusiais metais vykusį Rusijos ir Gruzijos karą pavadino šalies kariuomenės stuburu. Oro desantinėse pajėgose iš viso tarnauja 48 tūkst. karių.

V. Šamanovas anksčiau vadovavo Gynybos ministerijos kovinio rengimo treniruočių direktoratui. Praėjusiais metais jis nurodė peržiūrėti rusų karių parengimo metodiką ir rengti kariuomenę kovoms Arkties regione, kuriame kyla konflikto dėl gausių energetinių išteklių grėsmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų