REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo praėjusių metų liepos Seime besitęsiantis Aukščiausiojo Teismo pirmininko Vytauto Greičiaus atleidimo procesas turėtų vėl pajudėti iš vietos pirmadienį Konstituciniam Teismui (KT) išaiškinus savo nutarimo nuostatas dėl teisėjų atleidimo iš pareigų, pasibaigus jų įgaliojimams.

REKLAMA
REKLAMA

Į KT besikreipusiam Prezidentui Valdui Adamkui viešame teisminiame posėdyje atstovaus patarėjos Aušra Rauličkytė ir Milda Vainiutė.

REKLAMA

Jau anksčiau tris dekretus dėl V. Greičiaus atleidimo pasirašęs Prezidentas V. Adamkus yra sakęs, kad neatleisdamas V. Greičiaus Seimas, nesilaikydamas Konstitucijoje ir įstatymuose nustatytų procedūrų, sukūrė teisinę ir politinę aklavietę.

"Jei neginčijama faktinė aplinkybė, kad pareigūnų paskyrimo į šias pareigas terminas yra pasibaigęs, ar esama kokių nors konstituciškai pateisinamų aplinkybių, kurioms esant Seimo nario balsavimas prieš minėtų pareigūnų atleidimą iš pareigų, pasibaigus jų įgaliojimų laikui, būtų suderinamas su iš Seimo nario priesaikos jam kylančia pareiga gerbti ir vykdyti Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai vykdyti Tautos atstovo pareigas taip, kaip jį įpareigoja Konstitucija", - klausia valstybės vadovas Valdas Adamkus savo dekrete, kuriuo kreipiasi į KT.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas prašo KT išaiškinti, ar šio teismo nutarimo nuostatos turėtų būti suprantamos taip, jog Seimo nario laisvas mandatas reiškia ir tai, kad Seimo narys gali balsuoti taip, kad Seimo atleidžiami teismų pirmininkų ir teismo skyriaus pirmininkų pareigas einantys teisėjai - Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo skyrių pirmininkai - pasibaigus jų įgaliojimų laikui nebūtų atleidžiami iš pareigų, nors ir pripažįstama faktinė aplinkybė, kad jų įgaliojimų laikas yra pasibaigęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas dekrete teigia, kad pagal Konstitucinio Teismo suformuotą konstitucinę doktriną dėl teisėjų atleidimo iš pareigų, pasibaigus jų įgaliojimams, laikytina, kad, pasibaigus Seimo skiriamų ir atleidžiamų teismų pirmininkų ir teismo skyriaus pirmininkų - Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininko ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo skyrių pirmininkų - pareigas einančių teisėjų paskyrimo į šias pareigas terminui, Seimo nariai, gavę Prezidento teikimą dėl šio teismo pirmininko ir skyriaus pirmininkų atleidimo, privalo įsitikinti, kad šių pareigūnų paskyrimo į pareigas terminas yra tikrai pasibaigęs, ir pripažinus, kad ši faktinė aplinkybė yra tikrai įvykusi, - juos atleisti.

V. Greičius AT pirmininku devyneriems metams Seimo buvo paskirtas 1999-ųjų liepos 8 d. Jo įgaliojimai baigėsi praėjusių metų liepos 8-ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų