REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netikėtą požeminio 150 km ilgio tunelio iš Bolivijos į Ramųjį vandenyną statybos projektą pasiūlė trys Čilės architektai. Apie tai praneša penktadienį Londono laikraštis „The Financial Times“.

REKLAMA
REKLAMA

Tunelis turi būti nutiestas po rajonu, kur nubrėžta dabartinė riba tarp Peru ir Čilės. Prie išėjimo iš tunelio atsivers dirbtinė sala, kuri priklausys Bolivijai ir kurioje šalis galės pastatyti savo jūrų uostą.

REKLAMA

„Idėja iš pirmo žvilgsnio atrodo beprotiška, tačiau ji tikrai gali būti įgyvendinta“, - pareiškė laikraščiui Čilės architektų grupės atstovas Umbertas Eljašas (Umberto Eliash).

Prieš 130 metų Bolivija pralaimėjo karą su Čile ir buvo priversta jai užleisti savo Antofogasto regioną, o kartu su juo ir priėjimą prie vandenyno.

Šiandien diplomatiniai santykiai tarp dviejų šalių nutraukti, o Bolivija neturi galimybės įžengti į Ramiojo vandenyno šalių rinkas su savo gamtinėmis dujomis ir kitais ištekliais.

REKLAMA
REKLAMA

Tunelis gali tapti vienu ilgiausių pasaulyje, bet U. Eljašas įsitikinęs, kad jo statyba techniniu požiūriu bus ne tokia sudėtinga kaip, pavyzdžiui, Lamanšo tunelio, jungiančio Angliją ir Prancūziją, statyba. Tik nedidelė Bolivijos tunelio dalis drieksis jūros dugnu.

Kaip rašo laikraštis, pasaulyje jau turima patirties ilgų tunelių statyboje, yra visa svarbiausia technologija, reikalinga transporto arterijai po Čilės ir Peru siena nutiesti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų