REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Latvijos kariuomenės Adažių kariniame poligone birželio 2-17 dienomis vyks trišalio Baltijos bataliono pratybos "Baltijos erelis 2009", kurių metu bus vertinamas bataliono pasirengimas budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose.

REKLAMA
REKLAMA

Pratybose, kurias organizuoja ir vykdo Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Motorizuotoji pėstininkų brigada "Geležinis Vilkas" kartu su Latvijos ir Estijos sausumos pajėgų brigadomis, dalyvaus apie 1100 karių. Mokymus planuoja Baltijos valstybių kariuomenių Sausumos pajėgų vadai.

REKLAMA

Pratybos bus vertinamos pagal NATO procedūras. Trišalio bataliono pasirengimą budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose vertins Lietuvos, Latvijos ir Estijos atstovai, prie vertintojų štabo prisidės Danijos kariuomenės patarėjų ir mokymo grupės atstovai. Taip pat pratybose dalyvaus NATO vadaviečių atstovai, kurie prižiūrės, kaip atliekamas bataliono vertinimas.

Pagal pratybų scenarijų, kariai bus išsiųsti į karinio konflikto regioną, kur vykdys plataus masto operacijas: žygį į susitelkimo rajoną, puolamąsias ir gynybos užduotis. Mokymai vyks trimis etapais: pajėgų integravimo, lauko pratybų ir kovinio šaudymo.

REKLAMA
REKLAMA

Visos pratybose dalyvausiančios šalys jau yra surengusios nacionalinio lygmens vienetų, priskirtų batalionui, kovinio pasirengimo budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose vertinamąsias pratybas.

Pratybose Adažių poligone bus naudojama daug modernios ginkluotės ir karinės įrangos.

Krašto apsaugos ministerija primena, kad Baltijos batalionas buvo suformuotas 2007 m. bendru Baltijos valstybių susitarimu. Estijos, Latvijos ir Lietuvos kariuomenės skyrė po pėstininkų kuopą, personalą bataliono kovinės paramos elementams, kitus pajėgumus. Kiekviena šalis atsako už savo nacionalinio kontingento aprūpinimą logistine parama. Iš viso Baltijos šalys batalionui skyrė apie 800 karių. Baltijos šalių kariai vykdys bendras operacijas pagal vienodas procedūras, tačiau kai kuri šalių naudojama karinė įranga skirsis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NATO greitojo reagavimo pajėgos - aukštos parengties ir technologiškai pažangios Aljanso pajėgos, kurias sudaro sausumos, oro, jūrų ir specialiųjų pajėgų komponentai, galintys bet kada ir bet kur greitai pasirengti operacijoms. Šios pajėgos geba pačios išsilaikyti ir vykdyti misijas, apimančias įvairaus spektro operacijas visame pasaulyje.

Baltijos batalionas pusės metų trukmės budėjimą keturioliktojoje NATO greitojo reagavimo pajėgų sausumos pajėgų komponento pamainoje pradės 2010 metų pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų