REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministras pareiškė, kad buvusios socialdemokratų Vyriausybės išlaidavimas, leidžiant „Sodros“ biudžeto lėšas, yra nusikaltimas. Premjeras ir kai kurie ne vienerius metus politikoje dalyvaujantys ministrai teigė esantys labai nustebę, kad socialinės išmokos pernai buvo didinamos nekeičiant „Sodros“ biudžeto.

REKLAMA
REKLAMA

„Esmė - perteklinis išlaidavimas. Įsipareigojimai buvo nesuderinti su fondo pajamomis. Ir tai, mano galva, yra nusikaltimas.

Be „Sodros“ biudžeto pakeitimų negalima buvo prisiimti naujų įsipareigojimų, o tas buvo daroma“, - Vyriausybės posėdyje trečiadienį, svarstant 2008 metų „Sodros“ biudžeto vykdymo ataskaitą, kalbėjo Rimantas Jonas Dagys.

REKLAMA

Anot jo, iš 1,4 mlrd. litų „Sodros“ rezervo 2008-ųjų pabaigoje buvo likusi 200 mln. litų skola.

„Visas „Sodros“ rezervas buvo suvalgytas, ir dabar mes turime skolintis iš komercinių bankų apie 700 mln. litų, taip sumažinant galimybę skolintis įmonėms“, - kalbėjo ministras R.J.Dagys.

Premjeras Andrius Kubilius, kuris pernai, valdant Gedimino Kirkilo Vyriausybei, buvo Seimo vicepirmininkas ir vadovo Europos reikalų komitetui, teigė nesuprantantis, kaip galima buvo didinti „Sodros“ išlaidas nekeičiant fondo biudžeto.

REKLAMA
REKLAMA

„Išlaidos buvo pakeistos, o „Sodros“ biudžetas - ne. Ar pensijas galima keisti Vyriausybės nutarimais, nekeičiant biudžeto? Tai toks kazusas - ar turime pritarti (2008 metų „Sodros“ biudžeto vykdymo apyskaitai - BNS), ir tuo pačiu lyg ir pateisinti tas išlaidas?“, - stebėjosi premjeras. Jis pasiūlė atidėti sprendimą ir dar kartą pasvarstyti Vyriausybės pasitarime.

„Aš nustebęs“, - pareiškė ir susisiekimo ministras Eligijus Masiulis, Vyriausybės posėdyje klausęs, kodėl siūloma patvirtinti 2008 metų fondo biudžeto ataskaitą, jeigu konstatuojama, kad buvo nesilaikoma įstatymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sodros“ direktorius Mindaugas Mikaila aiškino, kad didžioji dalis 1,4 mlrd. litų rezervo pernai buvo išleista priėmus atitinkamų įstatymų pataisas, pavyzdžiui, Ligos ir motinystės, dėl nepriemokų mokėjimo dirbusiems pensininkams, o

Vyriausybės nutarimu buvo tik „didesniu žingsniu“ padidinta bazinė pensija.

„Sodros“ rezervas gali būti naudojamas išmokoms arba tarifų sumažinimui. Visi veiksmai atitiko įstatymus“, - gynėsi M.Mikaila.

A.Kubilius kreipėsi į valstybės kontrolierę Rasą Budbergytę: „Žiūriu į Valstybės kontrolę. Jeigu išlaidos buvo padarytos nesilaikant įstatymų, tai ar Vyriausybė gali patvirtinti tokias ataskaitas ir ar auditoriai gali jas patvirtinti?“.

REKLAMA

R.Budbergytė aiškino, jog auditoriai nevertina išlaidų atitikties įstatymų reikalavimams, arba tai daro už papildomą mokestį.

„Vyriausybės narių nuomone, svarstytinas klausimas, ar tai buvo daroma nepažeidžiant dabartinių įstatymų ir jeigu jie pažeisti, kokia turėtų būti atsakomybė tų, kurie priėmė šituos sprendimus. Mano nuomone, mes turime sutvarkyti įstatyminę bazę taip griežtai, kad ateityje tokie dalykai nepasikartotų - draudimo lėšos negali būti naudojamos populistiniams tikslams, kaip buvo iki šiol“, - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė R.J.Dagys.

Vis dėlto R.J.Dagys siūlė patvirtinti „Sodros“ ataskaitą, kuri yra, jo žodžiais, formaliai sutvarkyta ir auditorių patikrinta, nes jai dar turės pritarti Seimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų