REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Atrodo, kad Lietuva nutarė apsivalyti. Po vakarykščio lietaus šiandien turime saulę visoje Lietuvoje“, - tikriausiai ne tik apie orą spaudos konferencijoje kalbėjo naujai išrinkta prezidentė Dalia Grybauskaitė. Apvalymą ji žada ir ministrų kabinete.

REKLAMA
REKLAMA

D. Grybauskaitė sakė besidžiaugianti, kad Lietuva jau yra kitokia šalis šiandien - „taip, kaip gyvenom vakar, nebenorim gyventi. Taip, kaip diktavo politinis elitas irgi nenorim gyventi“. „Esu pasirengusi prisiimti tą atsakomybės naštą, kurią man patikėjo Lietuvos žmonės. Tačiau tą naštą turėsime pasidalinti visi kartu, kad padėtume Lietuvai“, - BNS spaudos konferencijoje kalbėjo prezidentė.

REKLAMA

Naujoji šalies vadovė sakė, kad sunkmetis dar tik ateina, tačiau tai, kad lietuviai sugebėjo susitelkti prezidento rinkimuose, yra ženklas, kad mes visi galime būti vieningi ir mums niekas nebaisu.

Apie komandą:

D. Grybauskaitė sakė, jog į savo komandą kvies ir savanorius iš savo rinkimų štabo, ir žmones, su kuriais jai jau yra tekę dirbti. „Remsiuosi jų profesionalumu, nepriklausomai nuo to, kokiai politinei jėgai jie priklauso“, - kalbėjo ji, nenorėdama kol kas vardinti pavardžių – pirmiausia sakėsi norinti pasikalbėti su tais žmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Apie ministrų kabinetą:

Pirmiausia prezidentė D. Grybauskaitė sakė norės susitikti su Finansų, socialinės apsaugos ir darbo, sveikatos, ūkio ir energetikos ministerijų vadovais. Anot jos, šios sritys yra aktualiausios ir sudėtingiausios, todėl joms reikia skirti ypatingą dėmesį. „Kelsiu tam tikrus reikalavimus ministrams, norėsiu girdėti jų sprendimų kelius ir tuomet priiminėsiu sprendimus“, - apie Vyriausybės perskyrimą kalbėjo naujoji prezidentė.

Tačiau D. Grybauskaitė pabrėžė, kad ji „nesišvaistys žmonėmis tik dėl švaistymosi ir proceso“ - bus svarstomi tik tie ministrai, kurie nematys savo klaidų ir nesistengs jų taisyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip didžiausią dabartinės Vyriausybės klaidą D. Grybauskaitė įvardijo ekonominės situacijos neįvertinimą – kad Lietuvos ekonomika smuks tiek daug, niekad nesitikėjo.

Apie Leo LT:

D. Grybauskaitė buvo griežtai nusiteikusi „Leo LT“ atžvilgiu – ji sakė nelauksianti trijų mėnesių, kurių neva reikia tam, kad teisininkai galėtų surasti būdą, kaip teisiškai būtų galima pakeisti „Leo LT“. „Tris mėnesiu miegoti mes laiko netusime. Jei trūksta laiko, tegu dirba naktį“, - griežtai kalbėjo D. Grybauskaitė pabrėždama, kad Lietuvai per sunkus laikotarpis tempti gumą. „Po inauguracijos norės turėti visus sprendimus ant stalo, o prieš tai Vyriausybei bus išdėstyti tikslai“.

REKLAMA

Apie šalies finansus:

D. Grybauskaitė sakė kol kas tikinti, kad Vyriausybė yra pajėgi susitvarkyti su šalies finansais ir reikalo kreiptis į išorinius „cerberius“ nėra. Jie, pasak jos, reikalingi tik tuomet, kai išorinės rinkos nebeskolina, o šalies valdžia nėra pajėgi užtikrinti finansinę padėtį šalyje. „Kol yra įmanoma, tol rekomenduosiu Vyriausybei tvarkytis pačiai“

Naujoji prezidentė pažadėjo atsisakyti 50 procentų šalies vadovo algos – tą sumą D. Grybauskaitė grąžins į biudžetą.

D. Grybauskaitė sakė, kad bus ieškoma sprendimų ir kaip gelbėti „Sodrą“ - galbūt bus peržiūrima motinystės (tėvystės) atostogų finansavimo tvarka, bus siekiama, kad pensijos bent jau nemažėtų. „Reikia ieškoti kompromisų“, - konkrečių detalių apie planuojamus darbus nenorėjo atskleisti prezidentė.

REKLAMA

Paklausta, ar, jos nuomone, Vyriausybė pajėgs įveikti krizę, D. Grybauskaitė atsakė trumpai: „Privalės. Neturi pasirinkimo“.

Anot jos, Lietuvai eurą įsivesti realu yra 2012-2015 metais.

Apie bendradarbiavimą:

D. Grybauskaitė sakė esanti pasirengusi bendradarbiauti su visais, „kurie norės dirbti Lietuvai, o ne sau“. Ji žadėjo nepaisyti praeities ir kokioms politinėms jėgoms žmonės priklauso – svarbiausia yra žvelgti į ateitį.

Apie užsienio politiką:

Apie užsienio politiką kalbėdama ir lietuviškai, ir angliškai D. Grybauskaitė dėstė, kad ji norės vykdyti labiau subalansuotą politiką – ir toliau daug dėmesio kreipti Rytų partnerėms ir padėti joms pasiruošti narystei ES ir NATO, tačiau daugiau jėgų nei iki šiol skirti partneriams Vakarų Europoje. „Tai bus ne skirtumas nuo V. Adamkaus vykdytos politikos, o jos papildymas“, - angliškai atsakinėjo į užsienio žurnalistų klausimus prezidentė.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų