REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujausiame „Balsas.lt savaitės“ numeryje - Lietuvos socialdemokratų sąjungos (LSDS) pirmininkas Arvydas Akstinavičius perspėja, kad prezidento rinkimai vyksta taip, kaip nori šalį valdančios grupuotės.

REKLAMA
REKLAMA

Kritikuoja, tačiau remia

− Esate nedidelė partija, kuri nepateko į Seimą. Rinkimuose į Europos Parlamentą nutarėte nedalyvauti. Kodėl? - „Balsas.lt savaitė“ paklausė A. Akstinavičiaus.

REKLAMA

− Susidėjo keletas faktorių. Neparlamentinės partijos negauna finansavimo iš biudžeto ir rėmėjų joms rasti sudėtinga. Tad vienas iš veiksnių – finansinis.

Partijos finansavimo sistema ir visa susiklosčiusi tvarka lemia, kad kova vyksta ne dėl ideologijų ir programų, o vadovaujantis vienintėle – valdžios ideologija.

Kalbant apie rinkimus į Europos Parlamentą, reikia pasakyti, kad jie vyksta pagal didžiųjų partijų scenarijų ir mūsų nedalyvavimas yra ir tam tikra protesto forma. Protesto prieš valdžios ideologiją ir valdžios partijų monolitą.

REKLAMA
REKLAMA

Jei neprotestuosime ir nieko nedarysime, mūsų šalis tokiu būdu praras valstybingumą. Liks tik simbolika, pavadinimas, heraldikos ženklai.Yra toks pasakymas, kad „Vilnius mūsų, o mes rusų“, ta štai tokia kryptiimki mes sparčiai ir judame.

− Prezidento rinkimuose parėmėte Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) naujojo pirmininko Algirdo Butkevičiaus kandidatūrą. Manote, kad tai visiškai šviežias, doras ir teisingas Lietuvos socialdemokratijos veidas? Esate įsitikinęs, kad dirbdamas Susisiekimo ministerijoje, kuri yra lyg ir korumpuotos Lietuvos mikromodelis, jis padarė pakankamai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

− Priekaištų turime ir jam. A. Butkevičius yra ėjęs ir finansų, ir susisiekimo ministro pareigas. Pagaliau tai, kad priklausydamas senajai socialdemokratų gvardijai pasiliko partijoje, kai ši buvo parduota buvusiems komunistams (Lietuvos demokratinei darbo partijai − red. past.), yra didelis trūkumas.

Jo atžvilgiu galima pareikšti nemažai kritikos ir ji būtų pagrįsta. Jei atidžiai paskaitytumėte dokumentą, kuriuo parėmėme jo kandidatūrą, pamatytumėte, kad ten aiškiai parašyta, jog remiama avansu.

Tų klaidų, kurias padarė būdamas didžiojoje politikoje, A. Butkevičius turėtų nekartoti. Tai nebuvo aklas parėmimas. Buvome susitikę A. Butkevičiaus ir jo aplinkos iniciatyva ir kalbėjome ne tik apie parėmimą, bet ir apie galimą LSDP ir LSDS suartėjimą.

REKLAMA

Tiesiai pasakėme, kad kol kas LSDP naudoja tik socialdemokratų iškabą, o turinys yra nomenklatūrinis, liberalus ir remiasi Laisvosios rinkos instituto bei Tarptautinių santykių ir politinių mokslų instituto dogmomis.

Nepriklausomi nuo atsakomybės

− Ar mums reikia dar penkerių metų kadencijos, kai bus teisinamasi bloga aplinka, klaidinančiais patarėjais? Dar kelerių metų silpnos prezidento politikos?


− Siūlau į viską žiūrėti plačiau. Juk balotiruojasi septyni kandidatai, LSDS turi ką nors pasirinkti. Kiti šeši kandidatai nenurodo savo pažiūrų, o save vadina nepriklausomais pretendentais.

REKLAMA

Nuo ko? Nuo atsakomybės? Nuo politinių pažiūrų? Kas gali pasakyti, kokia yra „Tvarkos ir teisingumo“ ir Valentino Mazuronio ideologija? Kokia Darbo partijos ideologija?

Pažiūrėkime, kaip išvis vyksta kampanija. Debatai neįtikėtinai nykūs, seniūnijų lentose kabo vienas kitas abrozėlis. Be abejo, kalbame apie valdomą demokratiją.

Kritikuoja, traukiniui nuvažiavus

− Tuomet logiška būtų remti Dalią Grybauskaitę, teigiančią, kad Lietuvą valdo kokia šimtinė žmonių, oligarchų, su kuriais ji ir eina kovoti.

− Nuo 2006-ųjų prasidėjęs neformalus D. Grybauskaitės pristatymas įrodo, kad būtent ši kandidatė geriausiai atstovauja oligarchų interesams. Pirmasis jos pasirodymas buvo 2006 metais, kai paaiškėjo, jog Lietuvoje nebus įvestas euras. Europos komisarė, atsakinga už finansus, žeria kritiką, nors prieš tai nieko nedarė ir neskatino daryti, kad tas euras būtų įvestas. Ji visą laiką buvo transliuojama, rodomi jos komentarai, eskaluojamas klausimas – balotiruosis ji ar ne. Esu tikras – neatsitiktinai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visa D. Grybauskaitės išsakoma kritika seka paskui įvykusį faktą. Štai ir dabar ji kritikuoja LEO LT, nors nesako, kad reikia jį stabdyti. Kritikuoja tik po to, kai pats Ignas Staškevičius („NDX Energijos“ vadovas – red. past.) pasakė, kad jei valdžia nebenori LEO LT, reikia tartis dėl kompensacijų.

Ką reiškia tartis? Vieną kartą D. Grybauskaitė jau susitarė su „Maxima“ dėl dešimčių milijonų litų pridėtinės vertės mokesčio sugrąžinimo. Tie pinigai buvo išimti iš biudžeto ir per neįgaliųjų įmones perduoti į privačias rankas. Finansų ministrė buvo D. Grybauskaitė, o viceministras – Vitas Vasiliauskas, kuris ir dabar jos komandoje. Tų istorijų tikrai užtenka. Dabar irgi neabejoju apie, kad 3 mlrd. Litų, apie kuriuos kalbama, kaip apie kompensaciją „NDX Energijai“ yra blefas. Bus paskelbta, kad valstybeu sutaupytas koks milijardas, o oligarchai atsiims dar dalį kokia nors kita forma. Štai ir visas susitarimas.

Pagaliau, D. Grybauskaitė, kaip viceministrė, tiko ir R. Paksui, kaip ministrė A. Brazauskui. Kaip prezidentė tinka konservatoriams. Jai pačiai irgi tinka visi. Manau, kad ji yra oligarchų viešųjų ryšių projektas. Tiesa, jei rinkimų kampanija nebus pakreipta kaip nors kitaip – į didesnį laisvumą, antro turo gali neprireikti. Pats jos kalbėjimo tonas nuteikia taip, kad žmones įtikina ir tuo ji lenkia kitus kandidatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų