REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Briuselį išvyksiančių parlamentarų kėdes jau matuojasi jų partijų bičiuliai.

Europos Parlamento (EP) rinkimų rezultatai gali pakoreguoti dabartinio Seimo sudėtį. Prognozuojama, kad jau birželio pabaigoje į Seimą gali ateiti du ar net keturi nauji politikai. Jie turėtų pakeisti į Briuselį išvyksiančius parlamentarus. Laimė dirbti tautos šventovėje pirmiausia nusišypsos tiems, kurie po rinkimų rudenį partijų sąrašuose liko pirmi iš nepatekusiųjų į Seimą.

REKLAMA
REKLAMA

Nors sąrašų reitingavimas rinkimų dieną gali gerokai sujaukti ambicingas kai kurių politikų viltis, jų "paveldėtojams" didesnės įtakos tai greičiausiai neturės. Visi vakar LŽ kalbinti galimi kandidatai į Seimą teigė tikrai neketinantys atsisakyti galimybės pabūti tautos išrinktaisiais.

REKLAMA

Parlamentarai įrašyti žemiau.

Pokyčių po EP rinkimų nenumatoma didžiausioje valdančiosios koalicijos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijoje, nes pirmi trys šios partijos kandidatai į EP - ne Seimo nariai. Pirmieji du Liberalų sąjūdžio sąrašo kandidatai taip pat nėra parlamentarai, trečias - Seimo narys Vytautas Grubliauskas. Jei jis taptų europarlamentaru, į Seimo nario mandatą galėtų pretenduoti jo partijos kolega klaipėdietis Artūras Šulcas.

REKLAMA
REKLAMA

Partijos "Tvarka ir teisingumas" sąrašo viršūnėje taip pat du lyderiai - Rolandas Paksas ir buvęs Vilniaus meras Juozas Imbrasas, trečiasis - Seimo narys Remigijus Ačas. Jei šis nugalėtų, į parlamentą patektų reikalų su teisėsauga turėjęs buvęs sostinės vicemeras Evaldas Lementauskas.

Pirmasis Tautos prisikėlimo partijos kandidatų į EP sąraše įrašytas Seimo narys Saulius Stoma. Sėkmės atveju duris į parlamentą jis atvertų savo partijos kolegai Andriui Burbai.

Pakeis žmona

Jei pergalę EP rinkimuose pasiektų Darbo partijos (DP) sąrašo viršūnėje įrašytas jos lyderis Viktoras Uspaskichas, jo vietą Seime paveldėtų DP vicepirmininkas, anos kadencijos parlamentaras Jonas Pinskus. Kitos partijos - Liberalų ir centro sąjungos - lyderiui Artūrui Zuokui gavus europarlamentaro mandatą, politiką pakeistų jo žmona Agnė Zuokienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Realiausia kandidatė į socialdemokratės Vilijos Blinkevičiūtės vietą Seime - buvusi parlamentarė Marija Aušrinė Pavilionienė. Ji taip pat varžosi dėl EP mandato. Buvusi politikė mano, kad po reitingavimo rinkimų sąrašas gali gerokai pasikeisti. Vis dėlto didelių vilčių laimėti europarlamentarės mandatą M.A.Pavilionienė nepuoselėja. "Tuomet grįšiu į Seimą. Jei dabar, būdama laisva pilietė, kovoju už žmogaus teises, būdama Seime darysiu tai dar aktyviau", - tvirtino moteris.

Pasak A.M.Pavilionienės, stebint dabartinio parlamento darbą neretai apima "nepatogumo ar net gėdos jausmas". "Man nejauku, kad taip lengvai žaidžiama žmonių ir valstybės likimu", - kalbėjo buvusi politikė, pastaruoju metu užsiimanti tik visuomenine veikla.

REKLAMA

Visada pasirengę

"Kai esi pirmas tarp nepatekusiųjų į Seimą, visuomet turi būti pasirengęs bet kokiai situacijai", - LŽ sakė TPP narys teisininkas A.Burba. Šiuo metu Seimo darbą jis teigė daugiau stebintis kaip paprastas pilietis. "Kai kurie sprendimai yra būtini, kai kurie - mažumėlę abejotini, priimti paskubomis. Tikiu, kad nepopuliarius sprendimus verčia daryti ekonomikos krizė, todėl neskubu nieko teisti", - dėstė A.Burba, TPP interesams atstovaujantis Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK).

Į Seimą pasiryžęs sugrįžti "darbietis" J.Pinskus šiuo metu vadovauja DP Vilniaus rajono skyriui. Paklaustas, ar nepasiilgo parlamentinės veiklos, politikas prisipažino, kad iš pradžių jos tikrai trūko. "Bėgant laikui persiorientavau. Norėdamas dirbti žmogus gali atskleisti save bet kur", - teigė J.Pinskus. Politikas mano, jog Seime DP frakcija dirba visiškai neblogai, ko negalėtų pasakyti apie valdančiuosius.

REKLAMA

A.Zuokienė neslepia, kad galėtų tapti viena geriausių Seimo narių. "Reikia koncentruotis į svarbius ir aktualius klausimais, ypač sveikatos srityje, o ne valandą svarstyti, kaip vadinti automobilį - antikvariniu ar senoviniu", - vertindama dabartinių parlamentarų darbą sakė moteris. Daugiausia jėgų visuomeninei veiklai skirianti A.Zuokienė Seime norėtų kuruoti sveikatos reikalus.

Kiek ateis, tiek pakaks

Prognozuojama, jog birželio 7 dieną vyksiančiuose EP rinkimuose gyventojai nebus aktyvūs. Atėjusiųjų balsai lems, kurios partijos įveiks būtiną 5 proc. barjerą ir galės pretenduoti į mandatus. VRK vadovo nuomone, per šiuos rinkimus išlos daugiausia ištikimų ir aktyvių rinkėjų turinčios partijos. Užstatas - 46 tūkst. litų - bus grąžintas tik 5 proc. kartelę peržengusiems rinkimų dalyviams. Daugiamandatėje apygardoje išrinkti Seimo nariai, gavę EP mandatą, savo vietą parlamente užleis pirmam pagal partinį sąrašą neišrinktam kolegai. Jei į EP patektų vienmandatėje apygardoje išrinktas politikas, joje tektų rengti naujus rinkimus.

Raimonda Ramelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų