REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krizė gali į atvesti į valdžią radikalias ir populistines jėgas, todėl Europos Sąjunga (ES) turi aktyviau padėti savo Rytų kaimynėms, teigia premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras pirmininkas straipsnyje laikraščiui "European Voice" rašo, kad dėl krizės kaimynės Rytuose - Ukraina, Moldova, Baltarusija bei Pietų Kaukazo valstybės Armėnija, Azerbaidžanas ir Gruzija - tampa ekonomiškai ir politiškai ypač pažeidžiamos.

REKLAMA

"Sunkiu metu yra itin sudėtinga kalbėti apie politinę ir ekonominę transformaciją. Daugiau nei bet kada eiliniai žmonės nerimauja dėl kasdienio gyvenimo ir darbo išlaikymo. Jiems nerūpi reformos. Dar daugiau - dauguma iš jų reformas susieja su skausmu (...). Todėl krizė veikia ne tik regiono stabilumą; ji gali atvesti į valdžią radikalias ir populistines jėgas", - perspėja A.Kubilius.

Lietuvos premjero teigimu, ES negali sau leisti tokio nestabilumo pašonėje, nes, kaip parodė Balkanų pavyzdys, nestabilumas gali užkrauti didelę finansinę naštą.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį paskelbtame straipsnyje A.Kubilius primena, kad Lietuva 1999 metais skaudžiai nukentėjo nuo Rusijos ekonominės krizės ir kad ES padėjo ją įveikti.

"Rusijos krizė Lietuvą ir kitas Baltijos šalis paveikė labiau nei tikėtasi. Mes įveikėme tai integruodamiesi į ES (...) Ši patirtis padeda suprasti integracijos proceso ir solidarumo svarbą, ir dėl to Lietuva tiki, kad ES parama Rytuose yra labai svarbus elementas siekiant įveikti šių dienų ekonominę krizę", - teigia A.Kubilius.

Prahoje susirinkę ES lyderiai Rytų partnerystės iniciatyvą oficialiai pradės ketvirtadienį. Šešioms pokomunistinėms valstybėms iki 2013 metų žadama skirti 600 mln. eurų.

Lietuvai susitikime atstovauja užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas. Prezidentas Valdas Adamkus į Prahą neišvyko dėl Ispanijos karališkosios poros vizito Vilniuje, o premjeras nusprendė dalyvauti biudžeto svarstyme Seime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų