REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balandžio 28 –tą dieną į Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokyklą (VU TVM) susirinko pilna salė besidominčių Pasaulio ir Lietuvos ekonominėmis perspektyvomis. Vyko žurnalo „Investuok“ organizuotas seminaras, kuriame dalyvavo SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda, bei banko „Finasta“ nuosavų investicijų valdytojas Donatas Frejus.

REKLAMA
REKLAMA

Nedrąsūs pragiedruliai

SEB atstovas Gitanas Nausėda šįsyk nebuvo labai optimistiškas: „Šįryt gavome duomenis, jog Lietuvos BVP nukrito 12,6 %. Apie 80-90 % Lietuvos ūkio bėdų lėmė išorinės priežastys“. Didžiausiomis kliūtimis Lietuvos ūkiui jis pavadino „trombais finansų sistemoje“ ir išreiškė viltį, jog trečiąjį metų ketvirtį jie turėtų bent jau pradėti „išsivaikščioti“. G. Nausėda buvo sunerimęs dėl dabartinės Rusijos padėties ir jos įtakos Lietuvai: „Per 10 Vladimiro Putino valdymo metų nebuvo sumažinta priklausomybė nuo naftos kainų. Rusija šiuo metu yra dvigubo deficito zonoje. Kyla gyventojų nepasitenkinimas, gali prasidėti streikai. Neramumai neigiamai palies ir Lietuvą.“

REKLAMA

Situaciją akcijų rinkoje SEB patarėjas „Investuok“ seminarų dalyviams apibūdino sinoptikų kalba: „nedrąsūs pragiedruliai“, pripažindamas, jog liovėsi nesustabdomas akcijų vertės kritimas, tačiau kalbėti apie makroekonominių rodiklių gerėjimą dar anksti.

Pažeidžia visus Mastrichto kriterijus

Labiausiai per 2008 – tuosius metus ir 2009- tųjų pradžią nukentėjo Lietuvos paslaugų ir nekilnojamo turto operacijų rinkos. Tai palietė ir šalies bankus: „Bankams ateina „pagirios“ – jiems reikia sudarinėti specialius atidėjimus anksčiau išduotoms paskoloms“, - juokavo Gitanas Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ekonominis sunkmetis, pasirodo, turi ir teigiamų pasekmių: SEB prezidento patarėjo teigimu, Lietuvai negresia infliacija nei lito devalvavimas. Artimiausiais mėnesiais tikėtina netgi defliacija.

Gitano Nausėdos nuomone, padėti smarkiai pagerintų euro įvedimas, nes dauguma šalies žmonių paskolas yra pasiėmę šia valiuta, o atlyginimus gauna litais. Tačiau šiuo metu Lietuva pažeidžia turbūt visus Mastrichto kriterijus.

Ekspertas deda viltis į tarptautinį valiutos fondą: „TVF jau atvėrė „kišenes“ kai kurioms valstybėms ir jų gretos gausėja. Visuomenė turėtų suvokti, jog šio fondo pagalba neuždeda šaliai „raupsuotojo“ etiketės. Jei reikia pagalbos čia ir dabar – kam viską varžyti, karpyti, tiesiog „skusti kaulą“?“ – klausė Gitanas Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ETF

Donatas Frejus detaliai pristatė pakankamai naują investavimo produktą – biržose prekiaujamus fondus, sutrumpintai vadinamus ETF. Šis produktas – tarsi paprastųjų akcijų ir investicinių fondų hibridas. Jais prekiaujama biržose ir jų vertė kinta dienos eigoje – šiuo požiūriu ETF panašūs į akcijas. Valdymo kaštai pakankamai maži. Investicinių vienetų vertė susieti su indeksu. Biržose prekiaujamų fondų vertė niekada smarkiai nenukrypsta nuo šių indeksų vertės. Be to, fondo sudėtis yra žinoma iš anksto.

REKLAMA

Vis dėlto, „Finasta“ nuosavų investicijų valdytojas Donatas Frėjus siūlė atidžiai išanalizuoti indekso sudėtį, nepasikliauti vien pavadinimu, domėtis, kas iš tiesų sudaro fondo turtą, kokia jo istorija.

Investicijų valdytojo teigimu, skirtingi biržose prekiaujami fondai tinkami ir „makleriui“ ir ilgalaikiam investuotojui. Šių fondų yra labai įvairių: valiutos, nekilnojamo turto, žaliavų ir kitų.

Užprogramuoti atsilikti

Makleriai dažnai naudojasi šių fondų teikiama galimybe investuoti į ETF su finansiniu svertu – dvigubinančia arba trigubinančia dienos kainos pokytį. Vis dėlto, investicijų valdytojas įspėja, jog galutinis tokio investavimo rezultatas gali atnešti nuostolį ir tokiu būdu investuoti reiktų tik patyrusiam investuotojui: Mat ilgainiui dėl sverto sukuriamų atskaitos taško bazės skirtumų tokie fondai užprogramuoti atsilikti nuo pasirinkto indekso. Dar viena įdomi ETF rūšis – atvirkštiniai ETF, kurie sustruktūruoti taip, kad atitiktų indeksą su atvirkščiu ženklu. Tokie fondai kaip ir fondai su svertu netinka ilgalaikiam investuotojui nes dėl tų pačių bazės neatitikimų po kurio laiko pradeda atsilikti nuo indekso kurį siekia atkartoti priešinga reikšme. D. Frejus mano, kad ETF su svertu ar atvirkštiniai ETF be nuostolių gali būti išlaikomi tik kelias savaites.

Biržose prekiaujami fondai skirti stambesniems investuotojams, nes minimalus jų komisinis mokestis – 150 litų.

Daugiau informacijos apie žurnalo INVESTUOK seminarus www.kurinvestuoti.lt .

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų