REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus teigia, kad moderniais laikais negalima mąstyti ir kalbėti Šaltojo karo kategorijomis.

REKLAMA
REKLAMA

Tai šalies vadovas pasakė penktadienį vykusiame Europos kultūros leidinių redaktorių suvažiavime, pranešė Prezidentūros spaudos tarnyba.

REKLAMA

Pasak V.Adamkaus, gegužės 8-oji, kai minima Antrojo pasaulinio karo pabaiga, yra suskaldytos, prievarta padalytos Europos simbolis, o Lietuvai ji simbolizuoja smurtautojo pasikeitimą.

„Istorinė 1945-ųjų gegužės aštuntoji Lietuvai, kaip ir daugeliui Rytų Europos valstybių, reiškė ne pergalę prieš prievartą ir smurtą, o tik smurtautojo pasikeitimą. Tuo pačiu laiku istorija Lietuvai buvo dar kartą paversta politikos ir ideologijos tarnaite, dangstančia neteisybę ir nusikaltimus, iškreipiančia faktus, šmeižiančia pavergtų kraštų laisvę ir jos gynėjus“, - tvirtino prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, „pergalė, neturinti tiesos ir moralės pamato, - jokia pergalė, o istorija, paremta klastotėmis - jokia istorija“.

„Juo labiau neleistina, kad šiandien į istorijos mokslą grįžtų politiškai angažuotas revanšizmas, vertybinį matmenį pakeičiant technologijomis“, - sakė V.Adamkus.

Šalies vadovo teigimu, šiuo metu Europos Sąjungoje (ES) vienos tautos problema yra visos Europos problema, o vienos šalies pažanga - visos Europos pažanga.

„Negalima šiandien, moderniais laikais, mąstyti ir kalbėti Šaltojo karo kategorijomis, skirstančiomis europiečius į teisius ir neteisius arba dar blogiau - į savus ir priešus. Visi esame nariai vienos šeimos, kurios vardas Europa“, - tvirtino V.Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas ragino atsisakius fronto linijų realybėje, taip pat atsisakyti jų knygose, moksle ir diskusijose.

„Nebijokime ieškoti atsakymų į nepatogius klausimus. Prieš du tūkstančius metų pasakyti žodžiai „Tiesa padarys jus laisvus“ aktualūs ir šiandien“, - sakė šalies vadovas.

Jis palinkėjo visų kraštų istorikams „pasitikėjimo ir atviro bendravimo, pasiryžimo išsakyti savo poziciją ir išgirsti bei suprasti kitą“.

„Tikriausiai tai ir būtų esminė prielaida rastis tokiai istorijos koncepcijai, kuri atskirų kraštų, tautų ir valstybių patirtį suvoktų ir įvertintų kaip integralią bendros Europos istorijos dalį“, - kalbėjo V.Adamkus.

1945 metų gegužės 9-ąją Vokietijai Berlyne pasirašius kapituliacijos aktą Europoje baigėsi Antrasis pasaulinis karas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų