REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nieko nuostabaus, kad ranka kyla prie kai kurių politikų pavardžių parašyti pinigų sumas. Antai skaičius mėgstantis ir gerai juos išmanantis finansų ministras Algirdas Šemeta uždirbo ne tik parlamentinę interpeliaciją, bet ir piniginį įvertinimą. Seimo socialdemokratai suskaičiavo, kad A. Šemetos padaryta žala valstybei ir ūkiui siekia penkis milijardus litų.

REKLAMA
REKLAMA

Finansų ministras prie savo nuopelnų, aišku, rašo pliusą. Tačiau kukliai – kalba ne apie pradangintus milijardus, o apie išgelbėtus milijonus. Dabartinės Vyriausybės finansų politika, girdi, biudžeto nuostolius sumažino keliais šimtais milijonų litų. Prie tos teigiamos sumos savo pavardę mielai įrašytų ir premjeras Andrius Kubilius, kuriam taip pat rengiama interpeliacija.

Tikrina pamatus

REKLAMA

Vargu ar interpeliacijų kūrėjai tikisi, kad pakeitus finansų ministrą ar premjerą atsigaus ekonomika, į biudžetą plūstelės pinigų. Interpeliacijų tikslas (jeigu šiuo atveju apskritai yra aiškių tikslų) − patikrinti valdančiosios Permainų koalicijos tvirtumą. Gal jos pamatuose esama kokių nors plyšių, kuriuos vertėtų pagilinti ir paplatinti, vos tiktai prasidės Vyriausybės perstumdymas. Juk naujai išrinktas prezidentas turi galimybių atnaujinti Vyriausybės sudėtį, o ir dabartiniam premjerui gali kilti noras pakeisti kai kuriuos asmenis.

REKLAMA
REKLAMA

Pigi prezidentė

Užtat naująją šalies vadovę tauta gaus beveik veltui. Prezidento rinkimų kampanija Lietuvoje 2009 metais nyki ir pigi. Reitingai prie šio posto arčiausiai privedė Dalią Grybauskaitę. Labiausiai tikėtino rinkimų rezultato kaina nėra didelė. Neskaitant Vyriausiosios rinkimų komisijos skirtų lėšų, D. Grybauskaitei iki šiol suaukota beveik 230 tūkst.  litų. Viena išeitinė aukšto pareigūno pašalpa. Vargu ar gerais laikais tokių pinigų pakaktų politinių technologų ir viešųjų ryšių specialistų honorarams. Tačiau dabar to nereikia, nes sunkmečiu rinkėjams patinka savitarna: aukšti rinkimų favoritės reitingai – ne politinių technologų triūso vaisius, o liaudies pasitikėjimo išraiška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, naujausios apklausos verčia prisiminti seną tiesą, kad reitingai prie posto priveda, bet jie ir nuveda. Pasirengusiųjų balsuoti už D. Grybauskaitę per vieną mėnesį sumažėjo, vertinant suapvalintais skaičiais, nuo 63 iki 53 proc. Dar ne katastrofa – gal tik antrojo rinkimų turo ženklas.

Esant nors ir skurdžioms, bet lygioms galimybėms, vieni praranda populiarumą, kiti įgauna svorio. Algirdo Butkevičiaus rėmėjų pagausėjo nuo 5,5 iki 9,4 proc. Kažin kokie būtų reitingai, jeigu jis energingiau siektų šalies vadovo posto?

REKLAMA

Tuštumų neliks

Mokesčių mokėtojams ir aukotojams pigiai kainavusi prezidentė gali brangiai kainuoti verslo grupuočių atstovams. Prie D. Grybauskaitės pavardės kai kas mintyse jau rašo pinigų sumas su pliuso ar minuso ženklu. Vien LEO LT gyvybė ar mirtis kai kam gali reikšti milijardus litų.

Gamta, ekonomika ir politika nemėgsta tuštumų. Negali būti, kad į prezidento instituciją nieko nebus investuota. Turiu galvoje ne tiek pinigus vokeliuose ar egzotiškų šalių bankuose, kiek įtaką. Plynu lauku prezidentūra tikrai neliks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų