REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį, gegužės 11 d. 12 val. prie Baltojo tilto išdygs „Ekopalapinė“ bei milžiniškas dabartinį pasaulį vaizduojantis gaublys.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiomis netradicinėmis meninės raiškos priemonėmis gamtininkai skatins vilniečius susimąstyti apie gamtinių išteklių tausojimą bei ragins pabandyti patiems tapti bent truputį „žalesniais“.

REKLAMA

Gegužės 11 - 14 d. gamtininkų kartu su prekybos tinklu „Iki“ rengiama „Ekopalapinė“ vilniečius supažindins ne tik su aplinkos tausojimo galimybėmis, bet ir su alternatyviaisiais gamtinės energijos šaltiniais. Palapinės išorė bus apklijuota informaciniais plakatais, kur vilniečiai galės pamatyti ir sužinoti, kas yra saulės kolektorius, vėjo jėgainė, diodinės lemputės ar low–flow santechnika.  

Palapinės viduje bus galima pasigrožėti nuotraukomis iš „Neregėtos Lietuvos“ albumo bei originaliais koliažais apie gamtinių išteklių taupymą. Šalia „Ekopalapinės“ stovės didžiulis gaublys, vaizduojantis dabartinio pasaulio kraštovaizdį. „Kiekvienas, žiūrėdamas į jį, galės susimąstyti, kaip mūsų Žemė atrodys po 20 ar 30 metų, jei ir toliau ją taip be saiko teršime“, - sako Reda Krušinskaitė viena iš akcijos organizatorių.

REKLAMA
REKLAMA

Visi pasiryžę tapti „žalesniais“ galės parašyti pasižadėjimą ir įmesti į palapinės viduje stovėsiančią „pažadų dėžę“, kuri po akcijos iškeliaus į „Gamtininkų dienų muzikos festivalį 2009“. Festivalio metu kiekvienas nusipirkęs bilietą kartu gaus ir po vieną pasižadėjimą.  

Gegužės 11 d. 12 val. Vilniaus angelų autorius, skulptorius Vaidas Ramoška kvies „Ekopalapinės“ lankytojus padėti statyti ekologišką plaustą. Tūkstantį plastikinių butelių šiam plaustui pristatys aplinkosauga besirūpinantis tinklas „Iki“, jau dvejus metus prisidedantis prie aplinkos tvarkymo akcijų „Darom‘09“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aplinkosaugos idėjoms pritariantis Vilniaus mažojo teatro aktorius Audrius Bružas plausto statytojus kvies pasižadėti nuo šiol nešiušklinti ir rūšiuoti atliekas - jų rašytiniai pažadai bus dedami į plastikinius butelius, tvirtinamus prie ekoplausto. Šiuo plaustu V.Ramoška, A.Bružas bei dar keli aplinkosauginio švietimo propaguotojai gegužės 16 d. plauks “Tūkstančio laivų regatoje“, skirtoje paminėti Lietuvos tūkstantmetį.

Plausto statybos metu „Ekopalapinės“ lankytojams „Iki“ organizuos įvairius konkursus: geriausio ekologinio ketureilio, originaliausio baldo ar skulptūros, pagamintų iš pievoje šalia Baltojo tilto randamų išmestų daiktų. Draugiškumo aplinkai pasižadėjimus parašę vilniečiai ir šių konkursų nugalėtojai bus apdovanoti prizais – „Iki Premia“ kortelėmis, aplinką tausojančiais žaliaisiais krepšiais bei kitais suvenyrais.

REKLAMA

Gamtininkai įvairias su ekologija susijusias akcijas organizuoja jau trečius metus. 2007 m. vilniečiai galėjo pasivaikščioti po butaforinį miškelį iš plastmasinių ir metalinių konstrukcijų V.Kudirkos aikštėje bei susimąstyti apie vandens užterštumą ekologinės akcijos „Nėryje nebėra nei vienos žuvelės?“ metu. 2008 m. vilniečiams bei miesto svečiams buvo siūloma išgelbėti pasaulį nuo šiukšlių akcijoje „Eik teisingu keliu – Rūšiuok“.

„Gamtininkų dienos” — tradicinė VU Gamtos mokslų fakulteto šventė, vykstanti jau 13 metų. Ją organizuoja aktyvi ir energinga fakulteto Studentų atstovybė (GMF SA). 2006 m. ir 2008 m. šis renginys buvo pripažintas geriausiu Vilniaus universiteto renginiu - „GaDi 2006“ bei „GaDi 2007“ pelnė „Metų …DI” titulus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų