REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2009 m. gegužės 28 d. bus iškilmingai atidaryta „Literatų siena“ –  daugiau nei 100 meno kūrinių, įmontuotų į atrestauruotą ir pertinkuotą Literatų gatvės sieną Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA

„Literatų sienos“ objektus iš keramikos, metalo, medžio, stiklo ir kitokių medžiagų per du metus sukūrė Lietuvos dailininkai, keramikai ir skulptoriai. Šis Literatų gatvės projektas – mėginimas užmegzti dailininkų ir literatų dialogą dailininkų pastangomis Literatų gatvę paverčiant sakralizuotu objektu, skirtu literatams.

REKLAMA

„Literatų siena“ bus atidaryta 17:30 val. Andriaus Pulkauninko kinetinė grupė teatralizuotai atidengs literatams skirtą sieną, dainuojamąją poeziją atliks Domantas Razauskas, renginį ves Mindaugas Stasiulis.

Renginys prasidės 17:00 val. literatų eisena nuo Lietuvos rašytojų sąjungos (K. Sirvydo g. 6) iki Literatų gatvės. Šią eiseną renginio organizatoriai vadina „Rašytojų ir dailininkų monstracija“. Ji simbolizuos skirtingų meno sričių kūrėjų solidarumą ir bendrų kūrybinių paieškų siekį. Be to, monstracijoje dalyvaujantys rašytojai savotiškai atsidėkos dailininkams – „Literatų sienos“ kūrėjams – už plunksnos meistrų kūrybos įamžinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Monstracija – tai meninė demonstracija. Idėja rengti monstracijas, o ne demonstracijas, prieš keletą metų kilo Rusijos menininkams. Monstracijos dalyviai susirinkdavo į keistą, triukšmingą, netgi beprotišką gatvės akciją, kad iškeltų įžūlius, nerealius ir dažnai nerišlius lozungus. Monstracijos (meninės demonstracijos) suburia šimtus Rusijos aktyvistų, menininkų ir neformalaus jaunimo atstovų. Pagrindinis tokių monstracijų tikslas – pademonstruoti visišką valdžios aprobuotų demonstracijų neefektyvumą ir absurdą. Kiekvienas monstracijos dalyvis, iškeldamas kvailokus, tačiau meniškus lozungus, simboliškai pareiškia, kad tradicinės protesto formos – demonstracijos, piketai, eitynės – yra visiškai atgyvenusios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš monstracijos pradžią prie Rašytojų sąjungos būstinės renkėjai atneš... tuščių transparantų, ant kurių monstracijos dalyviai galės patys užsirašyti savo sugalvotus šūkius bei lozungus. Siūlomi monstracijos šūkiai: „Į (m)eilę!“, „Pakarsim žirafą!“, „M-e-e-e-s!“, „Bubiliau, bu-bu-bu!“, „Aš Pilkaičio nebijau!“, „Moki piešti – mokėk!“, „Menui – ragai ir padargai!“, „Vat Tze Fcuk?”. Vėliau monstrantai (monstracijos dalyviai), lydimi būgnų garsų, nešini plakatais ir skanduodami šūkius, patrauks Literatų gatvės link.

REKLAMA

Monstracijos rengėjai tikisi, kad Literatų gatvė neabejotinai taps viena įdomesnių, savitesnių vietų Vilniaus mieste, bus lankoma turistų ir mėgiama vilniečių, taps mėgiama poetų renginių vieta.

Į monstraciją organizatoriai kviečia visus meniškos sielos žmones, rankoje nors kartą laikiusius tušinuką, teptuką ar rėžtuką. Tegyvuoja neišardoma rašytojų ir dailininkų draugystė! Tegyvuoja rašytojų ir dailininkų monstracija! Tegyvuoja meno monstra(nta)i!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų