REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siūloma numatyti baudžiamąją atsakomybę už viešą komunizmo ar fašizmo vykdyto genocido propagavimą, neigimą, menkinimą ar pateisinimą, taip pat už viešą Lietuvos partizanų rezistencinės pasipriešinimo veiklos šmeižimą.

REKLAMA
REKLAMA

Tai numatantį Baudžiamojo kodekso papildymo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo nariai Paulius Saudargas ir Petras Luomanas.

REKLAMA

Pagal projektą, "tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu, panaudodamas visuomenės informavimo priemonę, paskleisdamas pranešimus elektroninių ryšių tinklais, naudodamas kitas elektroninių ryšių ar viešai prieinamas informacinių technologijų priemones ar kitokiu būdu propagavo, neigė, šiurkščiai menkino ar pateisino komunizmo ar fašizmo vykdytą genocidą ir kitus komunizmo ar fašizmo vykdytus nusikaltimus, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 3 metų".

REKLAMA
REKLAMA

Bausti bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 3 metų siūloma už viešą šmeižimą Lietuvos Respublikos piliečių, Lietuvos Laisvės Kovų Sąjūdžio dalyvių - karių savanorių, 1944 - 1953 metais organizuotai ginklu kovojusius prieš sovietinę okupaciją.

Seimo TS-LKD frakcijos narių teikiamo projekto tikslas - sukurti visuomenėje aplinką, kurioje komunistinių ar fašistinių nusikaltimų padaryta žala būtų tinkamai ir objektyviai suvokiama, gerbiamos šių totalitarinių režimų aukos bei prevenciškai veikti prieš antidemokratinių, ksenofobinių nuotaikų kurstymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Šiandien vyksta diskusija apie Lietuvos, kaip valstybės įvaizdį, identitetą. Bandome atsakyti į klausimą - kas mes esame, kuo mes, kaip Lietuvos piliečiai, galime didžiuotis? Laisvės kovos ir ginkluotas pasipriešinimas sovietinei okupacijai yra vienas iš svarbiausių mūsų istorijos momentų, kurį turime gerbti ir teisingai prisiminti. Todėl įstatymu turi būti įtvirtintas istorinės atminties išsaugojimas ir užkirstas kelias kraipyti ar niekinti šią istoriją", - teigia vienas įstatymo projekto autorių TS-LKD frakcijos narys P. Saudargas.

REKLAMA

Jis pastebi, kad už komunistinių ir fašistinių režimų nusikaltimų viešą neigimą ar šių režimų propagavimą daugelyje Europos šalių taip pat yra numatyta baudžiamoji atsakomybė. "Keista, kad Lietuvos teisėje čia didelės spragos", - apgailestauja P. Saudargas.

Projekto autoriai pažymi, kad komunistinio režimo aukomis nuo 1917 metų iki režimo pabaigos tapo 74 mln. žmonių, fašistinio režimo aukos - 56 mln. žmonių.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų