REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žinias apie neva neaiškią Dalios Grybauskaitės kilmę ir kitą būsimos prezidentės atžvilgiu piltą purvą sunkiausiai buvo iškęsti jos giminėms. O jų mūsų krašte yra  daug - nuo paprastų vargo žmonių iki garsenybių.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano gyvenimas yra mano rūpestis“

Latvelių kaimo kapinėse - daugybė kapų, kuriuose ilsisi išrinktosios prezidentės Dalios Grybauskaitės giminės.

Amžinojo poilsio gimtojoje žemėje atgulė jos proseneliai, senelis Petras Korsakas, dėdės Liudvikas ir Pranas, teta Filomena, motinos pamotė Marijona (antroji senelio žmona) ir dar nemažas būrys Latveliuose gyvenusios Korsakų giminės atšakų.

REKLAMA

Šiuos kapelius lanko netoliese esančiame Pagervės kaime gyvenanti Bronislava Grinvaldienė, buvusi Korsakaitė.

1954 metų gimimo moteris - Dalios Grybauskaitės teta. Prezidente išrinktos Dalios mama Vitalija ir Bronislava yra seserys.

Jų abiejų tėvas - Petras Korsakas, turėjęs dvi žmonas. Dalios Grybauskaitės mama Vitalija yra pirmosios, o Bronislava - antrosios žmonos dukros. Seseris skiria 20 metų skirtumas, todėl Vitalijos dukra Dalia ir Bronislava - kone bendraamžės.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris ryši juoda skarele - dar gedint dėl sesers Filomenos mirties teko palaidoti ir brolį Petrą, mirusį šių metų balandį.

Pastarieji metai, anot, Bronislavos, - vien nelaimės ir nesėkmės. Susižalojo ir iki šiol gydosi jos vyresnysis sūnus, devynmečiui „pagrandukui“ šuo perkando koją, į ligoninę pateko devynių mėnesių kūdikį auginanti dukra.

Traukinių palydovės specialybę turinti, šešerius metus Rygoje dirbusi Bronislava Latvijoje ištekėjo, tačiau namo grįžo be vyro. Antrasis bandymas kurti šeimą taip pat buvo nesėkmingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar invalidumą turinti Bronislava šeima rūpinasi viena, tačiau dejuoti nelinkusi. Jos gyvenimas, koks bebūtų, esąs jos rūpestis.

Pokalbiui apie giminystę su prezidente Bronislavą įkalbėti pasiseka, tačiau ilgokai tenka įtikinėti neslėpti savo pavardės.

Anot moters, kam reikia, kad kas nors ją ir vaikus kaime pirštais badytų ar erzintų - jos tiesus būdas ir taip dažnam užkliūnantis.

„Kas žino, tai žino, o kam čia dabar skelbtis“, - svarsto Bronislava ir prisipažįsta, kad Prezidentės ir jos giminystė iš tikro žinoma daugeliui - juk Latveliuose gimusią ir augusią Dalios mamą Vitaliją Korsakaitę daug kas pažinojo. Ne vienas regėjo ir kaime dažnai viešėjusią Petro Korsako anūkę, Vitalijos dukrą Dalią. Bronislavai buvę labai skaudu girdėti daugybę gandų, skleidžiamų apie į prezidentus kandidatuojančią dukterėčią.

REKLAMA

„Tas purvas labai piktino ir piktina. Aš pati balsavau už ją - kito pasirinkimo neieškojau. Dalia tvirto charakterio, niekada veltui nesimėto žodžiais“, - tvirtina Dalios Grybauskaitės teta.

Artima naujosios prezidentės giminaitė šalies vadove tapusios Dalios jokios pagalbos ar paramos prašyti nesirengia.

„Kad ir sunkiai gyvenu, lįsti jai į akis tikrai nesiruošiu. Ji turi savo kelią, savo darbą, o aš gyvenu savo gyvenimą. Aš jai tik linkiu labai didelės sėkmės“, - sako Prezidentės teta.

Sveikinimus Prezidentei perdavė per pusbrolį

Bronislava Grinvaldienė džiaugiasi dukterėčios pergale ir teigia sveikinimus jai perdavusi per Vilniuje gyvenantį ir Vyriausiojoje rinkimų komisijoje dirbantį Romualdą Šilą.

REKLAMA

Pasak Bronislavos, R. Šilas yra jos tėvo Petro Korsako sesers Adolfinos sūnus. Adolfinos ir jos šeimos kapai taip yra Latveliuose.

„Romualdas yra mano pusbrolis, tai aš paskambinau ir paprašiau pasakyti Daliai, kad linkiu jai sėkmingai atlikti tai, ko nepadarė kiti, ir pakelti Lietuvą iš duobės“, - sako prie Latvelių prigludusio Pagervės kaimo gyventoja.

„Mane Dalia vadino Brone. Ji tik dvejais metais vyresnė, o aš jai esu teta. Taip jau gyvenime susiklostė“, - kalba Bronislava Grinvaldienė.

Būsimąją prezidentę paskutinį sykį ji matė prieš savo sesers Vitalijos, Dalios Grybauskaitės motinos, mirtį. Tai buvo gal prieš dvidešimt metų. Anot Bronislavos, prezidentės mama Vitalija Korsakaitė - Grybauskienė mirė Vilniuje apie 1989 metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentės kantrybė ir nuoširdumas - iš motinos

Bronislava sako bendravusi su Vitalija ir jos dukra, tik ryšiai ėmę trūkinėti į Lietuvą atėjus permainoms.

Mokyklą baigusi Vitalija Korsakaitė išvažiavo mokytis į Vilnių. Sostinėje sutiko būsimąjį vyrą - Polikarpą Grybauską.

Bronislava sako, kad Latvelių kaimo apylinkėse gyvenantys Grybauskai su jos sesers Vitalijos vyro gimine nieko bendro neturi. Ji neigia kalbas apie Prezidentės tėvo neaiškią tautybę ir mano, kad Polikarpo Grybausko vardas galbūt atsineštas iš jo motinos giminės.

REKLAMA

„Polikarpas buvo lietuvis, tik, atrodo, turėjo lenkiško kraujo, paveldėto iš motinos ar senelės“, - apie Dalios Grybauskaitės tėvą ir savo sesers vyrą sako B. Grinvaldienė.

Jis dirbęs prekybos bazėje vairuotoju.

Tik vieną vaiką, dukrą Dalią, auginę Grybauskai lankydavosi Biržų krašte pas gimines.

Apie santykius su sesers vyru Polikarpu Bronislava kalba nedaug: „Mes nesipykom, nes toli gyvenom. Žmogus jis gal geras, bet labai mylėjo moteris“. Vitalija buvusi ne vienintelė, tačiau tikra jo žmona.

Sesers žiniomis, mirus Vitalijai, Polikarpas lyg ir turėjęs kitą moterį. Vėliau sunkiai sirgusį tėvą lankydavusi jau Briuselyje dirbanti dukra Dalia.

REKLAMA

Dalios Grybauskaitės tėvai palaidoti Vilniuje.

„Vitalija buvo labai kantri ir uždara - ji nei aimanavo, nei dejavo“, - apie sesers būdą kalba Bronislava. Dalios charakterio bruožuose ji matanti daug panašumų į savo seserį.

Vitalija dirbo pardavėja. Jos darbo vieta buvo senojo „univermago“ kamputyje, kur prekiauta siūlais, kojinėmis ir kitomis smulkiomis prekėmis. Dalios Grybauskaitės motinos gyvenimas buvęs nelengvas, tačiau artimiesiems ji nesiskųsdavo.

„Gyveno ji nelengvai - Vitalija gaudavo 60 ar 70 rublių atlyginimą“,  - sako Bronislava, pamenanti, kaip Vitalija verkė, kai į Leningradą mokytis išvažiavo dukra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toks buvęs Dalios sprendimas, kurio pakeisti negalėjo niekas. Iš namų paramos studentė negaudavusi. Bronislava sako, kad Rusijoje Daliai padėti esą galėję tik toje šalyje gyvenę giminaičiai.

„Mūsų pusbroliai padėjo. Kirove gyveno mano tėvo brolio Adolfo Korsako dukra Gertrūda, ištekėjusi už karininko Nikolajaus“, - sako pagerviškė.

Ji teigia, kad būsimoji prezidentė iš motinos paveldėjo ne tik nuoširdumą, bet ir tvirtą charakterį.

„Dalia, kaip ir Vitalija, jei pasakys, tai kaip kirviu nukirs. Jei nusprendė mokytis - tai ir padarys. Mes ir vaikystėje žaisdami klausydavome jos komandų. Visur jos buvo pilna „, - sako Prezidentės giminaitė.

REKLAMA

Nors Dalytė vaikystėje buvo nedidukė šviesiaplaukė, labai anksti išryškėjęs Dalios tvirtumas, gebėjimas vadovauti.

Mena nepaprastą prezidentės motinos gerumą

Daugelį metų rajono teismo posėdžių sekretore dirbusią ir Biržuose gyvenančią Donatą Zakarienę su Prezidentės gimine taip pat sieja giminystės ryšiai. Pasak 83 metų sulaukusios p. Donatos, toji giminystė esanti labai tolima, kaip devintas vanduo nuo kisieliaus, todėl ji šito net nenorinti garsinti.

Tačiau kuklią ir inteligentišką žilagalvę pavyksta įkalbinti nors šį tą papasakoti apie jos pažintį su Dalios Grybauskaitės motina Vitalija Korsakaite.

REKLAMA

Pasirodo, Donata ir Vitalija ne tik trejus metus kartu mokėsi Latvelių pradinėje mokykloje. Tai buvę apie 1933 - uosius metus. Vitalijos seneliai (mamos tėvai) gyveno Kraniškio vienkiemyje, todėl pas juos gyvenusi mergaitė lankė arčiausiai esančią mokyklą.

Donata mena nedidukę, apvalainą Vitaliją, su kuria ne tik kelerius metus mokėsi Latveliuose, bet ir keletą mėnesių kartu gyveno Vilniuje.

1946 metais Biržuose baigusi vidurinę mokyklą Donata išvažiavo į Vilnių studijuoti medicinos. Šie mokslai jos netraukė, tačiau tokia buvusi tėvų valia. Pokario Vilnius biržietei merginai nebuvo svetingas - nemielos studijos, o dar staiga prireikė ieškoti gyvenamosios vietos.

REKLAMA
REKLAMA

Pastogės ieškojusiai Donatai pagalbos ranką ištiesė Vilniuje tuomet jau dirbusi Vitalija. Ji priėmė gyventi Donatą ir keletą mėnesių su ja dalijosi viskuo, kuo tik galėjo.

„Aš neturėjau nieko - iš namų tegalėjau lašinukų atsivežti. Vitalija pati labai sunkiai vertėsi, tačiau ji man stengėsi padėti, virdavo sriubą, niekada nesakydavo, kad čia mano, o čia jau tavo...“ - Vitalijos gerumą prisiminusi graudinosi D. Zakarienė.

„Ji buvo nuostabios dūšios žmogus“, - sako ji apie Vitaliją Korsakaitę.

Donata studijų nebaigė. Grįžo į Biržus, dirbo teisme, užaugino penkis vaikus.

D. Zakarienė sako vėliau labai norėjusi sutikti Vitaliją. Ją susirado apie 1972 metus, būdama Vilniuje vykusiuose kursuose.

„Vitaliją radau tame didelio „univermago“ kamputyje. Pasikalbėjome, sužinojau, kad ji ištekėjusi, turi šeimą. Tačiau tik dabar išgirdau, kad Dalia Grybauskaitė - Vitalijos dukra“, - kalba p. Donata. Ši žinia apie prezidentę jai buvusi labai netikėta.

Dabar žiūrėdama televizorių tautos išrinktos prezidentės veide Donata Zakarienė ieško giminaitės bruožų.

Prezidentės senelis matė tremtį ir kalėjimą?

Latveliuose gimęs, užaugęs ir gyvenęs Dalios Grybauskaitės senelis Petras Korsakas turėjo dvi žmonas, kurios jam pagimdė devynis vaikus.

REKLAMA

Su pirmąja žmona Elena jis susilaukė Liudviko, Prano, Jono, Marytės ir Vitalijos (Dalios Grybauskaitės mamos - aut.).

Antroji Korsakienė Marija pagimdė Petrą, Filomeną, Danutę ir Bronislavą (Pagervėje gyvenančią Grinbergienę - aut.).

Dalios Grybauskaitės močiutė, pirmoji P. Korsako žmona, buvo kilusi iš Nemunėlio Radviliškio valsčiaus ir, pasak Bronislavos, jos pavardė lyg ir buvusi Briedytė. Dabar ji ilsisi Nemunėlio Radviliškio kapinėse, o jos kapą prižiūri Dalios Grybauskaitės dėdienė - Emilija Korsakienė, Liudviko Korsako žmona.

Prezidentės senelis Petras Korsakas palaidotas Latveliuose. Kapinėse, nuo kurių matyti Korsakų giminės sodybvietės žemė.

Šiose kapinėse ilsisi ir prezidentės dėdės Pranas, Liudvikas, Petras ir teta Filomena. Dėdė Jonas dingęs pokaryje.

„Iš devynių Petro Korsako vaikų gyvos esame tik trys Dalios Grybauskaitės tetos - Danutė, Marytė ir aš“, - giminės istoriją dėstyti baigia Bronislava. Jos sesuo Marytė gyvena Vilniuje, o Danutė - Marijampolėje.

Pokalbiui einant į pabaigą Bronislava prabyla jos tėvą Petrą Korsaką buvus tarpukario pareigūnu.  Po 1940 - ųjų jis esą buvęs išvežtas į Sibirą.

REKLAMA

„Be jokio teismo. Už ryšius su partizanais. Tėvą išvežė tada, kai iš Vilniaus kalėjimo paleido tuo pačiu kaltintą motiną. Po kelerių metų grįžęs iš Sibiro tėvas vėliau pateko į kalėjimą. Tai buvo apie 1950 - 1953 metus. Mūsų tėvas buvo labai tiesus“, - Prezidentės Dalios Grybauskaitės senelį Petrą Korsaką prisimena Bronislava Korsakaitė - Grinvaldienė.

Petro Korsako giminė - labai plati. Vienoje jos atšakoje yra stiprybe Lietuvą pasaulyje išgarsinęs Žydrūnas Savickas.

Pasaulio galiūną su prezidente giminystė sieja per stipruolio tėvą.

Alfreda Gudienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų