REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinės energetinės monopolijos LEO LT privačiąją dalį valdanti UAB „NDX energija“ (NDX energija) išplatino jos vadovo Igno Staškevičiaus pasirašytą pareiškimą, kuriame neigiama, kad steigiant „energetinį liūtą“ pažeista Konstitucija, tvirtinama, jog projektas visiškai skaidrus ir perspėjama, kad valstybės bei „Maximos“ valdomos NDX energijos skyrybos gali būti skausmingos.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak pareiškimo, politikai ir valstybės institucijų atstovai viešai vis komentuoja galimus LEO LT likimo variantus, taip pat – ir sutarčių su privačiu akcininku, NDX energija, nutraukimą arba „skyrybas“, jų pagrįstumą, būtinumą, kompensacijas ir panašius dalykus.

REKLAMA

„Naujienų agentūros šiuos pareiškimus dar papildo skaitytojus klaidinančia „žinia“, kad Konstitucinis teismas, esą, yra paskelbęs, jog LEO LT buvo įsteigta, pažeidžiant Konstituciją.

Net ir neturint asmeninės skyrybų patirties, nesunku suvokti, kad tai – skausmingas procesas. Jis kainuoja pinigų, traumuoja vaikus ir giminaičius, sukelia apkalbų marias ir pritraukia bulvarinės spaudos dėmesio,“- teigiama pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak I. Staškevičiaus, versle partnerių skyrybų pasitaiko, kai nesugebama rasti geresnio sprendimo. „Tuomet abiems pusėms taip pat reikia susitaikyti su išlaidomis, materialiniais ir moraliniais praradimais. Bet, kaip ir asmeniniame gyvenime, tai „atsiperka“, jei ištaisomos kažkada padarytos klaidos.

Civilizuotoje bendruomenėje skyrybų procesą kiek supaprastina iš anksto pasirašyta vedybų sutartis, nors jo pasekmės nuo to netampa mažiau skausmingos. Rengiantis ardyti bendrovę, tenka skaityti jos steigimo dokumentus,“ tvirtina jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I.Staškevičius neigia bet kokių slaptų susitarimų, įpareigojančių valstybę mokėti milijardines kompensacijas egzistavimą, tačiau tvirtina, kad be jų išvengti didelių nuostolių gali ir nepavykti.

„Jokie slapti Vyriausybės ir NDX energijos protokolai neegzistuoja. Tačiau, ar galima tiksliai atsakyti, kiek kainuotų LEO LT pertvarkymas? Vargu. Bent, kol nėra parengtas atitinkamas reorganizavimo ar likvidavimo projektas.

Jeigu toks formalus rengimosi keisti LEO LT į ką nors geresnio procesas prasidės, jame dalyvaus daug Lietuvos politikų, ekspertų, komentatorių. Visiems bus naudinga dar kartą paskaityti originalius LEO LT sukūrimo dokumentus. Tai bet kada galima padaryti mūsų svetainėje www.ndxenergija.lt,“ – rašoma pranešime.



Svarstomi keli variantai


Šiuo metu Seimas svarsto du projektus, pagal kuriuos LEO LT būtų likviduotas teismo keliu ar tiesiog politiniu sprendimu. Vyriausybės sudaryta darbo grupė taip pat svarsto tris scenarijus: valstybės nuosavybės teisių resitituciją, bendrovės išskaidymą, procentinio akcijų santykio tarp valstybės ir privataus investuotojo peržiūrėjimą.

REKLAMA

LEO LT steigimą leidęs įstatymas priimtas 2008-ųjų vasarį, o įmonė įkurta pernai gegužę, į ją sujungus valstybės valdytas „Lietuvos energijos“ ir Rytų skirstomųjų tinklų akcijas bei „NDX energijos“ turėtas Vakarų skirstomųjų tinklų akcijas.

Vyriausybė valdo 62 proc., „NDX energija“ – 38 proc. LEO LT akcijų.

Bendrovės steigimą lydėjo abejonės dėl projekto skaidrumo ir masiniai visuomenės protestai, kurie neįtikino nei praėjusios kadencijos Seimo daugumos, nei prezidento valdo Adamkaus – palaiminusių šį sumanymą.

REKLAMA

Konstitucinis Teismas kovą konstatavo, kad Atominės elektrinės įstatymas ta apimtimi, kuria nenustatytas teisinis reguliavimas, kuris užtikrintų įstatymo tikslo − sudaryti prielaidas naujos atominės elektrinės statybai − įgyvendinimą, prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Konstitucijai prieštarauja Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymas, nes jame nėra nustatyti kriterijai, kurie leistų diferencijuoti valstybės turto investavimą, atsižvelgiant į specifiką ir reikšmę bendrai tautos gerovei.

Taip pat prieštaraujančiu Konstitucijai pripažinta Valstybės turto įstatymo nuostata, kuria pavedama Vyriausybei nustatyti tokio turto investavimo kriterijus.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų