REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"Ar toliau eisime mankurtų keliu?", - retoriškai klausia signataras Zigmas Vaišvila, komentuodamas vakar VRK priimtą sprendimą, jog nėra pagrindo keisti priimtų sprendimų dėl kandidatų registracijos bei dalyvavimo rinkimų kampanijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kovo 11-osios Akto signataro Zigmo Vaišvilos keliami įtarimai dėl dviejų kandidačių į prezidentus galimo bendradarbiavimo su KGB yra nepagrįsti.

REKLAMA

Tokį sprendimą ketvirtadienį patvirtino Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), nagrinėjusi signataro Z.Vaišvilos kreipimąsi, kuris reikalauja stabdyti kandidačių į prezidentes Dalios Grybauskaitės bei Kazimiros Prunskienės registravimą.

Anot VRK sprendimą rengusios darbo grupės, Z.Vaišvilos reikalavimai - nepagrįsti, o keliami įtarimai dėl kandidačių bendradarbiavimo su KGB D.Grybauskaitės atveju yra be pagrindo, K.Prunskienės - paneigti teismo sprendimu.

REKLAMA
REKLAMA

VRK nariai akcentavo, kad teisė laikinai sustabdyti ginčijamo akto galiojimą suteikta tik teismui.

Anot Z.Vaišvilos, VRK atsakė tik į vieną iškeltą klausimą - jog nėra duomenų, kad kandidatai bendradarbiavo su KGB. Liko neatsakyti kiti šeši klausimai.  Paaiškėjo, kad VRK pirmininkas Z. Vaigauskas, gavęs prašymą dar balandžio 30 d. ryte, net nebuvo su juo ir pateikta medžiaga supažindinęs komisijos narius.

Neaiški biografija

Vienas iš prašymų, į kurį VRK niekaip nereagavo, buvo išsireikalauti iš visų kandidatų dokumentus, patvirtinančius jų buvimą Lietuvos piliečiais pagal kilmę. Taip pat Zigmas Vaišvila prašė VRK išsiaiškinti klausimus dėl kandidatės į prezidentus D.Grybauskaitės biografijos faktų. "Iš VRK mūsų pateiktų dokumentų paaiškėjo, kad kandidatė D. Grybauskaitė pateikė neteisingus duomenis apie save, nutylėjo svarbius savo biografijos faktus", - teigė Z.Vaišvila.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvo paprašyta įvertinti, aplinkybes ir medžiagą, patvirtinančią, kad kandidatė D. Grybauskaitė VRK ir rinkėjams pateikė esmingai neteisingą ir nepilną informaciją apie save ir savo biografiją, o taip pat priimti atitinkamą komisijos sprendimą dėl šių aplinkybių. Tačiau VRK šį prašymą praleido negirdomis.

"Įsivaizduoju, kokia reakcija būtų ne tik JAV, bet ir senose Europos demokratinėse valstybėse, jei kandidatas į šalies vadovus pateiktų rinkėjams neteisingą informaciją apie save, slėptų esminius biografijos faktus, nesivargintų net išsklaidyti nuomonės dėl galimo nelojalumo valstybei apsisprendus skelbti Nepriklausomybę", - piktinasi signataras Zigmas Vaišvila.

REKLAMA

"Jokių duomenų apie D.Grybauskaitės bendradarbiavimą su "struktūromis" darbo grupė nerado, o dėl K.Prunskienės - yra įsiteisėjęs teismo sprendimas, kuris negali būti kvestionuojamas, todėl darbo grupė nevertino Liustracijos komisijos pateiktų duomenų apie K.Prunskienę", - darbo grupės išvadą pristatė VRK narys Julius Jasaitis.

Prašyta įrodyti, ar kandidatai yra piliečiai pagal kilmę

Taip pat Z.Vaišvila reikalavo VRK pateikti visą informaciją apie įregistruotus kandidatus, patikrinti, ar visi atitinka reikalavimus būti piliečiais pagal kilmę, papildyti anketą, kandidatus įpareigojant nurodyti lydintį asmenį, jei kandidatas neturi sutuoktinio.

REKLAMA

VRK Z.Vaišvilai atsakė, kad visa informacija apie kandidatus, kurią pateikti nurodo įstatymas, viešai skelbiama komisijos interneto puslapyje.

Taip pat konstatuota, kad Liustracijos komisija pranešė duomenų apie D.Grybauskaitės galimą slaptą bendradarbiavimą su KGB neturinti.

"Apibendrinant galima pasakyti, kad VRK ne tik neatliko tai, ką privalėjo padaryti, vykdydama savo funkcijas, įstatymo reikalavimus. Tačiau neįsivaizdavau, kad tai daroma taip akivaizdžiai, tiesmukiškai. Vienintelė viltis, kad už tokį „sprendimą“ balsavo ne visi posėdyje dalyvavę VRK nariai – jų, pakėlusių tylomis ir klusniai rankas, buvo 13. Tačiau viena moters ranka ramiai pakilo prieš. Ji nieko neištarė, tačiau buvo rimta, išdidi. Jos neišdrįso paklausti – kodėl. Gal todėl, kad buvo žiniasklaidos atstovų, pareiškėjas. Ačiū Jums už Jūsų pilietinę poziciją!", – baigia savo pareiškimą Zigmas Vaišvila.

Susiję straipsniai:

Krinta Dalios Grybauskaitės reitingai

D. Grybauskaitė nepanoro diskutuoti su K. Prunskiene

Katė maiše, arba valdomas viešumas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų