REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderis, Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas tvirtina, jog partijos netenkino finansų ministrų Algirdo Šemetos atsakymai, todėl partijos atstovas redakcinėje komisijoje nutarimui dėl interpeliacijos parengti ir stojo opozicijos pusėn.

REKLAMA
REKLAMA

"Jis turėjo frakcijos įgaliojimus", - sakė Seimo pirmininkas, BNS paklaustas, kodėl TPP atstovas komisijoje Aleksandras Sacharukas balsavo prieš nutarimo projekto redakciją, kuria siūloma Seimui pritarti ministro atsakymams į interpeliacijos iniciatorių pateiktus klausimus.

REKLAMA

"Deja, ministrui turime kur kas daugiau klausimų, ir tie atsakymai, kuriuos jis pateikė, netenkino nei opozicijos, nei mūsų", - sakė A.Valinskas.

Į klausimą, ar TPP netenkina tik ministro atsakymai, ar ir ministro darbas, A.Valinskas atsakė, kad "kol kas netenkina atsakymai".

Seimo vadovas tvirtino, jog balsuojant dėl minėto nutarimo frakcija "balsuos savarankiškai".

Pirmadienį suskilo Seimo komisija nutarimo projektui dėl interpeliacijos finansų ministrui A.Šemetai parengti, todėl Seime užregistruoti du siūlymai dėl ministro atsakymų į interpeliacijos iniciatorių klausimus.

REKLAMA
REKLAMA

Komisijos vardu Seime registruotas nutarimo projektas, kuriuo siūloma Seimui pritarti ministro atsakymams į interpeliacijos iniciatorių pateiktus klausimus, o vėliau užregistruotas šešių komisijos narių projektas, siūlantis atsakymams nepritarti.

Pastarojo nutarimo iniciatoriai reikalauja, kad komisija dar kartą susirinktų ir balsuotų.

Komisijos nariams pirmadienį balsuojant, pritarti ar nepritarti ministro atsakymams į interpeliacijos klausimus, balsai pasiskirstė po lygiai: už tai, kad komisija pritartų atsakymams, balsavo 5 komisijos nariai (4 konservatoriai ir vienas liberalsąjūdietis), prieš - irgi 5.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendimą lėmė komisijos pirmininko konservatoriaus - krikdemo Stasio Šedbaro balsas. Jis balsavo už ministro atsakymus į interpeliacijos iniciatorių pateiktus klausimus.

Komisija buvo sudaryta iš 11 visoms frakcijoms priklausančių parlamentarų. Į posėdį neatvyko "darbietis" Mečislovas Zasčiurinskas.

S.Šedbaras BNS sakė, kad su parlamentaru posėdžio laikas buvo derinamas: "Jis nebuvo kategoriškas, kad neatvyks, svyravo, supratau, kad atvyks. Vėliau jis paskambino, sakė, kad vis tik negalįs atvykti, kad savo balsą palieka Vyteniui Andriukaičiui. Na, bet taip negalima. Nėra jokios to balso paėmimo ir užskaitymo procedūros".

REKLAMA

S.Šedbaras priekaištavo, kad M.Zasčiurinskas to klausimo nederino su frakcija ir ši nepasirūpino, kad būtų paskirtas į komisiją kitas žmogus, kuris dalyvautų posėdyje.

"Finansų ministras yra labai svarbus pareigūnas. Ir balsavimas dėl jo interpeliacijos Seimo nariui yra labai svarbus. Jį turėtų suprasti ir rinkėjai, ir žmona, kad jis turi vykti į Vilnių balsuoti", - BNS sakė S.Šedbaras.

Nepatenkinti ministro atsakymais į interpeliacijos klausimus 6 komisijos nariai (socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis, Tautos prisikėlimo partijos atstovas A.Sacharukas, liberalcentristas Žilvinas Šilgalis, "tvarkietis" Petras Gražulis, socialdemokratas Algirdas Sysas ir "darbietis" Mečislovas Zasčiurinskas) Seime užregistravo kitą nutarimo projektą, kuriuo siūlo Seimui nepritarti finansų ministro atsakymams į interpeliacijos klausimus.

REKLAMA

A.Sysas BNS sakė, kad S.Šedbaras pasielgė neetiškai, nes komisijos posėdį pirmadienį sukvietė tokiu laiku, kai vienas jos narys negalėjo dalyvauti.

Ž.Šilgalis BNS tvirtino, kad komisijos posėdis truko per trumpai ir piktinosi, kad nebuvo jokios diskusijos dėl ministro atsakymų.

"Manęs jie (atsakymai - BNS) netenkina. Nepripažinta nė viena klaida. Ministras arogantiškas, įžeidinėjo kitus Seimo narius. Aš nesakau, kad reikia atstatydinti ministrą, bet jo atsakymams tokia forma, kokia jie buvo pateikti, nepritariu", - sakė Ž.Šilgalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Sysas BNS sakė, kad komisijos pirmininkas turėtų sukviesti dar vieną posėdį. "Jeigu jis nesukvies, mes susirinksime ir balsuosime", - sakė A.Sysas.

S.Šedbaras sako, kad pakartotinas balsavimas galimas, jeigu Etikos ir procedūrų komisija ras argumentų, kad pirmas balsavimas buvo "su pažeidimais".

"Jeigu Etikos ir procedūrų komisija pateiks tuos argumentus, kviesiu dar vieną posėdį, atšauksime savo sprendimą ir balsuosime iš naujo", - BNS sakė S.Šedbaras.

Tačiau jis pabrėžė, kad komisijai balsavus kitaip, konservatoriai ir liberalsąjūdiečiai teiks alternatyvų projektą.

REKLAMA

V.Andriukaitis BNS sakė, kad pirmadienio komisijos posėdis - akivaizdus įrodymas, kad dėl finansų ministro likimo suskilo valdantieji - Tautos prisikėlimo partijos ir liberalcentristų atstovų komisijoje netenkina A.Šemetos atsakymai į interpeliacijos klausimus.

"Politinė dauguma komisijos narių A.Šemetos atsakymai į klausimus netenkina, vadinasi komisija turi teikti Seimui nutarimo projektą, kad nepritarti atsakymams, o komisijos mažumos pozicija turi būti alternatyvus projektas", - BNS aiškino V.Andriukaitis.

Nepasitikėjimą ministrui inicijuoja opozicijoje esantys socialdemokratai, kuriuos parėmė irgi opozicijai priklausantys "darbiečiai" bei "tvarkiečiai".

REKLAMA

Pasak socialdemokratų, Vyriausybės parengtos reformos ne tik nepagerino, bet dar ir pablogino situaciją Lietuvoje. Jų teigimu, jei 2008 gruodį įgyvendintos mokesčių politikos reformos nebūtų, šiandien situacija esą būtų daug geresnė.

Interpeliacijos iniciatoriai priekaištauja, kad A.Šemeta nekreipė dėmesio į perspėjimus, jog radikali mokesčių reforma neduos efekto, padidins mokesčių slėpimo tikimybę, iššauks didelį nedarbą bei socialinius neramumus.

A.Šemeta - pirmasis ministras, kuriam interpeliaciją svarsto šios kadencijos Seimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų