REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano teismas nagrinėja žurnalistės apeliaciją

Irano teismas dviem dienomis anksčiau nei planuota pradėjo nagrinėti nuteistos žurnalistės Roxanos Saberi apeliaciją, rašo BBC.

REKLAMA
REKLAMA

R. Saberi advokatas teigė, kad teismo sprendimo paskelbimo data yra nežinoma, bet išreiškė optimizmą dėl 32 metų moters išteisinimo galimybės.

REKLAMA

Priešingai nei pirmasis teismo procesas, pasak BBC žurnalisto Teherane, apeliacijos procesas buvo daug atviresnis ir teisingesnis. Nors sekmadienį vykęs teismo posėdis vis dar nebuvo atviras visuomenei, jame galėjo dalyvauti Irano advokatūros nariai, be to, bylą nagrinėjo 3 teisėjų kolegija. Pakankamai laiko pasisakymams buvo suteikta net teisiamosios advokatui.

Anksčiau Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas pareiškė, kad 8 metams įkalintai JAV pilietybę turinčiai žurnalistei privalo būti suteikta teisė save apginti. „Prašau imtis reikiamų priemonių, kad visas procesas būtų nešališkas ir atidus. Būtina laikytis įstatymų reikalavimų. Prašau asmeniškai prižiūrėti, kad kaltinamiesiems būtų suteiktos visos teisės save apginti“, - laiške prokurorui rašė Irano prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Ankstesniu teismo sprendimu pasipiktino JAV. „Prezidentas Barackas Obama tokiu sprendimu yra labai nusivylęs“, - pranešė JAV prezidento atstovas spaudai Robertas Gibbsas. Pasak ekspertų, žurnalistės įkalinimas turės rimtų pasekmių abiejų šalių santykiams nepaisant to, kad B. Obama pastaruoju metu siekė atšildyti santykius su Iranu.

Pasak BBC žurnalisto, pirmasis teismo sprendimas sukėlė įtarimus, kad radikalai Irano vyriausybėje nori sabotuoti bandymus sutaikyti jau tris dešimtmečius diplomatinių santykių neturinčius Iraną ir JAV.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors įrodymai dėl R. Saberi tariami šnipinėjimo paviešinti nebuvo, kai kurie pareigūnai išreiškė viltį, kad sprendimas bus panaikintas, nes 8 metų nelaisvės bausmė net už šnipinėjimą Irane yra labai griežta.

Iš pradžių ji buvo kaltinama tik alkoholio pirkimu ir tuo, kad dirbo žurnaliste be galiojančio žurnalisto pažymėjimo. Tačiau netrukus R. Saberi buvo pareikšti kaltinimai šnipinėjimu ir ji nuteista už uždarų durų vykusiame Revoliucinio teismo posėdyje.

Žurnalistės tėvas Rezos Saberi teigė, kad jo dukra buvo apgauta siūlant prisipažinti šnipinėjus ir žadant už prisipažinimą paleisti į laisvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų