REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus savo ir Lietuvos žmonių vardu pasveikino Vokietijos Federacinės Respublikos Prezidentą Horstą Kiolerį (Horst Kiohler), laimėjusį Prezidento rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikinimo laiške Lietuvos vadovas pabrėžė, jog Vokietijos parlamento suteiktas dar vienas pasitikėjimo mandatas - tai neabejotinas perrinktojo Vokietijos vadovo pirmosios kadencijos nuveiktų darbų ir atsakomybės bei atsidavimo atliekant patikėtas pareigas įvertinimas.

REKLAMA

„Neabejoju, kad ir toliau išliksite svarbus moralinis autoritetas savo tautai, kuri prieš keletą dienų su dideliu entuziazmu ir patriotizmu atšventė Federacinės Respublikos 60-mečio sukaktį“, - pareikė įsitikinimą V. Adamkus.

Prezidento nuomone, Lietuva bei Vokietija ir toliau turi sėkmingai puoselėti valstybes siejančius glaudžius politinius, ekonominius ir kultūrinius ryšius.

Šalies vadovo įsitikinimu, Lietuva ir Vokietija tik dirbdamos drauge prasmingai prisidės prie vieningos, atviros bei stiprios Europos kūrimo ir glaudžiai bendradarbiaus spręsdamos energetinio saugumo, klimato kaitos, ekonomikos ir kitus iššūkius.

REKLAMA
REKLAMA

„Gerbiamasis Prezidente, reiškiu Jums nuoširdžiausią pagarbą ir tikiuosi Jus išvysti liepos 6 dieną Vilniuje, Lietuvos vardo paminėjimo Tūkstantmečio jubiliejaus iškilmingame minėjime. Jūsų buvimas šioje šventėje būtų simboliškas priminimas, kad Lietuvos vardas buvo pirmą kartą paminėtas vokiškuose Kvedlinburgo metraščiuose, ir prasmingas Lietuvos ir Vokietijos draugystės liudijimas“, - rašo šalies vadovas.

H. Kioleris Vokietijos Prezidentu perrinktas praėjusį šeštadienį. Už jį balsavo daugiau nei pusė Federalinio susirinkimo dalyvių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

H. Kiolerį parėmė Krikščionių demokratų sąjunga ir Krikščionių socialinė sąjunga, kurių dėka H. Kioleris gavo 613 balsų.

Už pagrindinę H. Kiolerio konkurentę - politologijos profesorę, Europos Viadrino universiteto Frankfurte prie Oderio prezidentę Gezinę Švan (Gesine Schwan) balsavo 513 Federalinio susirinkimo dalyvių.

Vokietijos Prezidentą penkerių metų kadencijai renka specialiai šaukiamas Federalinis susirinkimas iš 1 tūkst. 224 delegatų: 612 Bundestago narių bei 612 rinkikų, atstovaujančių šešiolikai federalinių žemių.

Vokietijos Prezidentas realios valdžios neturi. Jis atstovauja šaliai užsienyje, tačiau realiai šalį valdo vyriausybė. Prezidentas taip pat šalies vardu pasirašo sutartis su užsienio valstybėmis bei akredituoja ir priima ambasadorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų