REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijos Komunistų partijos lyderio, kuris 1989 metais buvo nuverstas iš savo posto dėl simpatizavimo protestus Tiananmenio aikštėje surengusiems studentams, memuarai pagaliau išvys dienos šviesą. Zhao Ziyangas savo atsiminimus slapta rašė namų arešto metais.

REKLAMA
REKLAMA

„Valstybės kalinys: slaptas Zhao Ziyango dienoraštis“ - būtent taip vadinsis naujoji knyga. Zhao Ziyangas Kinijos Komunistų partijos generalinio sekretoriaus pareigas ėjo nuo 1987 metų iki nuvertimo 1989-aisiais.

REKLAMA

Tai pirmieji tokio aukšto rango Komunistų partijos nario atsiminimai, kurių net pats egzistavimas ilgą laiką buvo laikomas didžiausia paslaptimi. Zhao Ziyangas mirė 2005 metais ir iki pat šiol buvo spėliojama, ar per 16 namų arešte praleistų metų jis paliko kokius nors atisiminimus apie užkulisiuose vykusius įvykius, kurie atvedė prie 1989 metų birželio 3-4 dienomis vykusio susidorojimo su Tiananmenio aikštėje protestavusiais studentais.

REKLAMA
REKLAMA

Zhao Ziyango sekretorius Bao Tongas, kuris po protestų Tiananmenio aikštėje buvo nuteistas 7 metams kalėjimo, „The Times“ teigė, kad apie memuarų egzistavimą sužinojo tik po buvusio savo vadovo mirties. „Aš žinojau, kad jis norėjo kažką parašyti. Aš žinojau, kad jis norėtų palikti kokį nors įrašą apie savo darbą, tačiau jam tai padaryti buvo itin sunku, nes jis žinojo, kad yra nuolatos stebimas“ - teigė Bao Tongas.

Bao Tongas teigia, kad atsiminimai tikrai yra autentiški. „Tai ypač vertingas istorinis dokumentas tiek Kinijai, tiek Vakarams“ - teigė buvęs Zhao Ziyango sekretorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Zhao Ziyangas savo atsiminimus paliko įrašytus 30 kasečių. Jos buvo įrašytos apie 2000 metus. Bao Tingas teigia, kad tuo metu buvęs Kinijos Komunistų partijos lyderis rado kelią, kaip išvengti nuolatos jį sekančių ir jo besiklausančių asmenų priežiūros. Garso kasetėse yra įrašyti fragmentai, kuriuose Zhao Ziyangas atsakinėja į klausimus, o taip pat perskaito popieriuje išdėstytą informaciją. Tiesa, jokie rašytiniai atsiminimų dekomentai nebuvo rasti, todėl manoma, kad Zhao, baigęs įrašus, juos tiesiog sunaikino.

Bao Tongas teigia, kad Zhao Ziyango šeima nežinojo apie atsiminimus. Taip buvęs politikas norėjo apsaugoti savo artimuosius.

REKLAMA

Viena iš įdomiausių atsiminimų vietų pasakoja apie gegužės 17 dieną Kinijos centrinės karinės komisijos pirmininko Deng Xiaopingo namuose vykusį  Politbiuro nuolatinio komiteto susitikimą, kuriame dalyvavo keli kiti aukšti partijos nariai. Zhao pasakoja, kaip jis buvo nugalėtas ir net be balsavimo buvo nuspręsta šalyje įvesti karinę padėtį. Zhao atsisakė mobilizuoti kariuomenę, kuri susidorotų su protestuojančiais studentais. Jis priėmė atsistatydinimą ir gegužės 19 dieną Tiananmenio aikštėje aplankė studentus bei su ašaromis akyse ragino juos trauktis. Tačiau jo žodžiais studentų nepaveikė.

„Birželio 3 dienos naktį, sėdėdamas kieme su savo šeimyna, aš išgirdau intensyvų šaudymą. Tragedijos, kuri šokiravo visą pasaulį, nebuvo išvengta“ - apgailestauja Zhao Ziyangas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų