REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukšto rango NATO generolas, įvertinęs Lietuvos kariuomenės transformacijos procesą, išreiškė paramą profesionalios kariuomenės kūrimui. Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė pabrėžia, kad Aljanso atstovas vertino tik parengtą transformacijos planą, bet ne realią dabartinę situaciją krašto apsaugos sistemoje.

REKLAMA
REKLAMA

NATO transformacijos vadavietės vadas generolas James N.Mattis (Džeimsas N.Matisas) laiške Lietuvos kariuomenės vadui generolui leitenantui Valdui Tutkui rašo neabejojąs, kad profesionali kariuomenė sugebės vykdyti šalies teritorinę gynybą.

REKLAMA

"Esu įsitikinęs, kad profesionali, gerai parengta ir tinkamai aprūpinta kariuomenė, rengiama vykdyti ekspedicines bei Šiaurės Atlanto Tarybos sutarties 5-jo straipsnio operacijas, neabejotinai sugebės vykdyti ir šalies teritorinę gynybą", - rašoma laiške, kuris penktadienį cituojamas Krašto apsaugos ministerijos pranešime spaudai.

"Suprantu sprendimą pereiti prie profesine karo tarnyba grindžiamos kariuomenės. Jis yra esminis elementas Jūsų transformacijos plane ir jo tikslas - jūsų kariuomenės profesionalumo ir plataus panaudojimo didinimas", - rašo NATO generolas.

REKLAMA
REKLAMA

J.N.Mattiso teigimu, perdislokuojamos, suderinamos, gebančios išsilaikyti, modulinės ir ekspedicinės pajėgos gali būti panaudojamos daugelyje operacijų tiek Lietuvoje, tiek už šalies ribų, o jų vystymas nėra nukrypimas nuo nacionalinių prioritetų.

Dėl anksčiau pasirinkto perėjimo prie profesionalios kariuomenės modelio ir deramo pasirengimo šiam sprendimui abejojanti krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė pabrėžė, kad NATO generolas vertino tik parengtą planą, o ne realią situaciją krašto apsaugos sistemoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tai nėra realios padėties krašto apsaugos sistemoje vertinimas. Tai yra plano, kuriuo Lietuva ketina eiti, vertinimas. Kalbant apie perėjimą nuo šauktinių prie profesinės kariuomenės, tai perėjimas perėjimui nelygus. Tai, kas nusiųsta į transformacijos vadavietę, yra tvarkoje, bet realybė yra, deja, ne tokia gera, nes buvo akivaizdžiai nepasirengta šitam žingsniui", - BNS penktadienį sakė R.Juknevičienė.

Perėjimo prie profesinės karo tarnybos modelį turėtų tikrinti Konstitucinis Teismas. Krašto apsaugos ministrė R.Juknevičienė teigia, kad aiški karo prievolės įgyvendinimo doktrina bus kuriama sulaukus Konstitucinio Teismo išaiškinimo.

REKLAMA

"Toks buvo sutarimas Vyriausybėje ir tarp koalicijos partnerių. Konstitucinio Teismo sprendimas reikalingas tam, kad turėtume arbitrą, kuris pasakytų dėl to kelio, kuris buvo pasirinktas, atitikimo Konstitucijai", - sakė R.Juknevičienė.

Generolas D.N.Mattis savo laiške paminėjo ir iššūkius, su kuriais, jo nuomone, teks susidurti Lietuvos kariuomenei įgyvendinant transformacijos planus. Vienas jų - tai, kad neturima tinkamo dydžio karinio poligono, kuriame pratybas galėtų organizuoti jungtinės, bataliono grupės dydžio pajėgos. Taip pat paminėta ir mūšio mieste infrastruktūros stoka bei naujų veiksmingų ir našių informacinių technologijų įdiegimas aprūpinimo ir resursų valdymo srityse.

REKLAMA

Kaip BNS penktadienį sakė kariuomenės vado atstovas spaudai kapitonas Ričardas Uzelka, į generolo pastabas bus atsižvelgta.

"Tokie klausimai, kaip poligono kūrimas, taip greitai nesprendžiami. Be abejo, į pastabas atsižvelgiama ir tuos klausimus patikima spręsti specialistams. Jie skaičiuoja, kas yra optimaliau: ar patiems kurti tokius pajėgumus, ar ieškoti kitose vietose. Į iššūkius tikrai reaguojama ir ieškomas geriausias sprendimo būdas", - BNS sakė R.Uzelka.

NATO generolas taip pat pabrėžė, jog itin svarbu ir gynybos reikmėms skiriamos lėšos.

"Lietuvos kariuomenės transformacijos proceso tempas ir mąstai tiesiogiai priklausys nuo resursų, skiriamų gynybos reikmėms", - teigia NATO generolas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Tutkus teigia, kad laiškas rodo, jog einama teisingu kariuomenės vystymo keliu.

"Strateginė NATO transformacijos vadavietė ir NATO tarptautinis štabas atliko išsamų mūsų kariuomenės transformacijos plano ir veiksmų vertinimą. Transformacija nėra baigtinis procesas. Mūsų laukia ilgas ir iššūkių kupinas procesas stiprinant Lietuvos gynybinius pajėgumus. Tačiau mes einame teisingu keliu ir šį dokumentą priimu kaip savo penkerių metų kariuomenės vado kadencijos darbo įvertinimą", - pranešime spaudai cituojamas V. Tutkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų