REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įkvėptas alkoholio vartojimo mažėjimo tendencijų, kurios esą yra pasekmė sugriežtintų prekybos nuostatų ir akcizų padidinimo, Antanas Matulas užsimojo įvesti naujus ribojimus alkoholio prekybai bei vartojimui. Vienas jų - jokios prekybos alkoholiu po 22 valandos ne tik mažmeninės prekybos įmonėse, bet ir viešojo maitinimo įstaigose.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas šiandien spaudos konferencijoje pristatė darbo grupės parengtus įstatymo projektus dėl alkoholio reklamos, prekybos ir vartojimo. Kartu su specialistais pristatęs skaičius, kurie, anot parlamentaro, įrodo alkoholio vartojimo mažėjimą Lietuvoje, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys tikisi ir toliau blaivinti tautą.

REKLAMA

Darbo grupė siūlo, kad nuo 2014 metų alkoholiniai gėrimai būtų pardavinėjami tik tam tikrose specializuotose parduotuvėse. Jos esą galėtų būti šalia prekybos centrų, tačiau privalėtų turėti atskirą įėjimą.

Nuo 2012 metų alkoholinių gėrimų prekybą siūloma uždrausti stacionariose degalinėse. Taip pat turėtų būti suvienodintos naktinės prekybos sąlygos visose mažmeninės prekybos ir viešojo maitinimo įstaigose. Seimo narys piktinosi, kad įsigaliojus draudimui parduotuvėse prekiauti alkoholiu po 22 val., atsirado tokių, kurios pasistato „vieną plastikinį stalą su keliomis kėdėmis ir pasivadina barais“ ir taip apeina draudimą.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunimui iki 21 metų siūloma drausti pardavinėti stipresnį nei 15 proc. alkoholį. A. Matulas užsiminė, kad kol kas nedrįstama siūlyti dar griežtesnės normos – kad iki 21 metų būtų apskritai draudžiama vartoti bet kokį alkoholį.

Jei Seimas pritartų įstatymo pataisų projektams, būtų draudžiama alkoholinius gėrimus pilstyti į tarą, kuri „skatina vartojimą“. Pavyzdžiui, sidrą, kokteilius ir pan. būtų galima pilstyti į iki pusės litro talpos tarą, o iš parduotuvių pašalinti degtinę, pardavinėjamą vienkartiniuose 100 ml puodeliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat būtų draudžiama alkoholio reklama prekybos ir viešojo maitinimo įstaigose, o meno, kultūros ir sporto renginių metu būtų draudžiama prekyba alkoholiniais gėrimais tose patalpose.

Pagal darbo grupės parengtus projektus, iš įstatymų turėtų būti pašalinta nuostata, kad pirmenybė yra teikiama natūralios fermentacijos alkoholiui. „Bet koks alkoholis žalingas sveikatai“, - aiškino A. Matulas.

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje taip pat atkreipė dėmesį į dar vieną naujovę dėl alkoholinių gėrimų pardavimo nepilnamečiams. Įmonėms, kurios parduoda tokius gaminius jaunimui iki 18 metų, jau po pirmo pažeidimo būtų naikinama licencija prekiauti alkoholiu, o pardavėjas būtų baudžiamas ne administracine tvarka, tačiau jam būtų taikoma baudžiamoji atsakomybė.

A. Matulas sakė besitikintis, kad artėjant rinkimams Seimo nariai geriau suvoks, „kad šie įstatymai yra naudingi Lietuvai“. „Reikia laiko Seimo nariams suvokti ir subręsti“, - greitų sprendimų nežadėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų