REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisija (EK) trečiadienį paskelbė Lietuvos fiskalinio deficito perviršio procedūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies valdžios sektoriaus deficitas pernai siekė 3,2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ir viršijo Stabilumo ir augimo pakte numatytą 3 proc. BVP ribą. 2008 metų fiskalinis deficitas gerokai viršijo ir Lietuvos fiskalinės drausmės įstatymo reikalautą 0,5 procento BVP ribą.

REKLAMA

Pasak EK, Lietuvos fiskalinis deficitas pernai buvo gana artimas baziniai ribai, tačiau jo negalima laikyti išimtiniu ir laikinu.

EK pranešime sakoma, kad Lietuvos fiskalinės padėties pablogėjimą pernai daugiausia lėmė į ekspansinė fiskalinė politika ir, kiek mažesniu mastu, mažesnės biudžeto pajamos, kurioms įtakos turėjo ūkio plėtros lėtėjimas antrąjį pusmetį.

Nepaisant ekonomikos lėtėjimo, Lietuvos BVP pernai dar augo 3 proc., todėl 3 proc. BVP fiskalinio deficito ribos viršijimas negali būti laikomas išimtiniu. Atsižvelgiant į EK pavasario prognozes, kuriose pateikti deficito 2009 ir 2010 metais įverčiai, biudžeto deficito perviršis negali būti laikomas laikinu.

REKLAMA
REKLAMA

Dabartinės Lietuvos Vyriausybės fiskalinė politika, anot EK, siekia ištaisyti išorinius ir vidinius ekonomikos disbalansus taikant įvairias išlaidų mažinimo priemones. Nepaisant to, EK vertinimu, šiemet Lietuvos fiskalinis deficitas viršys 5 proc. BVP, o 2010 metais išaugs iki 8 proc. BVP.

„Dabartinei Vyriausybei tenka ir dar teks imtis nepopuliarių sprendimų mažinant valstybės išlaidas, kad būtų grąžintas pasitikėjimas mūsų valstybės finansų politika tarptautiniu lygiu“, - pranešime spaudai sakė finansų ministras Algirdas Šemeta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, Vyriausybė vykdo griežtą fiskalinę politiką bei deficito kontrolę ir dės visas pastangas, kad ankstesnės biudžeto politikos klaidos netaptų neįveikiama kliūtimi Lietuvai siekiant kuo spartesnės narystės euro zonoje.

„Dėl neatsakingos ankstesnės Vyriausybės politikos ši Vyriausybė turi patirti EK sprendimą dėl perviršinio deficito procedūros pradžios. Kaip žinia, praėjusiais metais, priimant biudžetą, buvo numatytas fiskalinis deficitas 0,5 proc. bendrojo vidaus produkto, tačiau metų pabaigoje realus deficitas buvo 3,2 proc.“, - Vyriausybėje kalbėjo A.Šemeta.

REKLAMA

A.Šemetos teigimu, pernai gruodį teikiant 2009 metų valdžios sektorių sudarančių biudžetų projektus deficitas buvo sumažintas daugiau nei 4 proc. punktais nuo BVP, o tikslinant šių metų gegužės pradžioje - dar 3 proc. punktais nuo BVP.

„EK įvertino, kad ekonomikos nuosmukis yra numatomas pakankamai didelis, ir pabrėžė, kad jeigu nebus imtasi papildomų politikos priemonių, tai deficitas gali būti didesnis už Mastrichto kriterijų - gali šiais metais siekti 5 proc., o kitais metais 8 proc. BVP. Tačiau pabrėšiu, kad jeigu mes nesiimsime papildomų veiksmų. Vyriausybė ketina papildomų veiksmų imtis ir siekti, kad mūsų deficitas būtų maksimaliai artimas Mastrichto kriterijui“, - sakė A.Šemeta.

REKLAMA

Biudžeto deficito perviršio procedūra reiškia, kad Lietuvos valdžios sektoriaus finansus EK ir Europos Sąjungos Taryba stebės griežčiau nei iki šiol - bus teikiamos rekomendacijos Lietuvai ir vertinamas šių rekomendacijų vykdymas tol, kol deficitas sumažės žemiau 3 proc. nuo BVP.

EK trečiadienį taip pat ėmėsi procedūrinių veiksmų ir dėl perviršinio Maltos, Lenkijos ir Rumunijos fiskalinio deficito.

Vasario mėnesį Komisija pradėjo perviršinio deficito procedūras Prancūzijos, Graikijos, Airijos, Latvijos ir Ispanijos atžvilgiu.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų