REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau šį sekmadienį tauta kviečiama tiesiogiai balsuoti už naująjį šalies prezidentą, tačiau rinkimų agitacijos badas ir tariamai nulemti rezultatai visą procesą tarsi verčia farsu.

REKLAMA
REKLAMA

Kažkas nulėmė, kad prezidento rinkimų favorite būtų laikoma viešumo vengianti eurokomisarė Dalia Grybauskaitė. Kažkas padarė taip, kad rinkiminė agitacija ir politiniai debatai būtų įsprausti į tam tikrus rėmus.

REKLAMA

"Vakarų ekspreso" kalbinti kai kurie kandidatai į prezidento postą buvo vieningi: per šiuos prezidento rinkimus tarsi daroma taip, kad žmonės nenorėtų nei balsuoti, nei apskritai būti pilietiški.

Prezidento apsauga

Tam tikruose sluoksniuose sklando kalbos, jog, atsižvelgiant į prognozes, kad rinkimus laimės D. Grybauskaitė, į Vadovybės apsaugos departamentą (VAD) jau priimamos apsaugininkės moterys.

VAD Asmenų apsaugos valdybos Personalo skyriaus viršininkas Ugnius Miniatas mūsų dienraščiui teigė, kad tokios kalbos - nepagrįstos.

REKLAMA
REKLAMA

"Mes darbuotojus priimame tik konkursų būdu, o jau beveik metus jie nevyko. Ypač dabar, kai visur taupoma. O moterų, kurios galėtų dirbti prezidentės apsaugininkėmis, mūsų sistemoje yra. Tik jos dabar tiesiog nedirba, bet turi didžiulę patirtį. Tikrai galiu pasakyti, kad Lietuvos žmonėms išrinkus prezidentu moterį, nebūtume užklupti netikėtai. Tačiau specialiai nieko nėra daroma, sakau tik tiek, kad mes pasiruošę", - tikino VAD darbuotojas.

Katė maiše

Pasak ne pirmą kartą į prezidento postą kandidatuojančios Kazimiros Danutės Prunskienės, šie rinkimai, švelniai tariant, - nuobodūs. Politikei užkliuvo būtent pagarsėjusi situacija, kai į debatus už mokesčių mokėtojų pinigus apmokėtoje radijo laidoje neatvyko D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Keista yra tai, kas dabar vyksta. Gal partijos po Seimo rinkimų išsisėmė... Tarsi įsivyrauja nuomonė, kad žmonės pasirenka visiškai neprognozuojamus kandidatus, nepaisydami nei reklamos, nei agitacijos. D. Grybauskaitės daug metų formuotas įvaizdis padarė savo. Tačiau dabar jau viešinama ir jos praeitis. Ir dar kai kas aiškėja: ji taip patikėjo savo pergale, kad net nemato reikalo leistis į politinius debatus su oponentais", - teigė K. D. Prunskienė.

Ji pabrėžė, kad D. Grybauskaitės vengimas eiti į viešumą kenkia visuomenei.

"Žmonės nenori pirkti katės maiše. Dalyvaujant rinkimuose reikia daugiau tiesioginio kontakto, dialogo. Dabar gi net debatai nacionalinio transliuotoje laidose vyksta "įdomiai". Kai kuriems kandidatams, pirmiausiai - D. Grybauskaitei, pateikiami klausimai-komplimentai. Ir ji atsako. Viskas iš anksto suformuluota. Ši kandidatė yra vadinama favorite, o ne natūraliai tokia yra", - "Vakarų ekspresui" komentavo K. D. Prunskienė.

REKLAMA

Jis sako pastebėjusi ir keistą D. Grybauskaitės bei dabartinės Vyriausybės tandemą.

"Nesuprantu, ar gali žmonės balsuoti už kandidatę, kurią visomis išgalėmis remia dabartinė valdžia, stekenanti tautą? O valdžios vyrams remti eurokomisarę yra paranku, nes ją išrinkus prezidente, jie ir toliau galės nesiskaityti su tauta", - teigė politikė.

Informacijos trūksta

Kandidatas į prezidentus Valentinas Mazuronis rėžė dar griežčiau: esą Briuselyje dirbusiai D. Grybauskaitei naudinga slėptis už tylos mūrų, nes tai esą "daroma specialiai, kad niekas nieko nežinotų, neitų balsuoti, o tada ir atsiranda pasakos apie du vienas kitą įsimylinčius princus".

REKLAMA

V. Mazuronis turėjo omenyje skandalingą programą "Gender Loops", kuri tyliai atkeliavo iš Briuselio į Lietuvą ir buvo nutaikyta darželinukams skleisti žinias apie netradicinės seksualinės orientacijos žmones.

"Tad iš esmės viskas ir daroma taip, kad kuo mažiau būtų diskutuojama per rinkimus, kuo mažiau piliečių eitų balsuoti. Tai - demokratinės valstybės pagrindų griovimas. Viskas vyksta taip, kad po rinkimų susėstų tam tikros grupuotės ir darytų, kas joms naudinga. Ir D. Grybauskaitės atveju prisidengiama gražiais tikslais, neva ne viską lemia pinigai, o realiai yra eliminuotos galimybės bet kokioms diskusijoms, progai aiškinti rinkėjams, kas yra kas, kritikuoti. Tiesiog "prastuminėjama" tai, kas reikalinga", - mūsų dienraščiui teigė V. Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar jam, kaip rinkėjui, užtenka informacijos apie kandidatus, politikas atsakė neigiamai.

"Nėra informacijos. Trūksta žinių apie kai kurių kandidatų biografijas, asmeninius bruožus, gyvenimo būdą. Ką jie rengiasi daryti? Informacijos nėra arba ji pateikiama tendencingai. Tarsi elgiamasi, kad žmonės nieko nematytų, nieko nežinotų, būtų kažkokie mankurtai. O mes turime atsiimti savo "pavogtą" valstybę ir nebūti tarsi "virtualūs" piliečiai", - samprotavo kandidatas.

Daug ribojimų

Kandidatas į prezidentus Algirdas Butkevičius "Vakarų ekspresui" tvirtino, kad šie rinkimai yra labai keisti.

REKLAMA

"Yra labai daug suvaržymų tiek kandidatams, tiek visuomenei. Mes negalime idėjų išreikšti taip, kaip reikėtų, nubrėžti pilietinės visuomenės raidos viziją. Kaip įmanoma išdėstyti savo mintis oficialiuose debatuose televizijoje, jei kandidato atsakymui skiriama vos viena minutė? Aš pasijaučiu kaip koks moksleivis septintoje klasėje", - prisipažino buvęs finansų ministras.

Jam kliūva ir tvarka, kai kandidatams negalima demonstruoti apie save ir programines nuostatas sukurtų vaizdo klipų.

"Tai neturėtų būti konkurentus juodinantis filmukas, tačiau pozityvus savo programos pateikimas. Galėtume jaustis laisviau, daugiau informuoti visuomenę. O dabar tos leidžiamos diskusijos verčia psichologiškai jaustis nejaukiai. Juk galėtų būtų taip: tiesioginiame eteryje susėda du kandidatai ir diskutuoja valandą. Vos per mėnesį apvažinėti visą Lietuvą ir pristatyti save rinkėjams neįmanoma, o ir į tuos susitikimus juk ateina geriausiu atveju keli šimtai žmonių", - teigė politikas.

REKLAMA

Jis kritiškai vertino D. Grybauskaiatės rinkimų štabo sprendimą atsiriboti nuo visuomenės.

"Politikas nuo viešumo slėptis negali, tai privaloma įsisąmoninti. Jei dalyvauji prezidento rinkimuose, žmonės gali tavęs klausti, ko tik nori, privalai bendradarbiauti su žiniasklaida, atsakinėti į pateiktus klausimus. O jei apsimeluosi, - tave ir nubaus. Nenori viešumo, atsakinėti į klausimus, - eik į verslą", - tikino A. Butkevičius.

Jam buvo nesuprantama savotiška D. Grybauskaitės arogancija šiai aiškinant, kad ji nėra nei konservatorių, nei socialdemokratų, kurių vadovaujamoje Vyriausybėje dirbo, kandidatė. A. Butkevičiaus manymu, prezidentas kaip tik privalo galvoti, kaip grąžinti visuomenės pasitikėjimą partijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Dar niekas nenulemta"

Zenonas VAIGAUSKAS, Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas:

Mums šie prezidento rinkimai nė iš tolo nekvepia atostogomis. Bet kuriuo momentu situacija gali paaštrėti. Pažeidimų atžvilgiu darbo nedaug. Tačiau kiekvieni rinkimai turi savo specifiką. Savivaldybių tarybų rinkimuose yra įvairiausių kandidatų, būna ir dovanų, pažeidinėjimų, visa Lietuva tiesiog "verda". Seimo rinkimai - tarpinis variantas. O prezidento rinkimai dar kitokie. Jei kas ir vyksta, tai jau "šaudoma" iš sunkiosios artilerijos. Pavyzdžiui, bandoma ginčyti, ar Dalia Grybauskaitė apskritai gali dalyvauti rinkimuose. Tad nemanau, kad agitacinės kovos nematyti, tvyro įtampa. Visgi ta kova yra kitokia. Kandidatai pasirašė sąžiningos rinkimų kovos deklaraciją. Tad nematyti, kad kandidatai imtųsi kokių nors desperatiškų veiksmų. Taip, reklaminė agitacija yra vangi, viešojoje erdvėje matome nedaug plakatų. Klausiate, ar man, kaip piliečiui, netrūksta informacijos? Aš matau kitą problemą - yra nustatytas pernelyg trumpas terminas oficialiai politinei agitacijai. Visgi nemanau, kad rinkimų rezultatai jau yra nulemti. Valdas Adamkus juk taip pat turėjo didžiulę persvarą prieš Rolandą Paksą, o laimėjo pastarasis. Rinkimai yra rinkimai, dar ne viskas apspręsta. Nereikia atimti iš rinkėjų duonos, tegul jie ir kalba.

REKLAMA

"Rinkdami "mesiją" nepasimokome"

Saulius ŠILIAUSKAS, politologas:

Dabar jau tenka girdėti, kad agitacinė kampanija baigėsi. Ji baigėsi? Jos net nebuvo! Kandidatai bando kažką pasakyti, bet... Nėra informacijos visuomenei. Ir tie eskalavimai, kad jau nulemti rinkimų rezultatai, gali pasisukti prieš rinkimų favorite laikomą D. Grybauskaitę. Prisiminkime 2002-uosius, kai daug kas kėlė tik vienintelį klausimą: ar Valdas Adamkus laimės po pirmojo, ar po antrojo rinkimų turo? Ir kas atsitiko? Rinkimus laimėjo Rolandas Paksas. Dabar viskas labai panašu, tas įsitikinimas, kad laimės D. Grybauskaitė, gali būti jai pačiai nenaudingas. Kitas dalykas, kas yra ydinga, - dabartinė valdžia tarsi susitapatino su favorite laikoma kandidate. Nepatinka man ir tai, kad pačios rinkiminės kampanijos taisyklės yra labai apribotos. Matome kažkokį kandidatų išskydusį kalbėjimą, programines tezes ir jokio konkretumo. Ar tos diskusijos visavertės? Čia - politinės kultūros nuosmukio problema. Jei mes aklai renkame "mesiją", ir vėl nepasimokome.

REKLAMA

Į klausimus neatsakė

Linas BALSYS, D. Grybauskaitės atstovas spaudai:

- Kaip Jūs vertinate sklindančias kalbas, kad kandidatė į prezidentus D. Grybauskaitė vengia viešai diskutuoti?

- Šį klausimą reikia suderinti, man atrodo.

- Ką derinti? Juk viešojoje erdvėje yra tokių pamąstymų?

- Čia jūs taip sakote.

- O ką, kaip pilietis ir rinkėjas, manote apie rinkimų agitacijos štilį?

- Šitą klausimą reikia suderinti.

- Dar kartą klausiu: ką derinti? Galite kaip pilietis atsakyti?

- Jūs esate iš "Vakarų ekspreso"?

- Taip, prisistačiau pokalbio pradžioje.

- Tuomet jūsų klausimus reikia suderinti.

Denisas NIKITENKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų