REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Foreign Policy“: radikalai žengia į politinį elitą

Ekspertai ne kartą perspėjo, kad globalinė ekonominė krizė ir jos keliamas nesaugumo jausmas gali į politinį paviršių iškelti radikalias partijas. Šįkart žurnalas „Foreign Policy“ pristato 5 radikalią ideologiją puoselėjančias politines partijas, kurios dėka krizės ar eilinių piliečių baimės dėl saugumo, sparčiai populiarėja savo šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

Britų nacionalinė partija

Šalis: Didžioji Britanija

Lyderis: Nickas Griffinas



Nickas Griffinas (David Hoffman Photo Library/Scanpix nuotr.)

Dabartinis pakilimas: 1982 metais įkurta Britų nacionalinė partija į savo gretas priima tik baltaodžius, aktyviai pasisako prieš rasinę integraciją ir agituoja už šalyje gyvenančių ne baltosios rasės žmonių repatriaciją. Partijos įkūrėjas Johnas Tyndallas atvirai reiškė savo susižavėjimą nacistine ideologija, tačiau dabartinis lyderis N. Griffinas nutraukė visas sąsajas su neonacių grupuotėmis ir partija netgi sugebėjo įgyti rėmėjų žydų gretose. Tačiau N. Griffino pozicija pernelyg nesuminkštėjo. Kelis kartus jis buvo apkaltintas rasinės neapykantos kurstymu, teigė, kad Holokaustas yra apgaulė, ir aiškino, kad ne baltosios rasės atstovams nėra vietos Didžiojoje Britanijoje ir partijos nariai nenurims tol, kol visi „spalvotieji“ bus išsiųsti iš šalies.

REKLAMA

Britų nacionalinė partija vietos savivaldos ir Europos Parlamento rinkimuose stengsis išnaudoti dabar kilusį skandalą dėl leiboristų ir konservatorių parlamentarų išlaidavimo. Britų nacionalinei partijai reikia vos 8 proc. paramos kai kuriose draugiškai šios politinės jėgos atžvilgiu nusiteikusiose apygardose, kad partija gautų vietų Europos Parlamente. Sunerimusios, kad dabartinis paramos išaugimas gali nenuslūgti ir iki kitų metų parlamento rinkimų, pagrindinės Didžiosios Britanijos partijos surengė kelis posėdžius, per kuriuos svarstė bendrą strategiją, kaip neleisti Britų nacionalinei partijai prasimušti į vyriausybę.

REKLAMA
REKLAMA

Laisvės partija

Šalis: Ukraina

Lyderis: Olehas Tiahnybokas

Dabartinis pakilimas: Laisvės partija visus apžvalgininkus nustebino, kai Ternopilo regiono vietos savivaldos rinkimuose iškovojo 50 iš 120 vietų. Tradiciškai šis regionas buvo laikomas provakarietiškų Oranžinės revoliucijos šalininkų tvirtove. Kadaise Socialine nacionalistų partija besivadinusi politinė jėga priklausė prezidento Viktoro Juščenkos antirusiškai kolaicijai, tačiau iš jos buvo pašalinta 2004 metais, kai partijos lyderis O. Tiahnybokas paragino nuversti „maskviečių-žydų mafiją, kuri šiandien valdo Ukrainą“. O. Tiahnybokas atsikirto, kad jo vadovaujamos partijos išmetimas buvo atliktas „pagal Talmudo principus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O. Tiahnybokas, kuris dalyvaus artėjančiuose prezidento rinkimuose, pasisako už žydų ir rusų išvarymą iš Ukrainos ir ragina atkurti sovietinę praktiką, kai pasuose buvo įrašoma žmogaus etninė kilmė. Tačiau Laisvės partijos populiarumo augimas veikiau gali būti paaiškintas ukrainičių nusivylimu visomis pagrindinėmis politinėmis jėgomis, o ne visuomenės pritarimu antisemitizmui. Ukrainos vyriausybė pastaruoju metu yra atsidūrusi politinėje aklavietėje ir nesugeba spręsti blogėjančios šalies ekonominės padėties bei augančio nedarbo keliamų problemų.

REKLAMA

Laisvės partija

Šalis: Olandija

Lyderis: Geertas Wildersas



Geertas Wildersas (AFP/Scanpix nuotr.)

Dabartinis pakilimas: Olandijos politikas G. Wildersas už savo šalies ribų yra geriau žinomas kaip prieštaringai vertinamo filmo „Fitna“ autorius. Šiame filme Islamas vaizduojamas kaip smurtą skatinanti religija. G. Wildersui po šio filmo pasirodymo net buvo uždrausta atvykti į Didžiąją Britaniją. Tačiau visas tarptautinėje bendruomenėje dėl „Fitnos“ kilęs šurmulys tik dar labiau išpopuliarino „Laisvės partiją“ pačioje Olandijoje. „Laisvės partija“, kuri šiuo metu žemesniuosiuose parlamento rūmuose turi 9 vietas, visuomenės nuomonės apklausose nežymiai pirmauja prieš valdančiuosius Krikščionis demokratus ir veikiausiai laimės vietų kitą mėnesį vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose.

REKLAMA

„Laisvės partijos“ programoje laisvos rinkos rėmimas ir libertarinis požiūris į socialinisu reikalus derinamas su stipria opozicija imigracijai iš Vidurio Rytų ir pasipriešinimu „Europos islamizacijai“. Partija reikalauja visiškai sustabdyti imigraciją iš islamškų valstybių ir aiškina, kad Koranas yra neapykantą kurstanti knyga. Dėl to, kad nuolat susilaukia grasinimų mirtimi, G. Wildersas 24 valandas per parą gyvena saugomas policijos, tačiau nė neketina trauktis iš politinės arenos. Jis jau dabar rengia filmo „Fitna“ tęsinį, kuriame žada pasakoti apie Europai ir JAV kylantį islamizacijos pavojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Izraelis – mūsų namai“

Šalis: Izraelis

Lyderis: Avigdoras Liebermanas



Avigdoras Liebermanas (AFP/Scanpix nuotr.)

Dabartinis pakilimas: Vos kelios partijos per tokį trumpą laiką sugebėjo iškilti iš politinių paribių tiesiai į politinį elitą. Nacionalistinei partijai „Izraelis – mūsų namai“ tai padaryti pavyko. Partiją 1999 metais įkūrė Moldovoje gimęs politikas A. Libermanas. Pagrindiniai partijos rėmėjai – Izraelyje gyvenantys imigrantai iš buvusios Sovietų Sąjungos. Partija priešinasi deryboms su palestiniečių lyderiais ir reikalauja, kad visi Izraelio arabai prisiektų ištikimybę Izraelio valstybei. A. Liebermano planas iškeisti arabų gyvenamas Izraelio teritorijas į palestiniečių žemes, kuriose įsikūrė žydų naujakuriai, susilaukė tiek arabų, tiek dešiniųjų politinių pažiūrų žydų kritikos.

REKLAMA

„Izraelis – mūsų namai“ kadaise buvo laikoma neįtakinga partija, tačiau „Hamas“ vykdomi pietinės Izraelio dalies apšaudymai situaciją pakeitė. Šių metų parlamento rinkimuose partija laimėjo 12 proc. balsų, o savo nediplomatiškumu pagarsėjęs A. Liebermanas sugebėjo tapti šalies užsienio reikalų ministru. Būdama valdžioje, partija ir toliau kelia prieštaringus jausmus. Štai visiškai neseniai „Izraelis – mūsų namai“ reikalavo uždrausti „Nakbos“ arba Katastrofos dienos minėjimą, kuris yra skirtas atminti 1948 metais įvykusį Izraelio valstybės įkūrimą, po kurio iš savo namų buvo išvyti šimtai tūkstančių palestiniečių. Partija ragino įkalinti visus, drįsiančius dalyvauti šios datos minėjime. A. Liebermanas taip pat yra įtariamas dėl kyšininkavimo, tačiau tai netrukdo užsienio diplomatams su juo bendrauti. Nors Egiptas anksčiau grasino neįsileisti šio politiko pas save dėl jo antiegiptietiškų kalbų, tačiau šį mėnesį A. Liebermanas buvo pakviestas atvykti deryboms į Kairą.

REKLAMA

Komunistų partija

Šalis: Japonija

Lyderis: Kazuo Ishii

Dabartinis pakilimas. Japonijos komunistų partija buvo įkurta 1922 metais ir ėmė klestėti po Antrojo pasaulinio karo. Tačiau, griuvus Berlyno sienai, Japonijos komunistų partija su savo leninistine ideologija atrodė besanti tik istorinis reliktas.

Dabar Japonijos eknomika patiria stiprų nuosmukį, o šalies politinė sistema yra paralyžiuota. Panašu, kad būtent šios sąlygos lėmė komunistų atgimimą. Nuo 2008 metų pradžios partija susilaukė 14 tūkst. naujų narių, kurių ketvirtadalis yra jaunesni nei 30 metų. Partija sugebėjo prisitaikyti prie naujosios kartos ir žengė į virtualią erdvę, kur „YouTube“ portale nuolatos yra skelbiami lyderio K. Ishii vaizdo kreipimaisi. Be to, partija išspausdino ir Karlo Marxo veikalo „Kapitalas“ komiksą.

Be to, K. Ishii jau nebeskelbia komunistinės revoliucijos idealo ir verčiau pasisako už siekį veiktį demokratinės sistemos rėmuose ir taip bandyti įgyvendinti komunistines reformas. Tiesa, Japonijos komunistai vis dar neiškilo į šalies politinį elitą. Partijos lyderiai teigia nesudarysiantys koalicijos su jokia kapitalistine opozicijos partija net ir tokiu atveju, jei tokia koalicija reikštų, kad iš valdžios gali būti nuversti taip komunistų nekenčiama Liberalų demokratų partija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų