REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tęsiant interpeliacijos procesą Seime finansų ministrą Algirdą Šemetą savi aklai gynė, opozicija ir dalis „nenormalių" koalicijos partnerių – aklai puolė. Puolimas nebuvo toks sėkmingas - A. Šemeta toliau lieka vadovauti finansų ministerijai.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo pateikti du priešingi nutarimo projektai – redakcinė komisija siūlė pritarti A. Šemetos atsakymams, o grupė Seimo narių tvirtino, kad ministro atsakymai jų netenkina.

REKLAMA

Redakcinės komisijos nutarimui Seimas nepritarė. Už pasisakė 52, prieš - 72 seimūnai.

Seimas nepriėmė ir nutarimo projekto, kuriuo siūlyta nepritarti A.Šemetos atsakymams, o tuo pačiu ji atstatydinti. Slaptame balsavime dalyvavo tik opozicijai priklausantys parlamentarai - socialdemokratai, „darbiečiai", „tvarkiečiai", praneša BNS.

Iš viso balsavime dalyvavo 56 parlamentarai, iš jų trys valdantieji iš Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijos: Saulius Stoma, Ligitas Kernagis ir Mantas Varaška. 42 parlamentarai pareiškė nepasitikėjimą ministru, 2 susilaikė, 12 biuletenių buvo sugadinta.

REKLAMA
REKLAMA

Koalicija: normalūs ir ne

Liberalcentristų frakcijos seniūnas Artūras Zuokas BNS sakė, kad frakcijos nariai balsavime nedalyvavo: „Vyriausybės stabilumas yra svarbiau už vieno ministro atstatydinimą".

Balsavime nedalyvavo ir kiti valdančiajai koalicijai priklausančių frakcijų nariai, išskyrus kelis iš TPP. Premjeras Andrius Kubilius, reaguodamas į tokį TPP akibrokštą, pareiškė, kad jei koalicijos partneriai būtų normalūs, jie irgi būtų nedalyvavę balsavime. Seimo pirmininkas ir TPP lyderis Arūnas Valinskas atkirto, kad ministras pirmininkas turėtų pasižiūrėti į veidrodį ir tik tada nuspręsti, kas čia nenormalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad Seimo nutarimas būtų priimtas, per slaptą balsavimą už nepritarimą ministro atsakymams į interpeliacijos klausimus turėjo balsuoti ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Už A. Šemetą: jis daromas atpirkimo ožiu

Stasys Šedbaras pristatė redakcinės komisijos nutarimo projektą, kuriuo siūloma pritarti A.Šemetos pateiktiems atsakymams į interpeliacijos iniciatorių klausimus. Aiškindamas tokio sprendimo aplinkybes jis sakė, kad ministro atsakymai buvo pakankami, o visas interpeliacijos procesas yra politinis veiksmas, todėl konsultuotis su išoriniais ekspertais nereikėjo.

REKLAMA

Kęstutis Masiulis gynė minstrrą sakydamas, kad jis darė tai, kas buvo reikalinga paveldėjus tokią nepavydėtiną situaciją šalies finansuose.  „Kas čia norima išreikšti šitam žmogui? Kad krizė mus visus veikia?“, - Seimo salėje kalbėjo K. Masiulis.

„Mes paprasčiausiai ieškome atpirkimo ožio ir politikuojame“, - sakė K. Masiulis ragindamas sprendimą dėl finansų ministro palikti naujai išrinktai prezidentei Daliai Grybauskaitei. Vėliau jis sakė, kad A. Šemetos interpeliacija - tai užkulisinių sąskaitų suvedinėjimai, o pats A. Šemeta čia išvis neva niekuo dėtas.

REKLAMA

Komisijos nariams pirmadienį balsuojant, pritarti ar nepritarti ministro atsakymams į interpeliacijos klausimus, balsai pasiskirstė po lygiai: už tai, kad komisija pritartų atsakymams, balsavo 5 komisijos nariai (4 konservatoriai ir vienas liberalsąjūdietis), prieš - irgi 5.

Sprendimą lėmė S.Šedbaro balsas - jis balsavo už ministro atsakymus į interpeliacijos iniciatorių pateiktus klausimus.

Komisija buvo sudaryta iš 11 visoms frakcijoms priklausančių parlamentarų. Į posėdį neatvyko „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas, o jo "perduotas" balsas nebuvo įskaičiuotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys vėl kartojo, kad A. Šemeta, įvertinant tai, į kokią situaciją jis atėjo, dirba labai gerai.

Prieš A. Šemetą: negerbiama nei parlamentarų, nei Seimo institucijos

Nepatenkinti redakcinės komisijos sprendimu ir ministro atsakymais į interpeliacijos klausimus 6 komisijos nariai (socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis, Tautos prisikėlimo partijos atstovas Aleksandras Sacharuk, liberalcentristas Žilvinas Šilgalis, „tvarkietis“ Petras Gražulis, socialdemokratas Algirdas Sysas ir „darbietis" M.Zasčiurinskas) Seime užregistravo kitą nutarimo projektą, kuriuo siūlo Seimui nepritarti finansų ministro atsakymams į interpeliacijos klausimus.

REKLAMA

V.  P. Andriukaitis aiškino, kad dalies parlamentarų visgi netenkina finansų ministro atsakymai – į kai kuriuos klausimus esą A. Šemeta išvis neatsakė.

V. P. Andriukaitis kritikavo A. Šemetos argumentą, kad Lietuvos ūkio subjektai turėjo iš anksto ruoštis mokesčių naujovėms atsižvelgdami į tuo metu vykusias diskusijas. „Be galo gūdžiai nuskambėjo toks motyvas“, - parlamento salėje kalbėjo socialdemokratas, piktindamasis, kad Lietuvos verslui nebuvo suteiktas „protingas terminas“.

Valentinas Mazuronis sakė, kad jei Seimas nuspręs, kad jį tenkina A. Šemetos atsakymai, tai būtų tas pats, kas pasakyti „mes negerbiam savęs ir Seimo institucijos“. Valdančiuosius ragindamas atsiprašyti dėl nepakankamos pagarbos koalicijos partneriams ir opozicijai, „tvarkietis“ siūlo pritarti alternatyviam projektui.

Kiti parlamentarai taip pat apeliavo į D. Grybauskaitės vakar išsakytus žodžius, kad A. Šemeta bus vienas iš penkių ministrų, kuriuos ji pirmuosius „kviesis ant kilimėlio“.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų