REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar 48 tūkst. abiturientų laikė pirmąjį - gimtosios lietuvių kalbos - egzaminą. Tik vienoje mokykloje įvyko nemalonus incidentas - saugoti užduočių buvo iškviestas policininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Vidudienį, per gimtosios kalbos egzamino pertrauką, prie sostinės Žirmūnų gimnazijos klegėjo būrys abiturientų. Jie nuotaikingai aptarinėjo pirmą privalomojo brandos egzamino dalį. Draugijoje lūkuriavusi abiturientė Alina LŽ teigė pastebėjusi, kad daugeliui priimtinesnė buvo samprotaujamojo rašinio tema: "Ar dora prisidengti kaukėmis?" Kiti galėjo rinktis ir kitą temą - citatą apie tai, kad žmogus, klaidinamas net ir tamsiausiuose klystkeliuose, negali paklysti.

REKLAMA

Tarp LŽ kalbintų abiturientų radosi ir vienas kitas, pasiryžęs rašyti literatūros kūrinio interpretaciją. Šiais metais užduočių sudarytojai leido rinktis iš Jono Biliūno, Vandos Juknaitės, Henriko Radausko tekstų. "Rašiau apie J.Biliūno "Vagį". Man atrodo, kad pasirinkus interpretaciją lengviau nenukrypti nuo temos, - sakė vilnietė Monika ir pridūrė: - Tačiau dabar jau galvojame ne apie rezultatus, o apie tai, ką veiksime po egzamino."

REKLAMA
REKLAMA

Keli jaunuoliai, baigę teksto kūrimo užduotį ir išėję į lauką parūkyti, aiškino nespėję perrašyti darbo į švarraštį. Jie piktinosi, kad egzaminų rengėjams trūksta žmoniškumo, nes šie neleido užbaigti kelių likusių sakinių. "Tikėjausi, kad duos laiko per pertrauką. Esu labai nusivylęs. Pikta!" - skundėsi "Židinio" suaugusiųjų vidurinės mokyklos dvyliktokas.

Vienas rimtesnis incidentas įvyko tik Druskininkų "Atgimimo" vidurinėje gimnazijoje - čia stebėtojams teko kviesti policiją. Iš pat ryto vyriausioji egzamino vykdytoja per klaidą prakirpo voką ne su pirmos, o su antros dalies užduotimis. Jas saugoti ir buvo patikėta atvykusiam pareigūnui. "Policija saugojo užduotis atskiroje patalpoje iki antros egzamino dalies, kad niekas negalėtų jų perskaityti", - LŽ pasakojo Nacionalinio egzaminų centro atstovas ryšiams su visuomene Arūnas Malinovskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitoje mokykloje iš egzamino buvo pašalintas abiturientas, atsinešęs į salę mobilųjį telefoną.

Šįmet lietuvių kalbos egzaminas vyko ramiau nei praėjusiais metais - interneto forumų pokalbius stebinti policija neaptiko jokių parduodamų egzaminų užduočių. A.Malinovskio manymu, sukčiai nebesiryžta jų platinti, nes už tokią veiklą numatyta baudžiamoji atsakomybė. "Po pernykščio Šilalės įvykio tikriausiai buvo pasimokyta, kad klastoti ir platinti egzamino užduotis labai brangiai atsieina", - pridūrė jis.

Primename, jog pernai Šilalės rajone moksleiviais apsimetę policininkai sulaikė nepilnametį, kuris už 1,5 tūkst. litų pardavė jiems netikras užduotis. Už šį nusikaltimą jaunuolis buvo nuteistas ir iki šiol atlieka namų arešto bausmę.

Pačios užduotys yra akylai saugomos ir šiais metais prilygintos tarnybinėms paslaptims.

Marijus Širvinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų