REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdus Adamkus vetavo Seimo balandžio pabaigoje Seimo priimtas pataisas dėl nuosavybės susigrąžinimo valstybiniuose parkuose ar draustiniuose.

REKLAMA
REKLAMA

Priėmęs Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pataisas, Seimas leido susigrąžinti nuosavybę lygiaverčiu sklypu valstybiniame parke ar draustinyje tik toje teritorijoje žemės, miško ar vandens telkinį turėję gyventojai, kurie čia gyveno iki 2001 metų rugpjūčio 17 dienos ir tebegyvena dabar, arba čia gyveno mirties dieną.

REKLAMA

Seimas taip pat leido asmenims, jau pateikusiems prašymus persikelti nuosavybę iš kitur į saugomas teritorijas, per šiuos metus pasirinkti, kokia jiems galėtų būti taikoma kompensacija už turėtą turtą.

Jie galėtų rinktis žemę natūra turėtoje vietoje, kompensaciją pinigais ar vertybiniais popieriais arba lygiaverčiu sklypu ne saugomoje teritorijoje.

Pasak V.Adamkaus, pataisomis numatomas teisinis reguliavimas kelia grėsmę valstybinių parkų ir draustinių, kaip ypač vertingų vietovių, išsaugojimui ir neatitinka viešojo intereso bei visuomenės poreikių, pranešė Prezidento spaudos tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

„Deja, įstatymų leidėjo valia nekilnojamas turtas - žemė - tapo kilnojamuoju turtu. Gražiausi gamtos kampeliai tapo neprieinami visuomenei. Turime mokytis iš klaidų ir stabdyti tokius žemės perkėlimus valstybės saugomose teritorijose. Privalome išsaugoti gamtą ateities kartoms ir užtikrinti visuomenės interesų apsaugą,“ - sakė V.Adamkus.

Šalies vadovas nesutinka, kad būtų įteisinta galimybė lygiavertį sklypą suteikti ne tik tada, kai turėta nuosavybė yra valstybės išperkama - jų neįmanoma grąžinti toje pačioje vietoje, bet ir kitais atvejais, kai buvęs savininkas gali atkurti nuosavybės teisę natūra, tačiau pageidauja savo žemę, mišką ar vandens telkinį persikelti į kitą valstybinio parko ar draustinio vietą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis siūlo nustatyti, kad šiose teritorijose žemė, miškas ar vandens telkiniai gali būti perduodami nuosavybėn lygiaverčiu plotu tik už tame pačiame valstybiniame parke ar draustinyje turėtą valstybės išperkamą žemę, mišką ar vandens telkinį ir tik tiems piliečiams, kurie iki 2001 metų rugpjūčio 17 dienos gyveno ir ten tebegyvena.

2007 metų liepos 10 dieną Konstitucinis Teismas išaiškino, kad nuosavybė valstybiniuose parkuose ar draustiniuose turėtų būti grąžinta natūra, o jeigu tokios galimybės nėra - lygiaverčiu sklypu toje pačioje saugomoje teritorijoje.

REKLAMA

Po tokio sprendimo visas žemės grąžinimo procesas parkuose ar draustiniuose procesas yra sustabdytas.

Nuosavybės susigrąžinimo valstybiniame parke ar draustinyje pataisos Seime svarstytos pernai, tačiau jas prezidentas vetavo, o parlamentarai vėliau nei parėmė to veto, nei iš naujo balsavo už pataisas.

Tada pataisomis gyventojams, norintiems atgauti nuosavybę lygiaverčiu turtu valstybiniame parke ar draustinyje, siūlyta nenustatyti reikalavimo toje vietovėje ir gyventi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų